Σελίδες

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ!

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΣΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Ο κ. Σταθάκης, οι συσκέψεις στο Μαξίμου και η παραδοχή περί "ατελούς" δήλωσης "πόθεν έσχες|
του Νίκου Χασαπόπουλου από το σημερινό ΒΗΜΑ της Κυριακής
Είναι δυνατόν ένας πολιτικός να ξε­χάσει ή να μη θεωρήσει σημαντικό ένα εκατομμύριο ευρώ και να μην το αναφέρει στη δήλωση «πόθεν έσχες»; Πολύ περισσότερο που ο Γ. Σταθά­κης - ο οποίος μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναγκάστηκε να πα­ραδεχθεί ότι αυτός ήταν ο υπουργός που «ξέχασε» να το δηλώσει - συμ­βαίνει εκτός από πολιτικός να είναι και καθηγητής Οικονομικών. Το επι­χείρημα που επικαλέστηκε ότι «η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής, ενώ αντίθετα η δήλωση....

του Σεπτεμβρίου του 2013 ήταν πλή­ρης και περιελάμβανε όλα τα 
απαι­τούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό», δεν είναι ιδιαίτερα πειστική για έναν πολιτικό με τις ικανότητες και τις γνώσεις του κ. Σταθάκη.

«Ολα θα είναι καθαρά»
Το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου από το σημερινό ΒΗΜΑ της Κυριακής
Της παραδοχής Σταθάκη προηγήθη­καν απανωτές συσκέψεις στο Μέ­γαρο Μαξίμου για το πώς θα δικαι­ολογηθεί αυτή η «απόκρυψη» από το «πόθεν έσχες» και όταν βρέθηκε ο τρόπος εμφανίστηκε αιφνιδίως στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για να προαναγγείλει ότι «όλα θα εί­ναι καθαρά και δεν έχουν σχέση με τηλεδικεία».
Στην επίμαχη δήλωση του 2012 ο κ. Σταθάκης δηλώνει ετήσιο εισόδη­μα 53.029 ευρώ, καταθέσεις 300.000 ευρώ σε τρεις τράπεζες και επιπλέον 201.329 δολάρια. Εμφανίζεται επί σης ως ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης 8 κατοικιών από 75 έως 163 τ.μ. και 3 οικοπέδων. Διαθέτει χρεόγραφα ή μετοχές της Morgan Stanley, της BlackRock, της Alpha Brie και της Sisebric, για τα οποία εμφανίζει αξία κτήσης περίπου 350.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Σταθάκης προέρχεται πράγματι από ιδιαίτερα ευκατάστατη οικογένεια. Κατά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που γνωρίζει χρόνια την οικογένεια του υπουργού, «ο Σταθά­κης ήταν πλούσιος από κούνια». Οι πρόγονοι του υπουργού (παππούς, πατέρας και θείοι) ξεκίνησαν με ένα ψαροκάικο από τη Νεάπολη Λακωνί­ας και έφτασαν να έχουν στην κατοχή τους φορτηγά, ψυγεία και επιβατηγά πλοία. Και βεβαίως χρήματα. Σήμερα η οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Σταθάκη θεωρείται ως μία από τις αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές επιχει­ρήσεις. Και ένα μέλος της εφοπλιστι­κής αυτής οικογένειας είναι υπουργός σε αριστερή κυβέρνηση με αρμοδιό­τητες τους εφοπλιστές και γενικότε­ρα τη ναυτιλία. Ο κ. Σταθάκης είναι ακόμη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με πυκνό ακαδημαϊκό backround στο αγγλο­σαξονικό σύστημα (Νιούκαστλ, Νέα Υόρκη, Χάρβαρντ).

Ακαδημαϊκή καριέρα
Ο υπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ασχολήθηκε πο­τέ με την οικογενειακή επιχείρηση και αφοσιώθηκε στα γράμματα και  στην πολιτική. Ελεγε μάλιστα το 2010 σε φίλους του στα Χανιά ότι είχε χρηματίσει και άτυπος σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ότι δεν ήθε­λε να γίνει επαγγελματίας πολιτικός και ότι προτιμούσε την ακαδημαϊκή καριέρα. Οταν ήταν φοιτητής στην Αγγλία έστελνε κάθε μήνα και ένα άρθρο οικονομικής ανάλυσης στο περιοδικό του ΚΚΕ «Επιστημονική Σκέψη» (στο οποίο αρθρογραφούσε και ο Νίκος Κοτζιάς). Νυμφεύτηκε τη Θέμιδα Γκέκου από την Κυψέλη (μεταπτυχιακές σπουδές στην 
Πο­λιτική Θεωρία), προερχόμενη από τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και απέ­κτησαν δύο παιδιά. Η σύζυγος του συχνά λέει: «Η Αριστερά μάς έφερε πιο κοντά με τον Γιώργο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου