Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (σε δόσεις) Η ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΔΙΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 110 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ Τ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Ξεκίνησε χθες 1η Μαρτίου η εξ αναβολής πολύκροτη δίκη, μοναδική στα χρονικά της Δικαιοσύνης με κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος, 110 αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η υπόθεση, αφορά σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την παράνομη εγκατάσταση Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κτίριο που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διασπάθιση η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο έγινε από 13 δήμους της Δ. Αττικής που συνέπραξαν στην μεταστέγαση του Επιτρόπου, αγγίζει το 1.000.000 € και συγκεκριμένα: 600.000 ευρώ από την αφαίμαξη των προϋπολογισμών 13 δήμων της δυτικής Αττικής και άλλα 400.000 € όσο εκτιμάται η αξία του ακινήτου στο οποίο εγκαταστάθηκε ο Επίτροπος! 

Χρειάστηκε πάνω από μία ώρα προκειμένου να γίνει η εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους απουσίαζαν, έχοντας ορίσει  ως πληρεξούσιο τον δικηγόρο τους. 
Τελικά, στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κάθισαν 16 συνολικά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δ. Καλογερόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Α.Λιοσίων κ. Παππούς, ο πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακός κ.α.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο Λάμπρος Μίχος βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης ο οποίος θεωρείται ως ο ιθύνων νους του σκανδάλου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αμπατζόγλου, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας  κ.α.

Πρώτος κατέθεσε ο Μάκης Βραχιολίδης, ο δημοσιογράφος-εκδότης που αποκάλυψε το σκάνδαλο. Η κατάθεσή του διήρκησε 1.20’, βομβαρδιζόμενος από ερωτήσεις των οκτώ παρευρισκόμενων δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Αυτό που τόνισε ο μάρτυρας ήταν ότι υπήρξε έντονη οσμή σκανδάλου από την πρώτη μέρα που περιήλθαν τα ντοκουμέντα στα χέρια του, τα οποία και αξιοποίησε μετά από 8μηνη έρευνα. Καταλόγισε ευθύνες στον Δήμαρχο Περιστερίου ο οποίος, όπως είπε θέλησε να ενισχύσει οικονομικά την Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου του και γι’ αυτό σκέφτηκε ως πιο πρόσφορο τρόπο την εγκατάσταση του Επιτρόπου σε κτίριο του δήμου, το οποίο όμως φτιάχτηκε με λεφτά της Ε.Ένωσης για την «Εργαζόμενη Γυναίκα» άρα ήταν παράνομη η εκεί τοποθέτησή του. Το μεγαλύτερο μέρος των 600.000 ευρώ, που στοίχισε η εγκατάσταση του Επιτρόπου πήγε στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Περιστερίου.
Τέλος, σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για το αν υπήρχε δόλος από την πλευρά των κατηγορούμενων και δη των  δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη από την εκταμίευση των 600.000 ευρώ, ο Μ. Βραχιολίδης δεν καταλόγισε δόλο, αλλά επισήμανε την σωρεία παραβάσεων ως αναμφισβήτητων διαπιστώσεων. 
Η κ. Ευθυμία Γκίνη-Καραγιάννη η οποία ήταν η Επίτροπος που διενήργησε τον κατασταλτικό έλεγχο, τόνισε ότι εντόπισε πολλές παραβάσεις, και ειδικά στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση του δήμου Περιστερίου δεν τηρήθηκε σχεδόν κανένας κανόνας διαφάνειας και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, όλα έγιναν παράνομα!
Η προσπάθεια των συνηγόρων υπεράσπισης εντοπίστηκε στο να αποσείσουν τις ευθύνες από τους κατηγορούμενους, με το επιχείρημα ότι «αφού η Περιφέρεια ενέκρινε τις δαπάνες, άρα όλα ήταν νόμιμα και οι δήμαρχοι όφειλαν να εφαρμόσουν την απόφαση»!  Όμως, η Περιφέρεια δεν εγκρίνει την νομιμότητα των δαπανών αλλά την νομιμότητα των αποφάσεων (αν υπήρχε απαρτία στο Δ.Σ. κ.λ.π.). Επίσης καυτηρίασαν τον διακριτό ρόλο του Επιτρόπου  που ήλεγχε τα τιμολόγια, θέλοντας να καταδείξουν ότι όποια  ευθύνη υπήρχε στην υπόθεση, βάρυνε τον Επίτροπο.  
Η γενική αίσθηση που επικρατεί στην εξέλιξη της δίκης είναι ότι οι δικαστές και ο Εισαγγελέας  (πάνω φωτό) έχουν μελετήσει σοβαρά την υπόθεση, δεν δείχνουν να …χαρίζουν κάστανα και ότι η δίκη  θα …μακροημερεύσει μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση.
Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε για τις 22 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου