Σελίδες

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

«ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» : ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΞΕΝΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ!


kivotostoukosmou
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΕΡΕΑ!
• Οι πάντες προστρέχουν στα στέκια αγάπης και βοήθειας που έστησε ένας ιερέας, το κράτος όμως βάζει φραγμούς στο έργο του και κάνει πλιάτσικο στις δωρεές!
• 500 εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κοντά στον πατέρα Αντώνιο
• 2000 άτομα ενισχύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο
VRACHIOLIDIS NEWαπό τον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Ένας δυναμικός ιερέας, ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, εδώ και 15 χρόνια έχει στήσει στον Κολωνό την «Κιβωτό του Κόσμου», μια πραγματική κιβωτό αγάπης που προσφέρει φροντίδα και οικονομική ενίσχυση σε Ελληνόπουλα και ξένα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών. Το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», τα τελευταία χρόνια και λόγω κρίσης, έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, συνδράμει οικονομικά οικογένειες, πληρώνει για λογαριασμό τους τα χαράτσια της ΔΕΗ, ενώ «υιοθετεί» ακόμη ανήμπορους ηλικιωμένους. Στην κιβωτό του πατρός Αντωνίου προστρέχουν συμπολίτες μας τους οποίους η οικονομική κρίση έχει λυγίσει. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο που έχει δημιουργήσει ο φλογερός ιερέας, μοιράζει καθημερινά πάμπολλα πακεταρισμένα τρόφιμα σε 2000 άτομα, προσφέροντας ανάσα ζωής, μέσα στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά. 500 εθελοντές μοχθούν καθημερινά κοντά στην «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη και ξένων μέσων ενημέρωσης!
Και όμως, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία θα έδει να πριμοδοτεί τέτοιες προσπάθειες, βάζει φραγμούς στο έργο τους, επιβάλλοντας φορολόγηση στις δωρεές! Έτσι, ένας πολίτης που θέλει να κάνει μια δωρεά στην «Κιβωτό του Κόσμου» για να ενισχύσει το έργο της, έρχεται το κράτος να αρπάξει μέρος της προσφοράς, φορολογώντας την!
Όσα συζητήσαμε με τον πατέρα Αντώνιο, αποκαλύπτουν το τιτάνιο όσο και θεάρεστο έργο που επιτελείται στην «Κιβωτό του Κόσμου».

--Πείτε μας αιδεσιμότατε, για ποιους κοπιάζετε καθημερινά στην «Κιβωτό του Κόσμου» ;

π. Αντώνιος: Έχουμε 400 παιδιά, από τα οποία 60 είναι νήπια, 200 παιδιά του Δημοτικού και τα υπόλοιπα Γυμνασίου-Λυκείου και αρκετούς φοιτητές. Είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών στην πλειονότητά τους και συγκεκριμένα σε ποσοστό 98% που όμως αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Το χαρακτηριστικό της προσπάθειάς μας είναι ότι εμείς δεν «ιδρυματοποιούμε» τα παιδιά, προσπαθούμε να κρατήσουμε το προβληματικό σπίτι . Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, πόσο δε μάλλον οι μονογονεϊκές οικογένειες. Απευθυνόμαστε στους γονείς που είναι καλά στην υγεία τους και έχουν τη διάθεση να μείνουν με τα παιδιά τους αλλά λόγω ανέχειας αναγκάζονται να ψάχνουν ιδρύματα για να τα αφήσουν μέχρις ότου καταφέρουν να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους. Εμείς λοιπόν στηρίζουμε το σπιτικό αυτό να μην διαλυθεί και αυτή τη στιγμή νοικιάζουμε γύρω στα 100 μικροδιαμερίσματα, ώστε να είναι αυτός σε θέση να μεγαλώσει το παιδί του και όχι εμείς.

--Προσφέρετε λοιπόν κίνητρα ώστε το παιδί να παραμείνει κοντά στο γονιό του να μην έρθει εδώ, σε σας δηλαδή;

π. Αντώνιος: Θα παρακολουθεί το πρόγραμμα αλλά δεν θα κοιμάται εδώ και θα έχει τη μάνα του η οποία θα είναι αυτή που θα το μεγαλώνει.

--Πόσα παιδιά φιλοξενείτε εσείς;

 

π. Αντώνιος: Έχουμε έναν ξενώνα θηλέων στον Πειραιά, που μένουν παιδιά που απομακρύνθηκαν με εισαγγελική εντολή από το σπίτι τους, λόγω ακαταλληλότητας. Αυτά τα παιδιά τα μεγαλώνουμε εμείς. Έχουμε επίσης έναν ξενώνα αρρένων όπου εκεί διαμένουν παιδιά επίσης της ίδιας κατηγορίας κι ένας ακόμη ξενώνας για κακοποιημένες μητέρες, οι οποίες εγκατέλειψαν το σπίτι τους λόγω βίας, εκμετάλλευσης από το σύντροφό τους. Τις βοηθούμε και τους δίνουμε τροφή και κατάλυμα μαζί με τα παιδιά τους βέβαια. Τους προσφέρουμε επίσης δωρεάν γονική, κοινωνική και νομική υποστήριξη. Επίσης, το κυριότερο, τις βάζουμε στη διαδικασία να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί μετά τις 10.00, 11.00 π.μ. θα πρέπει να είναι σε κάποια σχολή που θα την βάλουμε. Έχουμε πολλές υποτροφίες ή με πολύ χαμηλό κόστος, από σχολές κομμωτικής, μαγειρικής, κοπτοραπτικής, φύλαξη νηπίων, ηλικιωμένων. Είναι προγράμματα δύο ετών, τα οποία σου δίνουν ένα πτυχίο και σου προσφέρουν δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Αρκεί να σας πω ότι έχουμε βγάλει από τις σχολές πάρα πολλές κομμώτριες που δουλεύουν όλες!
KIVOTOS1Όταν η εσωτερική ομορφιά συμβαδίζει με την εξωτερική. Η γλυκύτατη Αγγελική Κορομηλά επί μεγάλο διάστημα προσέφερε τις υπηρεσίες της στην "Κιβωτό του Κόσμου" ως εθελόντρια. Σήμερα ανήκει στο υπαλληλικό δυναμικό, ως κοινωνική λειτουργός. Η Αγγελική μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους της Κιβωτού.

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ. ΙΣΟΤΙΜΑ!
--Το φιλανθρωπικό σας έργο απευθύνεται σε όλους; Ανεξάρτητα από το εάν είναι ή δεν είναι Έλληνες;

π. Αντώνιος: Ναι, σε όλους. Όπως όμως σας είπα, έχουμε ένα στόχο: βοηθούμε τις μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες έχουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Μέσα σε αυτό το στόχο βοηθούμε όλο τον κόσμο. Είτε είναι Έλληνες είτε όχι, είτε είναι χριστιανοί είτε δεν είναι. Βέβαια, το ποσοστό το δικό μας είναι ένα 70% ελληνόπουλα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες οικογένειες που έχουν επίσης τα ίδια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Και μιλάμε για παιδιά στα οποία εμείς θα τους δώσουμε, από τη σίτιση, την ένδυση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ...
KIVOTOS2Το οδοντιατρείο της Κιβωτού, όπου τα παιδιά εξετάζονται από τον ειδικό οδοντίατρο για να έχουν γερά δόντια

--Περιθάλπετε και λαθρομετανάστες;

π. Αντώνιος: Όχι, όχι. Εμείς δεχόμαστε τους ανθρώπους που έχουν νόμιμη παραμονή.

--Είσθε 15 χρόνια στην «Κιβωτό του Κόσμου». Προφανώς η εμπειρία σα δείχνει ότι το πρόβλημα δράσης σας έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

π. Αντώνιος: Πάρα πολύ. Πρώτ' απ' όλα έχουμε διπλασιαστεί σαν πληθυσμός.

--Λόγω κρίσης;

π. Αντώνιος: Λόγω κρίσης. Και το σοβαρότερο, το πιο μεγάλο, είναι το πρόβλημα της στέγης.
KIVTOS3Στο βάθος, η Μαρία Σκιαδά επίσης κοινωνική λειτουργός, μαζί με μια εθελόντρια. Η "Κιβωτός του Κόσμου" συμπληρώνεται με μία ακόμη κοινωνική λειτουργό, την Άντυ Θεωδορακοπούλου.

--Αντιμετωπίζετε πλέον πρόβλημα στέγης;

π. Αντώνιος: Βλέπουμε το πρόβλημα σφαιρικά. Δεν δίνουμε ελεημοσύνη, ούτε στήνουμε συσσίτια με ουρές ο ένας πίσω από τον άλλον. Προσπαθούμε να μάθουμε σε αυτό τον κόσμο, να κάνει ο ίδιος πράγματα για το εαυτό του και να μπορεί να προσφέρει ο ίδιος στα παιδιά του, μετά τη βοήθειά μας. Το 70% των ατόμων που έρχονται εδώ έχουν προβλήματα βιοπορισμού. Με φως, νερό, που τους τα κόβουν, με τα χαράτσια. Κάνουμε διακανονισμούς, ερχόμαστε σε επαφή με τη ΔΕΗ, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε στις μονογονεϊκές οικογένειες το βασικό, τη στέγη. Δηλαδή, «εγώ σε στηρίζω, πληρώνω το ενοίκιό σου», μπαίνουμε ως εγγυητές για να του νοικιάσουμε το σπίτι, γι' αυτό και στο διάστημα που θα σε υποστηρίξω, θα κάνεις κι εσύ πράγματα προς όφελος δικού σου και του παιδιού σου.
KIVOTOS-DIAVASMAΣτην "Κιβωτό του Κόσμου" καθημερινά επικρατεί οργασμός δουλειάς και δραστηριοτήτων. Εδώ, είναι η αίθουσα διαβάσματος για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Προσέξτε τους εκπαιδευτικούς πώς φροντίζουν με ζέση και άοκονο ενδιαφέρον για την πρόοδο των μικρών μαθητών.
KIVOTOS-MATHISIAKES-DISKOLIESΠαιδιά τα οποία έχουν ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από ειδική εκπαιδευτικό

--Υπάρχουν οικογένειες που τα οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους ωθούν να εγκαταλείψουν το παιδί τους;

π. Αντώνιος: Ναι. Υπάρχει κόσμος που λόγω της ακραίας φτώχειας, των προβλημάτων που έχουν μέσα στο σπίτι, πολλές φορές το παιδί πέφτει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε; Εκτός από τη σχολή γονέων όπου βοηθάμε τις νέες μητέρες να αποκτήσουν συνείδηση του γονεϊκού τους ρόλου, έχουμε κι ένα τετράδιο για κάθε παιδί. Οι παιδαγωγοί μας αφού διαβάσουν τα παιδιά, γράφουν «εμείς κάναμε αυτά κι αυτά. Συνεχίστε εσείς σε αυτό ή στο άλλο». Ή «η συμπεριφορά του παιδιού σήμερα, ήταν αυτή. Εμείς κάναμε αυτό για να το παιδαγωγήσουμε. Εσείς μητέρες, προχωρήστε πάνω σε αυτό, ας κρατήσουμε μια κοινή γραμμή». Πιστεύω ότι η ψυχική υγεία του παιδιού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παρουσία της μάνας. Διότι απ' αυτήν ορφανεύει το παιδί περισσότερο.

--Για όλες αυτές τις δράσεις πρέπει να έχετε ένα πολυπληθές προσωπικό. Για μιλήστε μας λίγο γι' αυτό.

π. Αντώνιος: Έχουμε ένα βασικό προσωπικό, αυτό που ορίζει ο νόμος για να πάρουμε την άδεια, όταν ξεκινήσαμε την όλη προσπάθεια. Ενώ είχαμε πάρα πολλούς εθελοντές κι ενώ προσπαθήσαμε να πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε, γύρω από την ομάδα των κοινωνικών λειτουργών πλαισιώθηκαν πάρα πολύ εθελοντές. Οπότε, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι παιδαγωγοί, οι οποίοι πλαισιώνονται από τους εθελοντές κι έτσι μπορούμε και βγάζουμε όλο τον όγκο της δουλειάς.
KIVOTOS-GIMNASIOΗ αίθουσα μελέτης και φροντιστηρίου των παιδιών του Γυμνασίου είναι σε άλλο χώρο. Πάντα υπό την σκέπη και φροντίδα των εκπαιδευτικών. Σε διπλανή αίθουσα παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά της αλλοδαπής τα οποία θα πάνε μέχρι να πάνε σχολείο, περνούν από το ...φροντιστήριο της Κιβωτού!

--Για τι αριθμό μιλάμε;

π.Αντώνιος: Έχουμε 500 εθελοντές ενεργούς.

--Εκπληκτικός αριθμός. Και αυτοί όλοι καθημερινά αφιερώνουν μέρος της ζωής τους για να συνδράμουν στις προσπάθειές σας;

π. Αντώνιος: Ναι, έτσι είναι. Βέβαια, μπορεί να έρθει κάποιος από μια φορά την εβδομάδα και να κάτσει 5 ώρες έως και 7 φορές τη βδομάδα. Επίσης, εθελοντές είναι και οι εξωτερικοί συνεργάτες που έχουμε, όπως δικηγόροι, δάσκαλοι. Για τον κόσμο που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε διότι είμαστε γεμάτοι, έχουμε δημιουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα και σου απαντάνε «και οι δύο είμαστε άνεργοι κι εμείς χρειαζόμαστε τα απαραίτητα». Γι' αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους, κάναμε το κοινωνικό παντοπωλείο και αυτή τη στιγμή έχουμε, μαζί με τις εδώ οικογένειες και τις εξωτερικές, ένα πληθυσμό 2.000 ατόμων. Δίνουμε πακέτα σε τρόφιμα, όχι φαγητό μαγειρεμένο.
KIVOTOS-COMPUTERSΕιδική αίθουσα για εκπαίδευση σε computers. Πάντα με την φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού. Εθελοντές όλοι σε ένα θεάρεστο έργο

--Όλος αυτός ο όγκος, τα πακέτα τροφίμων από ποιους συγκεντρώνονται;

π. Αντώνιος: Από τον απλό κόσμο που θα έρθει και θα αφήσει τη σακούλα με τα τρόφιμα, ό,τι μπορεί, αλλά και κάποιες εταιρείες που ενδιαφέρονται ειδικά τώρα που έρχονται Χριστούγεννα. Βρισκόμαστε σε ένα συνεχές κυνήγι για να μπορούμε να βοηθούμε τον κόσμο.
KIVOTOS-NIPIAGOGIOΗ Αγγελική Κορομηλά μας ξενάγησε και στο πολύ όμορφο νηπιαγωγείο της Κιβωτού. Παιδιά της προσχολικής ακόμη και βρεφικής ηλικίας δέχονται το χάδι και της στοργή της Κιβωτού!

« ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ»
--Αυτή η μεγάλη δράση σας προϋποθέτει και κάποια έξοδα. Να πληρώσετε τα κοινόχρηστα, το χαράτσι της ΔΕΗ, τους ξενώνες. Όλα αυτά από πού καλύπτονται; Από χορηγούς;

π. Αντώνιος: Τα έξοδα καλύπτονται κυρίως από τον απλό κόσμο που μας ξέρει τόσα χρόνια και μέσα σε αυτούς και οι εθελοντές, οι οποίοι έρχονται να σηκώσουν ένα βάρος αυτού του έργου. Όποιος έχει έρθει και έχει δει το έργο μας το λέει στον άλλον και ο άλλος στον επόμενο κι έτσι κρατιόμαστε. Και βεβαίως του κόσμου δεν του περισσεύουν πράγματα, αλλά έχει καταλάβει το έργο που γίνεται και βοηθάει με όλες του τις δυνάμεις.

--Έχετε πολλά μηνιαία έξοδα;

π. Αντώνιος: Είναι πολλά τα έξοδα για να συντηρήσουμε όλους αυτούς τους χώρους. Είμαστε μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός αλλά τώρα και για τη δωρεά θα υπάρχει φορολογία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα γιατί εμείς από αυτό τον κόσμο περιμένουμε. Δεν έχουμε πάρει ποτέ κρατικά χρήματα, δεν ζητήσαμε ποτέ στήριξη...
KIVOTOS-EKKLHSIA2Η αίθουσα που μας δείχνει η ξεναγός μας Αγγελική Κορομηλά έχει διαμορφωθεί σε εκκλησία με το ιερό της και το προσκυνητάρι της. Στην ίδια αίθουσα γίνονται και άλλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις. Απομονώνουν με την κουρτίνα το ιερό και χρησιμοποιούν την αίθουσα για τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ!
--Δεν σας έδωσε ποτέ η Πολιτεία κάτι;

π. Αντώνιος: Όχι, όχι. Ήταν όμως και δική μας τακτική επιλογή, με την έννοια ότι ακούγονται πάρα πολλά γι' αυτά τα θέματα. Είχαμε και έχουμε ως μόνη βοήθεια τον κόσμο και βεβαίως το όνομά μας, το οποίο θέλουμε να διαφυλάξουμε.

--Πάντως, όπως μου τα λέτε πάτερ, η Πολιτεία όχι μόνο δεν σας βοηθά αλλά βάζει και φραγμούς στην προσπάθειά σας.

π. Αντώνιος: Αυτό που σας ανέφερα με την φορολόγηση των δωρεών είναι άδικο. Τη στιγμή μάλιστα που εμείς καλύπτουμε κενά της Πολιτείας. Πού είναι το κοινωνικό κράτος; Τουλάχιστον κάποιες σοβαρές προσπάθειες θα έπρεπε όχι να επιβαρύνονται, όχι να έχουμε χαράτσια. Μας λέγανε «πληρώστε εσείς το χαράτσι και θα σας το ξαναεπιστρέψουμε» και δεν έγινε ποτέ αυτό. Και σε πόσο άλλο κόσμο και σε πόσα σπίτια γίνεται αυτό; Γιατί να γίνεται αυτό; Στις άλλες χώρες τις Ευρώπης, αυτά είναι «κοινωνικά σπίτια» για τα οποία θα έπρεπε να πληρώνει η Πολιτεία, κι όμως, εμείς προσφέρουμε και πληρώνουμε φόρο! Κερδίζουμε κάτι; Όχι, αντιθέτως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Τουλάχιστον θα έπρεπε να συντρέξουν και όχι να εμποδίζουν όσους προσφέρουν στη κοινωνία.
KIVOTOS-PAIDIKI-XARA1Η Αγγελική Κορομηλά μας ξενάγησε και στο πολύ όμορφο νηπιαγωγείο της Κιβωτού. Παιδιά της προσχολικής ακόμη και βρεφικής ηλικίας δέχονται το χάδι και της στοργή της Κιβωτού!

--Έχετε προσεγγίσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για να τους εκθέσετε τους προβληματισμούς σας αυτούς; Τις ανάγκες σας και το τι θα έπρεπε να κάνουν, ώστε να μην δυσχεραίνουν –τουλάχιστον- το έργο σας;

π. Αντώνιος: Κατά καιρούς, ναι. Μιλάμε, τους λέμε, αλλά ξέρετε, το κράτος έτσι όπως είναι η κατάσταση... Βέβαια εμείς συνεχίζουμε, μιλάμε συνέχεια στο τηλέφωνο και προσπαθούμε να γλιτώσουμε χρήματα για να πάνε στον κόσμο. Όποιος προσφέρει μια δωρεά, θέλει να πάνε για τον καλό σκοπό. Όταν το κράτος φορολογεί τη δωρεά, ο υποψήφιος δωρητής αναρωτιέται, «τώρα γιατί να μου τα πάρει το κράτος πάλι;» κι έτσι διστάζει να προβεί στη δωρεά.

--Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, φοβάστε για την προοπτική του έργου σας στο άμεσο μέλλον, λόγω κρίσης;

π. Αντώνιος: Αν με ρωτάτε ως παπά και χριστιανό Ορθόδοξο, θα σας πω ότι ο χριστιανός δεν πρέπει να φοβάται την κρίση. Ό Έλληνας επίσης μέσα στην ιστορία έχει περάσει πολύ δυσκολότερες στιγμές και περισσότερη φτώχεια και κατάφερε μάλιστα να κάνει πολύ σπουδαία πράγματα. Είχαμε όμως μεγάλες αξίες, αρχές και το κυριότερο ήμασταν δεμένοι με την παράδοσή μας. Και όλα αυτά μας στήριζαν στις δύσκολες στιγμές. Νομίζω ότι το πιο τραγικό απ' όλα θα είναι να μην υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Όμως βλέπω ότι ακόμη υπάρχει και εμείς το ζούμε καθημερινά εδώ. Μάλιστα να σας πω ότι πριν από λίγο καιρό είχε έρθει κανάλι από τη Γερμανία για να κάνει ρεπορτάζ για τους Έλληνες που πεθαίνουν από την πείνα. Τους έδειξα όλον αυτό τον κόσμο στην «Κιβωτό», τους εθελοντές που βοηθούν και συμπαραστέκονται σε όλα τα παιδιά, όχι όνο στα ελληνόπουλα αλλά σε όλα. Έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Ό,τι προσφορά βλέπετε στην «Κιβωτό», είναι αποτέλεσμα της πίστης του Έλληνα στο Θεό ότι δεν θα τον αφήσει, αλλά και της αγωνιστικότητάς του. Όλοι μαζί, πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

«Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»
KIVOTOS-TROFIMAKIVOTOS-TROFIMA24
Το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" προσφέρει καθημερινά τρόφιμα στις χειμαζόμενες από την κρίση οικογένειες. ο πατήρ Αντώνιος μας ενημερώνει ότι 2000 άτομα ενισχύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Κιβωτού!

--Πάτερ, έχετε να κάνετε καθημερινά με 500 εθελοντές και με δεκάδες δύσκολες περιπτώσεις. Στο πρόσωπό σας είναι αποτυπωμένη η αισιοδοξία και η πίστη. Αν ένας επικεφαλής εταιρείας είχε καθημερινά απέναντί του 500 άτομα προσωπικό, σίγουρα θα είχε άγχος κι ενδεχομένως απαισιοδοξία.

π. Αντώνιος: Ο Θεός δεν αφήνει. Ποτέ δεν θ' αφήσει έναν άνθρωπο που είναι τίμιος. Αυτό λέω και στα παιδιά: «εάν ο άνθρωπος αγωνίζεται με εντιμότητα και αξιοπρέπεια θα έχει την ικανοποίηση και τη χάρη του Θεού ότι είναι Άνθρωπος». Προσπαθούμε να μιλάμε με παραδείγματα και με λιγότερα λόγια και αυτό αποτυπώνεται καλύτερα στα παιδιά.

--Αιδεσιμότατε, η κυβέρνηση φορολογεί τις οικογένειες με παιδιά. Όσο πιο πολλά παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Αυτό έχει ως συνέπεια να εμποδίζονται οι τεκνοποιήσεις. Πώς το σχολιάζετε;

π. Αντώνιος: Τι σχόλιο να σας κάνω! Τι άλλο πια θα κάνουν για να γονατίσουν τον κόσμο και να τον απελπίσουν; Θα πρέπει να τα ξανασκεφτούν αυτά οι ειδήμονες. Πάντως εμείς εδώ συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν το βάζουμε κάτω, παραμένουμε αισιόδοξοι. Οι εθελοντές που έχουμε στην ¨Κιβωτό του κόσμου» είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Αυτό δείχνει ότι ο Έλληνας μέσα του έχει δυνάμεις και κυρίως αλληλεγγύη, διάθεση να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Την αλληλεγγύη που δείχνει ο Έλληνας προς τον συνάνθρωπό του, δεν την διαθέτει κανένας άλλος λαός σε τέτοιο βαθμό!

«ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ...ΝΕΚΡΟΥΣ»
--Ωστόσο η κρίση βαθαίνει. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Σας φοβίζει αυτό, ότι αύριο-μεθαύριο και αυτές οι χορηγίες που σήμερα έχετε, δεν θα υπάρχουν;

π. Αντώνιος: Η αλήθεια είναι ότι προβληματιζόμαστε, τη στιγμή που αυξάνεται και ο πληθυσμός. Δεν σταματάμε όμως και με την παρουσία μας στα ΜΜΕ υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι υπάρχουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μόνον οι ζωντανοί άνθρωποι που βοηθούνε, είναι και οι πεθαμένοι οι οποίοι θα έλεγα, μερικές φορές βοηθούνε περισσότερο.

--Για πείτε μας, για να το καταλάβουμε καλύτερα.

π. Αντώνιος: Ας πούμε, από κηδείες. Κάποιος που έχει χάσει έναν δικό του άνθρωπο, δεν θέλει να κάνει λουλούδια, στεφάνια και μας καλεί να μας πάρουμε το αντίτιμο αυτών των εξόδων. Για μας είναι μια σημαντική βοήθεια και το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι να κρατώ ένα τετράδιο με τα ονόματά τους και στη Λειτουργία τους μνημονεύω κιόλας.

Who is who
ANTONIOS
Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου. Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή Αθηνών και την Εκκλησιαστική Ακαδημία. Έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Κατάγεται από τη Χίο αλλά μεγάλωσε στη Δραπετσώνα. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, έμαθε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους κανόνες της προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό του.
Η ενασχόλησή του με τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ήταν εντελώς τυχαία. «Βρέθηκα ως αλεξιπτωτιστής εδώ», παραδέχεται ο ίδιος, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι επρόκειτο για σχέδιο Θεού. Όταν είδε όμως από τη πρώτη στιγμή τις μεγάλες ανάγκες που είχαν οι οικογένειες αυτές, ανάγκες οι οποίες χρόνο με τον χρόνο αύξαναν αλλά «με την χάρη του Θεού και τη βοήθεια του κόσμου καταφέραμε να φτιάξουμε τα σπίτια και να δώσουμε στέγη, παρηγοριά κι ελπίδα και κυρίως αξίες στα παιδιά που μεγαλώνουμε εδώ. Σήμερα, πολλά από τα πρώτα παιδιά που μεγάλωσαν κοντά μας, άλλα είναι φοιτητές, άλλοι έχουν τις δικές τους δουλειές, έχοντας περάσει σε ανθρωπιστικά επαγγέλματα. Κάι που σίγουρα δεν είναι τυχαίο γιατί εδώ βίωσαν στην πράξη την αγάπη».
Το καμπανάκι που χτύπησε το σήμα κινδύνου στην ψυχή του πατέρα Αντώνιου, ήταν πριν από 15 χρόνια όταν είδε πολλά παιδιά να παίζουν στις πλατείες Κολωνού, αντί να είναι στα σχολεία. Ήταν παιδιά από τα οποία έλειπε η οικογενειακή στήριξη και από τότε ο καλός ποιμένας αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτά. Όμως η μία ανάγκη έφερε την άλλη, με συνέπεια σήμερα στην «Κιβωτό του Κόσμου», να προσφεύγουν ακόμη και ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν κανένα στον κόσμο και έτσι η «Κιβωτός» έχει αναλάβει να... υιοθετεί άτομα της τρίτης ηλικίας!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ "ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"
Ενισχύστε το σκοπό της "Κιβωτού του Κόσμου" στο μέτρο τοου δυνατού καλώντας στο 901 11 170 170 (3,67 ευρώ ανά κλήση εντός δικτύου ΟΤΕ) ή από σταθερό και κινητό τηλέφωνο στο 14849 (χρέωση 2,46 ευρώ ανά κλήση) ή στέλνοντας μήνυμα στο 54232 (2,46 ευρώ ανά sms)

Το ρεπορτάζ προβάλλεται στην σημερινή "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου