Μέσα από το κυβερνητικό φιάσκο με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ προβάλει ο κίνδυνος νέων μέτρων σε βάρος των πολιτών,
αφού το μνημόνιο προβλέπει «ρήτρα αυτόματης διόρθωσης» η οποία ενεργοποιείται από τη στιγμή που δεν μπουν στα δημόσια ταμεία τα προβλεπόμενα έσοδα. Την ανικανότητα δηλαδή της κυβέρνησης να παράσχει τις εγγυήσεις που οι Ρώσοι ζητούσαν προκειμένου να βάλουν «ζεστό» χρήμα στην ελληνική αγορά θα πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ «τρέχουν» τώρα να επαναπροκηρύξουν το διαγωνισμό, μόνο και μόνο για να αποφύγουν, προς στιγμήν, τα νέα μέτρα. Κι αυτό γιατί μετά την απόσυρση της ρωσικής Gazprom, αλλά και του σχήματος Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου ουδείς υποψήφιος υπάρχει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της ΔΕΠΑ και πολύ περισσότερο να δώσει τα χρήματα που έχουν τεθεί ως οροφή με τα χρέη προς την εταιρεία να φθάνουν τα 300 εκατ. ευρω.
Σύμφωνα λοιπόν με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 η τρόικα απαιτεί σε κάθε απόκλιση του προγράμματος, να υπάρχει έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες, εξαιρουμένων μισθών συντάξεων και επιδομάτων. Η «ποινή» έχε οριστεί σε περικοπές ή εισπρακτικά μέτρα ύψους στο 50% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Αν η πώληση της ΔΕΠΑ ολοκληρωνόταν άμεσα, θα απέφερε στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που παρέλθει άκαρπη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ή αν δεν προωθηθεί ταχύτερα, πριν τα τέλη του έτους, άλλη διαδικασία πώλησης για κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, θα απαιτηθούν στα τέλη του έτους μέτρα 500 εκατ. ευρώ και άνω.
Για να γίνει νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη. Αλλά και τα έσοδα των 712 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ τελούν ακόμη υπό αίρεση. Έτσι, αν πέσουν έξω και για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, τα «χαμένα» θα πρέπει να βρεθούν απ' αλλού προκειμένου να υπάρξει ισόποση αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και από πού; Από τη μείωση δαπανών, κυρίως κατάργηση φοροαπαλλαγών, μείωση νέα των κοινωνικών παροχών και απολύσεις από το Δημόσιο.
Στο στόχαστρο της τρόικας είναι, η περικοπή σε επιδόματα ή δικαιούχους για πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας, η νέα μείωση στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά Ταμεία, το «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, η μεγαλύτερη περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια, οι νέες αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ, των εισιτηρίων των συγκοινωνιών και η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει σήμερα για τις ευπαθείς ομάδες.
Κατά τα άλλα έρχεται ανάπτυξη και η κυβέρνηση ψηφίζει τροπολογίες για τη διασφάλιση δήθεν των 1.500 ευρώ καταθέσεων. Δεν λέει όμως πώς αυτές δεν αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου