Σελίδες

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΥΦΛΩΘΟΥΝ

Ελπιδοφόρα νέα για δυνατότητα αποκατάστασης της όρασης σε ασθενείς που πάσχουν από την σπάνια ασθένεια χοριειδερημία φέρνουν Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας με επιτυχία γονιδιακή θεραπεία, η οποία, όπως εκτιμούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση πιο κοινών μορφών απώλειας της όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος λόγω γήρανσης, η οποία πλήττει περίπου έναν στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 75 ετών.
Ερευνητές της Οξφόρδης κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά την όραση σε έξι ασθενείς (ηλικίας από 35 έως 65) με χοριοειδερημία, η οποία πλήττει περίπου έναν στους 50.000 (κυρίως τους άνδρες), λόγω ενός ελαττωματικού γονιδίου (CHM) προκαλώντας τύφλωση. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», χρησιμοποίησαν ως όχημα έναν ακίνδυνο γενετικά τροποποιημένο ιό και αντικατέστησαν ένα ελαττωματικό γονίδιο στα κύτταρα (φωτο-υποδοχείς) των ματιών των ασθενών, διαδικασία που κατέστησε τα μάτια ευαίσθητα στο φως και πάλι.
Οπως αναλύεται στο επιστημονικό πόρισμα, η νέα θεραπεία έχει επιτυχία μόνον εάν τα κύτταρα του ματιού δεν έχουν καταστραφεί πλήρως από τη νόσο, καθώς στους ασθενείς με χοριοειδερημία τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φακού σταδιακά καταστρέφονται και ο ασθενής σιγά-σιγά χάνει την όρασή του.

Οι έξι ασθενείς θα παρακολουθούνται και αν η βελτίωση της όρασής τους καταστεί μόνιμη, τότε η γονιδιακή θεραπεία θα εφαρμοστεί έγκαιρα και σε πιο νέους ασθενείς, ώστε να μη χάσουν σχεδόν καθόλου το φως τους. Εφόσον και οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς (η επόμενη, με 30 ασθενείς, θα ξεκινήσει το 2015), τότε η νέα θεραπεία αναμένεται να λάβει επίσημη έγκριση ύστερα από πέντε περίπου χρόνια. 

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, WWW.TELEGRAPH.CO.UK
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου