Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ



 ΑΠΑΘΗΣ ΘΕΑΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Ο Σίμος εκλέγεται βουλευτής στην Εύβοια αλλά, όπως δηλώνουν,  θα τον… μαυρίσουν στις επόμενες εκλογές


του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Η καταστροφή της Εύβοιας είναι άνευ προηγουμένου. Η μία μετά την άλλη βιομηχανικές μονάδες, εργοστάσια παραγωγής, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν βάαλει λουκέτο, οδηγώντας σε οικονομική κατάρρευση το νομό, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία  και την ελληνική οικονομία στο χάος.

Τα περί επερχόμενης ανάπτυξης και αλλαγής κλίματος, είναι «σκέτες μπούρδες» λέει στην εφημερίδα μας ο Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο οποίος ζει από κοντά τη τραγική οικονομική κατάσταση του νομού. Εργοστάσια σαν τη ΝΕΟΣΕΤ, την Σωληνουργία ΒΕΤ ή τη Σωληνουργία Εμφιετζόγλου ή τα μεταλλεία ΛΑΡΚΟ, ανήκουν πια στο παρελθόν. Όλα έχουν βάλει λουκέτο. Ανάμεσα σε αυτές τις βιομηχανίες είναι και η ΣΕΛΜΑΝ, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ξύλου στα Βαλκάνια. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου Θανάσης Δεμερούτης, εξηγεί πώς βρέθηκαν στο δρόμο 700 εργαζόμενοι!

Μην γελιόμαστε. Όλα αυτά αποτελούν ευρύτερο σχέδιο της τρόικας και προσωπικώς της Μέρκελ και του Σόϊμπλε, οι οποίοι θέλουν να αποστραγγίξουν τη χώρα από κάθε παραγωγική μονάδα, να εξαθλιώσουν οικονομικά τη χώρα και τον λαό. Κατόπιν, οι Γερμανοί  θα δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες ή θα αγοράσουν έναντι πινακίου φακής τα υπό κατάρρευση εργοστάσια, για να προσλάβουν για ένα κομμάτι ψωμί τους ρημαγμένους- άνεργους πολίτες. Αυτό το σχέδιο υπηρετούν προθύμως οι ανεγκέφαλοι πολιτικοί μας. Και είναι τουλάχιστον ντροπή για τον κ. Κεδίκογλου, ο οποίος αν και εκλέγεται βουλευτής με τις ψήφους των κατοίκων του νομού, όχι μόνο δεν επιδεικνύει το ελάχιστο ενδιαφέρον γι’ αυτόν αλλά παπαγαλίζει και αυτός τα περί …ανάπτυξης!!!

Οι κ.κ. Μπασινάς και Δεμερούτης, καταθέτουν στοιχεία που προκαλούν σοκ!





Κύριε Μπασινά πόσες από τις βιομηχανίες, εργοστάσια κ.λ.π. που έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια; ,

Μπασινάς: Πιο εύκολο θα ήταν να σας απαντήσω, πόσες βιομηχανίες στο Νομό έχουν απομείνει.

Χωρίς προβλήματα στο Νομό, έχουμε μόνο την επιχείρηση ΑΛΛΑΤΙΝΗ.

Από ‘κει και πέρα, έχουν σταματήσει την λειτουργία τους οι:
-         ΑΓΕΤ (Lafarge)

-         ΣΕΛΜΑΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

-         ΝΕΟΣΕΤ

-         ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΒΕΤ (Στασινόπουλος)

-         ΒΙΟΜΕΚ (ΤΕΡΝΑ)

-         ΙΝΤΕΡΚΕΜ 1 & 2 (Λαυρεντιάδης)

-         ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ (πρ.Τσαούσογλου) – (Εμφιετζόγλου)

-         ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ (Λαυρεντιάδης)

-         ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΒΟ ΚΥΜΗΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα)

-         ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ (εν αναμονή ΤΑΙΠΕΔ)

-         ΕΥΒΟΙΑ ΜΑΡΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ (Σ/Μ Γαληνός)
Σημειωτέον ότι από τις εναπομείνασες επιχειρήσεις, το μέσο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι,  είναι  (4) μήνες. Φυσικά οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και έχουν απαξιωθεί εντελώς οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί (ΙΚΑ – Επιθεώρηση Εργασίας- Υγιεινή & Ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους – Εφορία κ.λ.π.).



Πόσοι είναι συνολικά οι εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε κατάσταση ανεργίας τα τελευταία χρόνια στην Εύβοια; Συγγνώμη, δεν θέλω να σας πικάρω, αλλά εσείς εκπροσωπείτε εργαζόμενους ή ανέργους στο νομό σας;


Μπασινάς: Οι  εργαζόμενοι που έχουν περιέλθει σε  ανεργία έχουν ξεπεράσει τους 6.000 και οι άνεργοι συνεχίζουν να αυξάνουν συνεχώς. Φυσικά και είναι ένας Νομός ανέργων και αυτούς κατά κύριο λόγο εκπροσωπούμε.

Δώστε μας μια εικόνα της Εύβοιας πριν και μετά τα Μνημόνια. Πόσο αυτάρκης ήταν ο νομός, τι παρήγαγε και πώς έχει καταντήσει σήμερα;

Μπασινάς:  Η Εύβοια ήταν ένας Νομός Βιομηχανοποιημένος, που πλέον δεν υφίσταται αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εύβοια έχει το πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο  της Ευρώπης, παράλληλα με την ανυπαρξία επιχειρηματιών τουριστικής προετοιμασίας, η κατάσταση είναι απελπιστική. ΦΤΩΧΕΙΑ – ΑΝΕΧΕΙΑ- ΜΙΖΕΡΙΑ, που θυμίζουν πόλεμο.


Ποιοι και γιατί έχουν βάλει στόχο το νησί σας; Η τρόικα;

Μπασινάς: Η τρόικα  έχει βάλει στόχο  όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό συμπεριφέρεται και σαν δύναμη κατοχής. Η Εύβοια έχει γίνει πρωταθλήτρια της ανεργίας με 37,5% και το χειρότερο είναι στους νέους που φτάνει στο 73%.


Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και ανάκαμψη που έρχεται μέσα στο 2013. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η ανεργία ανακόπτεται και ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο για πρώτη φορά οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις. Τι απαντάτε στον ίδιο και συνολικά στην κυβέρνηση;

Μπασινάς: Θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση σας με μια λέξη που λέει και ο ΛΑΟΣ – ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!!! Άλλωστε  τους διαψεύδουν και όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί και το ίδιο το Δ.Ν.Τ. που μεταφέρουν την ανάπτυξη για το 2015 και πλέον.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου είναι από την Εύβοια. Τον εκλέγετε εσείς με τις ψήφους σας. Τον πλησιάσατε ως Εργατικό Κέντρο Εύβοιας  να του μιλήσετε για τον μαρασμό του νομού; Ο ίδιος σας δέχτηκε; Εξεδήλωσε κάποιο ενδιαφέρον; Τι μήνυμα έχετε να του στείλετε μέσω της εφημερίδας μας;

Μπασινάς: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπεριφέρεται ως πιστός ιπποκόμος στην υπηρεσία της τρόικα, το μήνυμα που του στέλνουμε είναι πάλι μια φράση του θυμόσοφου λαού «καιρός φέρνει τα λάχανα – καιρός τα παραπούλια».


Κάποιοι μπορεί να πουν ότι οι Ευβοείς καλά τα παθαίνουν, αφού εσείς επιλέξατε αυτούς τους αντιπροσώπους σας στην Βουλή. Τι απαντάτε;


Μπασινάς: Στις τελευταίες εκλογές στην Εύβοια, εκλέχτηκαν (6) βουλευτές από διαφορετικά κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Το παλιό «πράσινο νησί» πλέον έγινε πολύχρωμο και έστειλε τον δικομματισμό εκεί  που του αξίζει. Στο ΜΕΛΛΟΝ  να είστε σίγουρος ότι θα τους δώσει ότι τους αξίζει.


Είστε έμπειρος συνδικαλιστής. Αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με την πιστή τήρηση του προγράμματος που έχουν φτιάξει οι τροϊκανοί, πού πιστεύετε θα οδηγήσει;

Μπασινάς: Από το πρώτο μνημόνιο το υγιές Συνδικαλιστικό Κίνημα είχε πει ότι  η συνταγή αυτή είναι αποτυχημένη και θα φέρει χειρότερα πράγματα για την πατρίδα μας. Δυστυχώς συνεχίζουν τις αδιέξοδες πολιτικές κατά παραγγελία της τρόικας εξωτερικού. Η λύση είναι εκμετάλλευση αυτής της πλούσιας χώρας από τους κατοίκους της, μέσω της πραγματικής ανάπτυξης και όχι  κατά ευφημισμόν.

Η   συνεννόηση των Ελλήνων είναι η λύση για την αποτίναξη  του ζυγού των μνημονίων .Είμαστε δυνατοί αρκεί να το καταλάβουμε, διότι είμαστε οι πολλοί και είναι οι λίγοι. Ας αφήσουμε τις κόκκινες γραμμές των μυαλών μας στην άκρη και τις κομματικές ταμπέλες και συντονισμένα μπορούμε να νικήσουμε.

Άλλωστε ο χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται! 

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ ΣΤΑ ΒΛΑΚΑΝΙΑ!

Ο όμιλος ΣΕΛΜΑΝ είναι η μεγαλύτερη Βιομηχανία ΞΥΛΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ και εμπορευόταν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, με διεθνή πιστοποίηση. Αποτελείται από τα εργοστάσια ΣΕΛΜΑΝ Βασιλικού και ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και έχει ακόμα στην κατοχή του τα εργοστάσια της ΔΑΡΜΑΚ ΤΖΗΛΟΥ κ.λ.π. Έχει ακόμα έχει στην κατοχή του τις τεράστιες αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τεράστια ακίνητη περιουσία, μεταξύ αυτών κτήματα παραγωγής ΛΕΥΚΑΣ στη ΘΡΑΚΗ.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο είναι το Λιμάνι της ΣΕΛΜΑΝ, που είναι διεθνών προδιαγραφών για συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το 2010 ο όμιλος άλλαξε χέρια και ο και από τον ιδιοκτήτη ΗΛΙΑΔΗ περιήλθε στην ιδιοκτησία ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΛΜΑΝ Βασιλικού Ευβοίας «είναι απορίας άξιον, πως ένας μικρός επιχειρηματίας όπου είχε στην ιδιοκτησία του την ALFA WOOD, επικράτησε άλλων προσφορών Ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Το τίμημα της εξαγοράς ήταν εξευτελιστικό για το μέγεθος της ΣΕΛΜΑΝ. Έντεκα (11) εκατομμύρια ευρώ μόνο στις αποθήκες της υπήρχε έτοιμο προϊόν προς πώληση, δέκα επτά (17) εκατομμύρια ευρώ και σαράντα (40) εκατομμύρια ευρώ η πρώτη ύλη. Ο ιδιοκτήτης της Εταιρίας, ξεγέλασε τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, εγγυώμενος τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη του εργοστασίου.Αντί αυτού μετά από ένα τρίμηνο ξεκίνησε ένα πογκρόμ άνευ προηγουμένου. Απολύσεις - καταπάτηση της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, ψυχολογική βία ενάντια των εργαζομένων και άλλα, οι εργαζόμενοι τότε αντέδρασαν με μια μεγάλη απεργία που κράτησε 45 μέρες».

Η δριμύτατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΛΜΑΝ συνεχίζει: «Δυστυχώς χρησιμοποιώντας δόλιους τρόπους και βοήθεια και από μερίδα στελεχών της Εταιρίας, κατάφερε να σπάσει την απεργία, αφού είχε και βοήθεια από τους τότε κυβερνώντες. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους για την άλλοτε κραταιά ΣΕΛΜΑΝ. Ακολούθησε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ και θύμισε παλαιότερες εποχές ΧΟΥΝΤΑΣ».


Ζητήσαμε από τον Θανάση Δεμερούτη,  Πρόεδρο του Σωματείου Εργ/λων της ΣΕΛΜΑΝ, να μας δώσει ορισμένα στοιχεία για τη Βιομηχανία που έβαλε λουκέτο και την τύχη των εργαζομένων.  


Κύριε Δεμερούτη, ο όμιλος ΣΕΛΜΑΝ κυριολεκτικά καταστράφηκε. Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο της κατάρρευσης αυτής;

Δεμερούτης: Υπεύθυνος της κατάρρευσης της ΣΕΛΜΑΝ είναι ο κ. Αντώνης Αδαμόπουλος και οι όμοιοί του φυσικά: Φαρμάκης, Αγοραστός, Δημητριάδης, σε συνεργασία με τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ.


Γιατί επιλέχθηκε ο κ. Αδαμόπουλος για την αγορά της ΣΕΛΜΑΝ την ώρα που υπήρχαν μεγαλύτερες προσφορές;  Παίχτηκε κάποιο παιχνίδι;  

Δεμερούτης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Τίτος Κομνηνός, πρώην Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρίας  που ανέλαβε να την εξυγιάνει και να την πουλήσει, ο Αδαμόπουλος και οι συνεργάτες του, έκαναν συντονισμένες κινήσεις για να καταστρέψουν  την ΣΕΛΜΑΝ  και να εξυγιάνουν την ALFA WOOD.


Πόσοι εργαζόμενοι συνολικά βγήκαν στην ανεργία τα τελευταία 3 χρόνια από την ΣΕΛΜΑΝ; Με ποιο ακριβώς τρόπο έδιωχναν τους εργαζόμενους;

Δεμερούτης: 600 εργαζόμενοι απολύθηκαν την τελευταία 3ετία και 100 εργαζόμενοι είναι σήμερα σε ομηρία. Οι απολύσεις έγιναν  με το 5% με απόλυτα εκδικητικό τρόπο.  Η επιλογή γινόταν  σε  αυτούς που στήριξαν τις 38 μέρες απεργίας του 2010.


Αυτή τη στιγμή η ΣΕΛΜΑΝ έχει πάψει να υφίσταται παντελώς τόσο στην Εύβοια όσο και στα εργοστάσια που έχει στην Ελλάδα;

Δεμερούτης: Η ΣΕΛΜΑΝ στην Εύβοια έχει κλείσει οριστικά και υπολειτουργεί στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ και ο στόχος είναι να κλείσει  και στη ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Για μας τους εργαζομένους πάντως, εργοστάσιο που δεν παρέδωσε άδειες ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη μας υπόσταση την ηθική μας και την

αξιοπρέπεια μας.


Σας οφείλονται χρήματα; Πόσα τα υπολογίζετε;

Δεμερούτης:  Οφείλονται όλες οι δόσεις αποζημίωσης των απολυμένων που ανέρχονται στο 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) ευρώ περίπου, καθώς  και δεδουλευμένα των εργαζομένων,  άλλο 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) ευρώ περίπου.

"Eλεύθερη Ώρα της Κυριακής"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου