Σελίδες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ




 












γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος

                   Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού         


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κληθήκαμε να αποφασίσουμε μέσα σε λίγα λεπτά για ένα σοβαρότατο θέμα που αφορούσε την καθιέρωση του νέου λογότυπου του Δήμου μας, χωρίς προηγουμένως να το έχουμε δει ούτε μια φορά.
Προσωπικά μόλις αντίκρισα την εκπληκτική δημιουργία του καταξιωμένου και παγκοσμίου φήμης Χολαργιώτη ζωγράφου κ. Κώστα Σπυριούνη, ενθουσιάστηκα και  ως συνδημότης του και ένας πολύ καλός του φίλος, ένιωσα υπερήφανος.
Πραγματικό αριστούργημα. Κάλλιστα θα μπορούσε να κοσμήσει οποιαδήποτε επώνυμη πινακοθήκη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όταν όμως συνειδητοποίησα πως, αν αποφασίσουμε την καθιέρωση του νέου λογότυπου, αυτόματα καταργούμε τον «δικό μας Περικλή», αμέσως διερωτήθηκα, ποιος άραγε είμαι εγώ που με την ψήφο μου θα συμβάλλω να ΄΄διαγραφεί΄΄ ένας ογκόλιθος της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς;
Άραγε υπάρχουν πολλές πόλεις στον κόσμο που έχουν ως έμβλημα έναν «αντίστοιχο Περικλή» και με την ψήφο 21 ατόμων αποφασίζεται – τυπικά νόμιμα - η κατάργησή του;
Δυστυχώς, η όλη διαδικασία που τηρήθηκε στη συγκεκριμένη σοβαρότατη περίπτωση ήταν λάθος.
Εκτιμώ πως, εάν η ψηφοφορία ήταν μυστική, δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα της «κατάργησης» του Περικλή. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπονταν από την ισχύουσα νομοθεσία.
Σ.Σ. Επειδή «κάποιοι» σχολίασαν αρνητικά τη δικιά μου ψήφο – για δεοντολογικούς λόγους δήλωσα ΠΑΡΩΝ - διευκρινίζω πως,, σύμφωνα με το Δημοτικό Κώδικα (άρθρο 96, παρ. 5), «Αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση, όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικοί ψήφοι».
Λίγα λόγια για τον Περικλή (Πηγή: Βικιπαίδεια)
«Ο Περικλής γεννήθηκε στο Δήμο Χολαργού, βόρεια της Αθήνας, γύρω στο 495 π.Χ.
Ο Περικλής (από τις λέξεις περί και κλέος, δηλαδή ο περιτριγυρισμένος από δόξα, περίδοξος), ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π. Χ. , γνωστού και ως ΄΄Χρυσού Αιώνα΄΄ και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των  Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του΄΄ Χρυσού Αιώνα΄΄.
Η εποχή στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 π.Χ.  και του 429 π.Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα ΄΄Εποχή του Περικλή΄΄.
Υπήρξε μέγας προστάτης των Τεχνών, της Λογοτεχνίας και των Επιστημών και βασικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του αρχαίου κόσμου.
Οι φιλοδημοκρατικές του θέσεις αποτυπώνονται στον περίφημο ΄΄Επιτάφιο Λόγο΄΄ του προς τιμήν των πεσόντων του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο οποίος διασώθηκε από τον ιστορικό Θουκυδίδη».
                                                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου