Σελίδες

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Νετανιάχου στις 16 Αυγούστου, δημιουργεί νέες προοπτικές και θετικά δεδομένα για την εξωτερική μας πολιτική. Την ίδια ώρα που η Αμερική διά του Προέδρου της κ. Ομπάμα εξέφραζε την έντονη δυσφορία της, στέλνοντας τελεσίγραφο προς την Τουρκία για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την γείτονα χώρα, ήρθε η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Αθήνα για να δώσει το δικό της μήνυμα: Πρόκειται για το νέο status quo που επιδιώκει να δημιουργήσει η χώρα μας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Στρατιωτική συνεργασία και από κοινού ασκήσεις ελληνικών και ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο αλλά και μελλοντική συνεργασία στην οριοθέτηση και χρήση των ΑΟΖ (Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών) στο Αιγαίο, κάτι που η χώρα μας δεν έχει πράξει έως τώρα, φοβούμενη την Τουρκία. Την ώρα που η γείτονα χώρα αμφισβητεί εμπράκτως τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τόσο με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, με προκλητικές πτήσεις των οπλισμένων αεροσκαφών της πάνω από ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Φούρνοι ακόμη και Άνδρος), όσο και με πλοία που κάνουν έρευνες στα ελληνικά ύδατα, έρχεται η υπογραφή συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή.
Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι μια πολεμική μηχανή η οποία αυτό τον καιρό βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Όταν λοιπόν συνάπτεις συνεργασία με έναν τέτοιο ισχυρό παίκτη, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίση, μια Τουρκία η οποία αμφισβητεί έντονα και εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να ελπίζεις για την χώρα μας. Ας μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα έχει να επιλύσει και το μεγάλο θέμα με την Κύπρο, με την διχοτόμηση να προβάλλει ως σοβαρό ενδεχόμενο. Την ώρα που ο Ομπάμα δηλώνει ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, οι προϋποθέσεις για ευνοϊκή λύση του Κυπριακού, μοιάζουν θετικές για την χώρα μας και την Κύπρο. Συνεπώς η συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ, η οποία επεκτάθηκε και σε θέματα τουρισμού και οικονομίας, ήταν κίνηση ματ από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αποτελούν συγκεκριμένη στρατηγική του Παπανδρέου και όχι σπασμωδική κίνηση η οποία ενδεχομένως να υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ προκειμένου να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως δόλωμα ή μοχλό για …εκβιάσει την Τουρκία και αύριο-μεθαύριο η χώρα μας επανέλθει στον ρόλο του… καρπαζοεισπράκτορα.

Το Κ.Κ.Ε και ο Συνασπισμός που έστερξαν αμέσως να κραυγάσουν διαμαρτυρόμενα για την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον…σφαγέα Νετανιάχου, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ως κόμματα ανήκουν στην εποχή… Νεάτερνταλ! Δογματικά, με παρωπίδες, δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους και το πώς μπορούν να αναβαθμιστούν τα συμφέροντα της Ελλάδος με την συνεργασία με το Ισραήλ. Εξασφαλίζονται προοπτικές θωράκισης για το Αιγαίο, ενώ η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει πολλά περισσότερα και στο θέμα της Κύπρου και ενδεχομένως σε αυτό των Σκοπίων.
Το ότι η χώρα μας έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τους Παλαιστινίους αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Ο Παπανδρέου μπορεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητού και να αγωνιστεί για τον τερματισμό του αποκλεισμού της λωρίδας της Γάζας, προγραμματίζοντας στην χώρα μας, συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Οι αφορισμοί, με διαμαρτυρίες από την πλευρά των αριστερών κομμάτων, της συνάντησης Παπανδρέου – Νετανιάχου, αν μη τι άλλο φαναερώνει τα πολιτικά…κλισέ με τα οποία λειτουργούν Κ.Κ.Ε και Συνασπισμός.
Κάποια αριστερά κόμματα βρίσκονται προσκολλημένα σε μονολιθικούς δογματισμούς, του τύπου έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ!
Την ώρα που η ζωή έχει αλλάξει άρδην εδώ και 40 χρόνια, τα κόμματα αυτά ...πιπιλάνε την ίδια καραμέλα!

Περισσότερα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για το θέμα, μπορείτε να βρείτε στην pressbank.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου