Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

γράφει ο Μαρίνος Μαυραγάνης
Υπεύθυνος νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ. Β3. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ανεργία τον Μάιο ανήλθε στο 16,6 % , αυξημένη κατά 0,8 % σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι άνεργοι ανέρχονται στους 822.719, αυξήθηκαν κατά 36.260 σε σχέση με τον Απρίλιο. Τα εφιαλτικά αυτά νούμερα μας πάνε πίσω στη δεκαετία του 60΄.

Θεωρώ την ανεργία ως το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το κόστος της ανεργίας στο κράτος και στην οικογένεια είναι μεγάλο. Το κράτος πρέπει να πληρώνει, σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις, επίδομα ανεργίας. Να πληρώνει κονδύλια για την κατάρτιση των ανέργων. Οι άνεργοι, ως οικονομική ασθενή ομάδα, έχουν μικρή ή ελάχιστη αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα η αγορά να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αυτό με τη σειρά του φέρνει μειωμένα έσοδα στους επιχειρηματίες, άρα απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο επιχειρήσεων. Τα συνεχιζόμενα και αυξανόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, έχουν πραγματικά ζορίσει τον προϋπολογισμό της οικογένειας, η οποία έχει να επωμιστεί και το κόστος διαβίωσης του δικού της ανέργου που τυχόν έχει.

Πως έφθασε η ανεργία στο 16,6 %; Ένα βασικό αίτιο είναι η έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις. Στο τελικό στάδιο αποφοίτησης του νέου από το λύκειο, το κράτος πρέπει να καθορίζει τους εισακτέους σε κάθε σχολή ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Να καθορίζει το ποσοστό εισακτέων σε τεχνικά και θεωρητικά επαγγέλματα, ανάλογα με τη ζήτηση. Δεν είναι δυνατόν, οι θεωρητικές σχολές (φιλολογία, φιλοσοφία, ιστορία) να αντιμετωπίζουν την μικρότερη απορροφητικότατα στην αγορά και το κράτος να μένει απαθή, να μη κάνει το ελάχιστο, να περιορίσει τον αριθμό των εισαχθέντων. Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι υποβαθμισμένο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκή για να διδάξει και δεν υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Υπάρχουν εκατοντάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την χώρα με χαμηλές βάσεις και χαμηλή ποιότητα σπουδών, έτσι ώστε να μπαίνουν όλοι σε μια σχολή, χωρίς καμιά επαγγελματική προοπτική. Δεν υπάρχει καμιά αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι σχολές δεν έχουν καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μη μπορούν να δίνουν στον απόφοιτο έναν πιο καταρτισμένο επαγγελματικό προσανατολισμό. Δεν υπάρχουν ερευνητικά κέντρα που θα απορροφούσαν το υψηλό πανεπιστημιακό προσωπικό, τα οποία με τη σειρά τους θα τροφοδοτούσαν τα πανεπιστήμια με υψηλού επιπέδου σπουδών, καθώς και την οικονομία με τα αποτελέσματα των ερευνών. Τα ερευνητικά κέντρα θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και να παράγουν χρήσιμη τεχνογνωσία που τόσο μας χρειάζεται πάνω στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δύο δεκαετίες θεωρεί ότι τα τεχνικά επαγγέλματα είναι υποβαθμισμένα σε σχέση με τα επαγγέλματα πτυχίου. Με αποτέλεσμα να έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστών αποφοίτων σε όλη την Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων στις ηλικίες 24-30.

Ποτέ κάποια κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει σοβαρή οικονομική πολιτική, έτσι ώστε να διατηρήσει της θέσεις εργασίας που είδη υπάρχουν και να δημιουργήσει νέες. Ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν έχει δώσει κίνητρα στην διατήρηση της γεωργικής παραγωγής και στη δημιουργία νέων γεωργών. Δεν τους έχει κατευθύνει τους αγρότες στην καλλιέργεια προσοδοφόρων καλλιεργειών, στην τυποποίηση, στα βιολογικά προϊόντα στην καλυτέρευση της τεχνογνωσίας τους.

Για να μειωθεί η ανεργία πρέπει να προσελκύσουμε νέους επενδυτές από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Πως περιμένουμε να προσελκύσουμε ξένους επιχειρηματίες και να διατηρήσουμε αυτούς που έχουμε, όταν οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 21 % ενώ οι γείτονές μας στην Βουλγαρία και στη Κύπρο φορολογούν με 10 %; Όταν δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, αλλάζει με κάθε αλλαγή του υπουργού οικονομικών. Όταν δεν υπάρχουν υποδομές, όπως αξιοπρεπή λιμάνια, δρόμοι. Όταν κάθε εβδομάδα έχουμε απεργίες, όταν η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες, όταν το αεροδρόμια και τα λιμάνια είναι κλειστά από τα συνδικάτα των κομμάτων. Όταν δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη.

Άλλο ένα αίτιο που προκαλεί ανεργία, είναι η ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική των εκάστωτε κυβερνήσεων. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες, ο αριθμός τους σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό συνεχώς αυξάνεται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει κριτήρια επιλογής μεταναστών. Οι περισσότεροι μετανάστες ανήκουν στην κατηγορία των ανειδίκευτων εργατών. Ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός, ώστε να δέχεται εργάτες σε επαγγελματικές κατηγορίες που πραγματικά έχει έλλειψη. Ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποια μελέτη, ώστε να διαπιστώσουμε πόσους μετανάστες μπορεί να απορροφήσει η οικονομία και να ενσωματωθούν ομαλά στην κοινωνία. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία), ώστε να απορροφήσει τις μεταναστευτικές ροές που δέχεται. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η προσφορά εργασίας στα χειρονακτικά επαγγέλματα να αυξάνεται αλλά η ζήτηση να παραμένει σταθερή. Αυτό συμφέρει τον εργοδότη, που όσο και να ρίξει το μεροκάματο, κάποιος θα βρεθεί. Για αυτό και βλέπουμε σήμερα στα επαγγέλματα που δεν χρειάζεται κάποια κατάρτιση ή εξειδίκευση, οι Έλληνες εργαζόμενοι να έχουν αντικατασταθεί από αλλοδαπούς. Ποιος Έλληνας θα πάει να δουλέψει δωδεκάωρο στο χωράφι για 20 ευρώ την μέρα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένσημα; Ποιος Έλληνας θα πάει να δουλέψει οικοδομή όταν θα ξέρει σήμερα έχει δουλειά αλλά όταν παραδοθεί η οικοδομή θα ψάχνει 2-3 χρόνια να βρει την επόμενη δουλειά; Ο Έλληνας καλώς ή κακώς έχει προσαρμόσει τη ζωή του σε ένα Ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής, δε μπορεί να μετατρέψει τη δουλειά σε δουλεία, ούτε να ζει καλύπτοντας μόνο τις βιοποριστικές του ανάγκες, ούτε να ζει σένα ετοιμόρροπο σπίτι μαζί με άλλα 10 άτομα! Οι αλλοδαποί δυστυχώς μη έχοντας άλλη επιλογή θα κάνουν ό,τι δουλειά βρουν, με ό,τι χρήματα τους δώσουν, είναι η εύκολη λεία για τους εκμεταλλευτές της ανθρώπινης δυστυχίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι βλέποντας την υπερβάλλουσα ζήτηση και την υπερβάλλουσα εκμετάλλευση στα χειρονακτικά επαγγέλματα να στρέφονται αποκλειστικά στα επαγγέλματα πτυχίου, με συνέπεια τη διόγκωση της ανεργίας και στους πτυχιούχους αφού ούτε η οικονομία στον τομέα αυτόν μπορεί να απορροφήσει τόσο άτομα! Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Να εφαρμόσει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Δηλαδή κλείσιμο των ανοικτών συνόρων, απέλαση των παράνομων μεταναστών, εφαρμογή ποσόστωσης υιοθετώντας ποιοτικά επαγγελματικά κριτήρια για την παραμονή των μεταναστών, να εφαρμόσει αυστηρή εργατική νομοθεσία ώστε να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Εν κατακλείδι, για να καταπολεμηθεί η ανεργία θέλει αποφασιστικότατα, πολυετή σχεδιασμό, κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες, στήριξη της εγχώριας παραγωγής και των υγειών επιχειρήσεων, καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, επαγγελματικός προσανατολισμός στην εκπαίδευση, κατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων σε παραγωγικά επαγγέλματα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να στραφούν οι νέοι στην επαρχία και σε νέα επαγγέλματα και να αναπτυχθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου