Σελίδες

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΓΡΑΣΙΕΣ


γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΠ. ΚΑΖΑΚΟΣ
Πολιτικός Mηχανικός Ε.Μ.Π.                    
Σαρανταπόρου 25, Χολαργός      
Τηλ.:  210.6543.888,   6972.337716
Mail: kazakos@tee.gr


                                      
     Από τα συνηθέστερα προβλήματα στις σύγχρονες κατοικίες είναι η εμφάνιση υγρασίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, σε οροφές και σε δάπεδα. Οι συνήθεις αιτίες είναι τρείς:
    α).  Διαρροή δικτύου (ύδρευσης, αποχέτευσης ή σωληνώσεων θέρμανσης)
    β).  Αστοχία ή έλλειψη στεγάνωσης (υγρομόνωσης) των εξωτερικών στοιχείων του κτιρίου (οροφές- δώματα και τοίχοι)
    γ). Υγροποίηση υδρατμών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
         Η  διαρροή δικτύου εμφανίζει υγρασία, και σε ορισμένες περιπτώσεις,  σταγόνες νερού ή και ελαφρά ροή νερού. Χρειάζεται αυτοψία ειδικού για να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο σημείο της βλάβης του δικτύου και να αποκατασταθεί σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης. Η πρώτη σκέψη είναι να καλέσουμε τεχνίτη υδραυλικό.        Είναι απολύτως σεβαστή η γνώση και η εμπειρία του τεχνίτη (συχνά απαραίτητη και σε έμπειρους μηχανικούς), αλλά δεν εξασφαλίζει πάντοτε τον ακριβή προσδιορισμό της αιτίας ούτε τον σωστό τρόπο αποκατάστασης. Απαιτείται αυτοψία μηχανικού με πλούσια εμπειρία στην κατασκευή. Ένας νέος άπειρος μηχανικός δεν μπορεί να βοηθήσει. Για να καταλάβουμε το πρόβλημα χρειάζεται να «ακτινογραφίσουμε» τα αφανή στοιχεία της κατασκευής. Όχι με σύγχρονα μέσα που κοστίζουν ακριβά, αλλά με την εμπειρία και την καλή γνώση του τρόπου κατασκευής των οικοδομών. Όσο και αν μοιάζει πλεονάζον κόστος η αυτοψία έμπειρου μηχανικού, συνηθέστατα είναι η οικονομικότερη λύση, προλαμβάνοντας άστοχες επεμβάσεις και διαιώνιση του προβλήματος.
       Η αστοχία της στεγάνωσης ή η έλλειψή της συναντάται κυρίως στα δώματα (ταράτσες) των κτιρίων. Η συνήθης πλάκα από σκυρόδεμα δεν είναι πλήρως στεγανωτική. Πάντα θα υπάρξει μια μικρή κατασκευαστική αδυναμία στο σκυρόδεμα, που θα προκαλέσει την δημιουργία υγρασίας εσωτερικά, στην οροφή της κατοικίας και, πιθανόν, και στους γειτνιάζοντες τοίχους. Για την αποκατάσταση του προβλήματος πρέπει να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του. Μία οικονομική αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ένα αξιόπιστο υγρό μονωτικό, με επάλειψη, με πινέλο ή ρολλό, σε δύο χέρια. Εάν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερης έκτασης, θα χρειαστεί επίστρωση με ασφαλτόπανο, από ειδικευμένο συνεργείο, σε όλη την επιφάνεια του δώματος που παρουσιάζει αδυναμία. Και στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αυτοψία έμπειρου μηχανικού για να διαγνώσει και να προσδιορίσει ακριβώς την αιτία, αλλά και να προτείνει την οικονομικά και τεχνικά καλύτερη λύση.
       Η υγροποίηση υδρατμών είναι μία σπανιότερη αιτία υγρασίας στα κτίρια. Δημιουργείται από μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού – εξωτερικού χώρου σε συνδυασμό με αδύναμη υγρομόνωση των εξωτερικών στοιχείων του κτιρίου. Συναντάται κυρίως σε τοίχους παλαιότερων κατασκευών που δεν έχουν στεγανωτικό υλικό ή αυτό, με τα χρόνια, έχει αποσαθρωθεί (όπως μπορεί να συμβεί με το απλό φελιζόλ). Συναντάται επίσης σε δάπεδα υπεράνω πιλοτής, με την μορφή «ανερχόμενης υγρασίας», επειδή τα δάπεδα αυτά, συνηθέστατα, δεν έχουν στεγάνωση. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται υγρασία στο δάπεδο αλλά και, χαμηλά, στους γειτνιάζοντες τοίχους. Ο τρόπος αποκατάστασης, εδώ, δεν είναι προφανής, και αντιμετωπίζεται  κατά περίπτωση, μετά από αυτοψία μηχανικού.
     Συμπερασματικά, για την αντιμετώπιση της υγρασίας συνιστάται η αυτοψία έμπειρου μηχανικού γιατί η τεχνικά σωστή αντιμετώπιση επιλύει οριστικά το πρόβλημα με το μικρότερο δυνατό κόστος.


                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου