Σελίδες

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΣΟΥ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ; ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ;
 
Ο ανδριάντας του Καρατάσου στο πάρκο ακριβώς απέναντι από τη Φιλοσοφική Σχολή  της Θεσσαλονίκης, μερικά μέτρα βορειότερα από την προτομή του Αθανασίου Διάκου.
Δημιουργός του ανδριάντα είναι ο γλύπτης Γεώργιος Δημητριάδης ο Αθηναίος.  Ο Καρατάσος αναπαρίσταται σε προχωρημένη ηλικία, με πολεμική ενδυμασία: πουκάμισο, γιλέκο, φουστανέλα, τσαρούχια στα πόδια και φέσι στο κεφάλι. Στο στήθος και το λαιμό του κρέμονται παράσημα. Το δεξί του χέρι ακουμπάει τη μέση του ενώ το αριστερό του χέρι κρατάει την λαβή του γιαταγανίου το οποίο ακουμπάει στο έδαφος. 
 
Για όσους τυχόνς θέλεουν να μάθουν ποιος ήταν ο γερο-Καρατάσος, ιδού και η βιογραφία του:
ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ
Περίφημος οπλαρχηγός της δυτικής Μακεδονίας που αγωνίσθηκε εναντίων των Τούρκων και του οποίου τα κατορθώματα εξυμνούν πολλά δημοτικά τραγούδια.
Γεννήθηκε το 1764 στη Δόβρα της Βέροιας. Μετά την καταστροφή του χωριού του εγκαταστάθηκε στο Διχαλεύρι της Νάουσας. Μόλις δεκαοχτώ ετών, εγκατέλειψε το Διχαλεύρι και βγήκε κλέφτης στο Βέρμιο. Γρήγορα έγινε πρωτοπαλίκαρο του καπετάν Ρομφαία και σε δύο χρόνια έγινε καπετάνιος και τέλος οπλαρχηγός. Ύστερα από την αναγνώρισή του από την Πύλη, ανέλαβε την υπεράσπιση των Χριστιανών και των φιλήσυχων Τούρκων, που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Κονιάρους. Το 1822 με την έκρηξη της επαναστάσεως στη Μακεδονία, ο Καρατάσος έγινε αρχιστράτηγος, γιατί εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, όχι μόνο για τη γενναιότητα του, αλλά και για τη φρόνηση αλλά και στρατηγική  του ικανότητα. Μετά την αποτυχία του κινήματος της Μακεδονίας, ο ηρωικός οπλαρχηγός, που στο διάστημα αυτό είχε χάσει το γιο του Ιωάννη στη μάχη και η γυναίκα του με τις δύο θυγατέρες του πιάστηκαν αιχμάλωτες μαζί με τους γιους τους Δημήτριο και Κωνσταντίνο και άλλους Μακεδόνες, κατέβηκε στην μαχόμενη Ελλάδα. Εκεί πολέμησε με μεγάλη ανδρεία και διακρίθηκε στις μάχες του Πέτα, της Αλοννήσου και του Τρίκερι. Στη Σκιάθο, μάλιστα, κατόρθωσε να εμποδίσει τον Χοσρέφ πασά να καταλάβει το νησί. Αγνός πολεμιστής, ο ήρωας αυτός, που έμεινε στην ιστορία γνωστός σαν Γερο – Καρατάσος, δεν μπορούσε να καταλάβει τις διενέξεις ανάμεσα στους Έλληνες. Πιστός στην Κυβέρνηση, πολέμησε στην Πελοπόννησο τους αντικυβερνητικούς. Αλλά η μεγαλύτερη νίκη του, ήταν αυτή κατά την οποία νίκησε τον αήττητο μέχρι τη στιγμή αυτή, Ιμβραήμ πασά. Μετά την απελευθέρωση έγινε διοικητής της 7ης χιλιαρχίας. Πέθανε το 1830 στη Ναύπακτο αφήνοντας το γιο του Δημήτριο να συνεχίσει το έργο του και να εκπληρώσει το μεγάλο ιδανικό του, την απελευθέρωση ολόκληρης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου