Σελίδες

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ημέρα Νεολαίας Ενοχές για όσα δεν κάνουμε

      
του Κώστα - Πολυχρόνη Τίγκα
Αν. Καθηγητού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και
Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Αντιστρατήγου ε.α.
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου - Χολαργού
       
 Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας, που έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ειδικά φέτος η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος του Διεθνούς Έτους Νεότητας, σύμφωνα με απόφαση του ίδιου Οργανισμού.
        H  Παγκόσμια Ημέρα της Νεότητας έχει σκοπό να αναγνωρίσει τις προσπάθειες της παγκόσμιας νεολαίας. Επιπλέον, ο στόχος του εορτασμού είναι να προωθήσει  τρόπους και μεθοδεύσεις, ώστε να ενθαρρυνθεί η νεολαία να γίνει πιο ενεργή συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο. Ακόμη ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να δείχνουν έντονο το ενδιαφέρον τους για θέματα που αφορούν στη νεολαία.
         Σήμερα, η νεολαία και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το ένα έκτο του ανθρώπινου πληθυσμού, και η ιδέα για τη Παγκόσμια ημέρα της Νεότητας προτάθηκε το 1991 από τους νέους που μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας τη  Βιέννη, για την πρώτη σύνοδο του φόρουμ παγκόσμιας Νεότητας των Η.Ε.
        Πολλοί από το ένα δισεκατομμύριο νέων του κόσμου στερούνται βασικών αγαθών όπως σίτιση, εκπαίδευση, ελευθερία και βεβαίως πρόσβαση στις ευκαιρίες που δικαιούνται. Παρά τους περιορισμούς αυτούς όμως και σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ακριβώς λόγω αυτών των περιορισμών, οι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται εντονότερα για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
        Συχνά αντιλαμβάνονται καλύτερα από τις παλαιότερες γενιές ότι μπορούμε να υπερβούμε τις όποιες θρησκευτικές, φυλετικές και κοινωνικές διαφορές μας για να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Υψώνουν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αδυνάτων και όσων καταπιέζονται από φυλετικές διακρίσεις ή αδικούνται λόγω φύλου, καταγωγής ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικότητας.                         
        Πολλές είναι οι  δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια ημέρα της Νεότητας όπως διασκέψεις σχετικά με τα ζητήματα αυτά αλλά και την εκπαίδευση και απασχόληση,  συναυλίες που προωθούν την παγκόσμια νεολαία, αθλητικά γεγονότα, παρελάσεις και εκθέσεις που δείχνουν τα επιτεύγματα των νέων.


        Υπάρχουν διάφορα προγράμματα για τη Νεολαία, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» και το πρόγραμμα «Leonardo» που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων σε αυτά με σκοπό να ενισχύσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο  μεταξύ των νέων διαφορετικών κρατών. Βασικοί στόχοι των προγραμμάτων αυτών είναι:
        ●  Να προσφέρουν στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που μπορούν να τους χρησιμεύσουν στη μελλοντική τους εξέλιξη·
        ● Να προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή των νέων στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση με τη συμμετοχή τους σε διακρατικές ανταλλαγές.
        ●  Να ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των νέων ως πολιτών και να τους επιτρέψουν να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.
        ● Να ενθαρρύνουν το πνεύμα πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας καθώς και τη δημιουργικότητα των νέων ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ενεργά στην κοινωνία, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναγνώριση της αξίας μιας άτυπης εκπαιδευτικής εμπειρίας που αποκτάται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
        ● Να υποστηρίξουν την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
        ●   Να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας.
        Η υλοποίηση αυτών των στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμπληρώνει τις ενέργειες που γίνονται ή καλύτερα θα λέγαμε που θα έπρεπε να γίνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.
          Πίστευα και πιστεύω ότι οι νέοι μας έχουν πολλές δυνατότητες, πολύ περισσότερες και σημαντικότερες από αυτές που πιστεύουμε. Δεν έχουν πείρα, αυτό είναι το μόνο που τους λείπει και βέβαια είναι σημαντικό. Κάλλιστα όμως με την πείρα που έχουμε οι παλαιότεροι και που την αποκτήσαμε υπηρετώντας σε θέσεις ευθύνης, μπορούμε να τους την προσφέρουμε και να τους βοηθήσουμε να έχουν ενεργό ρόλο και εμπλοκή σε ότι συμβαίνει γύρω τους.

        Για να αποδώσουν χρειάζεται να αναλάβουν δράσεις, να μπουν στη Διοικητική Λειτουργία των οργανωμένων φορέων της πατρίδας μας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες με τη δική μας κατεύθυνση και όχι διαχείριση στις προσπάθειές τους. Στην νεολαία θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να πάρει ενεργό μέρος στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό και γιατί όχι και σε παγκόσμιο επίπεδο.

        Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις η πολιτεία δείχνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα των νέων είτε αδιαφορώντας γι αυτά, είτε τηρώντας μια στάση απαξίωσης, είτε ακόμη επιλέγοντας γι αυτά πολύ χαμηλές προτεραιότητες.

Θα ήθελα να προτείνω στη Δημοτική Αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί σοβαρότερα με τα θέματα των νέων και να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση αναζήτησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ακόμη θα έλεγα γιατί να μην επιχειρήσουμε στο μέλλον να κάνουμε αυτό που έκανε ο Δήμος Βύρωνα, που όπως είναι γνωστό έφθασε να είναι στις τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις που  ήταν «Υποψήφιες για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2012 ».

        Κλείνοντας, εύχομαι σε όλες τις νέες και τους νέους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με την ευχή και ελπίδα ότι όλο και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι θα ασχολούνται με τα κοινά, ώστε να μπορούν να είναι συνδιαμορφωτές όχι μόνο του παρόντος αλλά και του  μέλλοντος που τους ανήκει..



2 σχόλια:

  1. an sas endiefere pragmatika kai oxi sta logia tha eixete asxolithei kai me ta topika simboulia newn!!! apla gia mia akoma fora mono logiA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τελευταίο που χρειάζεται ο Δήμος είναι μια υποψηφιότητα για Ευρωπαική Πρωτεύουσα Νεολαίας.
    Άλλα είναι τα προβλήματα του Δήμου που αφορούν την Νέα Γενιά.
    Αναφέρω ενδεικτικά:
    1. Παιδικοί Σταθμοί: Καλό θα ήταν η νέα Δημοτική Αρχή να φροντίσει να κατασκευάσει νέους Παιδικούς Σταθμούς ειδικά στον Παπάγο που το πρόβλημα είναι τεράστιο.
    2. Βρώμικά γυμναστήρια χωρίς καθαρίστριες και με τους μισούς γυμναστές
    3. Απόλυτη υποβάθμιση των θαλάσσιων camps

    κ. Τίγκα το άρθρο σας είναι ένα light, εύπεπτο κείμενο που κάλλιστα θα μπορούσε να το προσυπογράψει και ένας σύμβουλος του Ξύδη. Οταν υπαρχουν τέτοια προβλήματα καλό θα ήταν να ασκείται πιο ουσιαστική κριτική στην Διοίκηση Ξύδη.
    Τελευταία πολύ ύποπτα "χαιδεύετε" την Διοίκηση Ξύδη. Μήπως έχετε μετανιώσει με τις επιλογές σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή