Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΑΦΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 2.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ! ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!

Τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο και στην αποστολή πολεμικών πλοίων στα θαλάσια σύνορα της Ευρώπης με την Αφρική αποφάσισε κατόπιν εορτής την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή ...


Ένωση κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για καθορισμό του πλαισίου βάσει του οποίου θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δουλεμπόρων.

Τριπλασιασμό των κονδυλίων για τις επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, αποστολή πολεμικών πλοίων και λήψη στρατιωτικής δράσης κατά των δουλεμπόρων αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτεςΟι διεργασίες πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα, με χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία) να επισημαίνουν την καθυστερημένη αντίδραση των Βρυξελλών στο φλέγον θέμα των μεταναστευτικών ροών, να ζητούν σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος και να διεκδικούν επιπλέον χρηματοδότηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας διεμήνυσε πως «θα ήταν καλό να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, το διαθέσιμο ρευστό για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» ανέρχεται πλέον σε 9 εκατ. ευρώ μηνιαίως (από 3 εκατ. ευρώ). Όπως είπε, στόχος είναι η καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες είχαν δεχτεί έντονη κριτική -κυρίως από κράτη της νότιας Ευρώπης- μετά την απόφασή τους για παροπλισμό της επιχείρησης «Mare Nostrum», το 2014, η οποία είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης από τις παρούσες («Τρίτων» και «Ποσειδών»). Όπως εξήγησε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της «Mare Nostrum».

Διεθνείς αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν πως η αύξηση της χρηματοδότησης δεν συνεπάγεται άμεση βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης από τη στιγμή που, σύμφωνα με το Associated Press, το όριο των επιχειρήσεων για τα σκάφη παραμένει στα 30 ναυτικά μίλια από τις ευρωπαϊκές ακτές -πολύ μακριά από χώρες όπως η Λιβύη.

Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της Μεσογείου
Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της Μεσογείου


Στη σκιά του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Λιβύης, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών κατά την έναρξη της συνόδου.

Στο στόχαστρο τα δουλεμπορικά

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως «βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών» αλλά και ο περιορισμός της δράσης των δουλεμπόρων, οι οποίοι «θησαυρίζουν» στην πλάτη χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών.
Όπως εξήγησε ο Ντόναλτ Τουσκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα καταστρέφει τα πλοιάρια των δουλεμπόρων. Μέχρι σήμερα, η ακτοφυλακή των ευρωπαϊκών κρατών προχωρούσε αποκλειστικά στη διάσωση των μεταναστών. Όσα πλοιάρια δεν βυθίζονταν λόγω καιρικών συνθηκών ή υπερβολικού φορτίου επέστρεφαν -σύμφωνα με καταγγελίες- πίσω σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και χρησιμοποιούνταν εκ νέου για τη μεταφορά προσφύγων προς την Ευρώπη.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη δεσμευτεί για μεγαλύτερη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πλωτών και εναέριων μέσων, καθώς και ειδικών (σε ζητήματα μετανάστευσης)» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι ζήτησαν από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι «να παρουσιάσει τις διπλωματικές επιλογές που θα επιτρέψουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ενάντια στα πλοιάρια των δουλεμπόρων».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τουλάχιστον εννέα πολεμικά πλοία θα περιπολούν στα νερά της Μεσογείου για διακινητές μεταναστών και θα επεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο. Γερμανία και Γαλλία δεσμεύτηκαν για την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων, ενώ η Βρετανία διά στόματος Κάμεον έκανε λόγο για τρία. Την ίδια στιγμή, άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Λετονία) συμφώνησαν στην αποστολή ελικοπτέρων και σκαφών τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των μεταναστών. 

«Θολό» παρέμεινε το τοπίο σχετικά με την τύχη των προσφύγων μετά το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο και τη διάσωσή τους. Με τις θέσεις μετεγκατάστασης σε χώρες της Ευρώπης να μην ξεπερνούν -όπως όλα δείχνουν- τις 5.000, η πλειονότητα των μεταναστών θα επιστρέφει πίσω. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε πως θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες της Β. Αφρικής και κυρίως τη Λιβύη, η οποία θεωρείται κεντρική αφετηρία των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ρέντσι: Τεράστιο βήμα
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα» τα όσα αποφασίστηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.

Ο Ματέο Ρέντσι φρόντισε να επαναλάβει πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη σχεδόν σε καθημερινή βάση με ανθρώπινες τραγωδίες, καθώς πλοιάρια γεμάτα μετανάστες βυθίζονται στα ανοικτά της χώρας και σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής εντοπίζουν πτώματα να πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Ζητούμενο πλέον είναι να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, «φωτογραφίζοντας» έτσι την καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό μετά τη βίαιη αλλαγή καθεστώτων σε χώρες της Β. Αφρικής. Η πτώση του Καντάφι στη Λιβύη (Οκτώβριος 2011) και το χάος που ακολούθησε προκάλεσαν έκρηξη του προσφυγικού, το οποίο ενισχύθηκε και λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης σε γειτονικά κράτη (Αίγυπτος, Τυνησία) ελέω Αραβικής Άνοιξης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας γνωστοποίησε επίσης πως μέχρι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Μάλτα, με τη συμμετοχή χωρών της Αφρικής, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης.
«Το μεταναστευτικό αφορά όλη την Ευρώπη»

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επιλύσουν ένα πρόβλημα, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις χώρες του Νότου.

Το μεταναστευτικό απαιτεί συνολική στρατηγική και αποτελεί υπόθεση όλης της Ευρώπης, το μήνυμα Τσίπρα προς τις ΒρυξέλλεςΚατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο αποτελεσματική ανθρωπιστική πολιτική, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη κυρίως για τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δέχονται τα κύματα των προσφύγων από χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη Συρία.

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως, παρά το γεγονός ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έγινε ύστερα από ένα τραγικό συμβάν στη Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά κατάφερε να αναδείξει και το πρόβλημα της εισροής μεταναστών από τη Συρία μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα.

«Είχαμε την ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα, σε συνεργασία φυσικά με άλλες μεσογειακές χώρες, να έχουμε ουσιαστική αύξηση -έκτακτη χρηματοδότηση- για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών» είπε.

zougla.gr

3 σχόλια:

  1. MA ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΗ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ,ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σιωνιστικο πλανο του να χτυπηθει ο χριστιανικος κοσμος ακολουθειται με ευλαβεια και στην ΕΛΛΑΔΑ απο τον νεοταξιτη Τσιπρα.Θελουν ολες οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ πολεις να εχουν και απο ενα ΤΖΑΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελεεινή κυβέρνηση Τσίπρα υποχείριο ξένων συμφερόντων θα μας ξεκάνει με τις φορολογικές δηλώσεις που έρχονται και θα μας αποτελειώσει με εκατομμύρια ισλαμοφασίστες που θα σφάζουν όποιον βρουν μπροστά τους . Όλοι αυτοί οι αλήτες της αριστεράς έχουν μεταφέρει εκατομμύρια ΕΥΡΩ σε τράπεζες του Εξωτερικού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή