Σελίδες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΞΕΚΛΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Γ  Ι  Α  Τ  Ι ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: Φυλή, Ασπρόπυργος και Αχαρνές στον  χαμηλότερο μέσο όρο ζωής

Η χωματερή μικραίνει την ζωή... Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους Δήμους με την μεγαλύτερη και την μικρότερη μέση ηλικία είναι συγκλονιστικά.

Οι δύο Δήμοι της Δυτικής Αττικής οι οποίοι έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση από την χωματερή Άνω Λιοσιων-Φυλής είναι οι Δήμοι με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας κατοίκων.  Ο Δήμος Φυλής και ο Δήμος Ασπροπύργου είναι οι Δήμοι με τον χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στην χώρα.
Πολύ κοντά είναι και ο Δήμος Αχαρνών που γειτνιάζει με τον Δήμο Φυλής.

Για τους νησιωτικούς Δήμους (Μύκονος, Σαντορίνη, Κω) που επίσης έχουν μικρό μέσο όρο ηλικίας κατοίκων είναι προφανές ότι έχει μετρήσει το γεγονός ότι πολλοί νεολαίοι άλλων περιοχών έχουν πάει εκεί για μόνιμη εργασία αφού πρόκειται για τις πιο τουριστικές περιοχές, ρίχνοντας έτσι τον μέσο όρο ηλικίας.
Επίσης οι περιοχές με την μεγαλύτερη μέση ηλικία είναι κυρίως οι ορεινές στην Ελλάδα. Πέρα από το υγιές της φύσης, μπορούμε να πούμε ότι έχει παίξει σε αυτές τις περιοχές ρόλο και η εσωτερική μετανάστευση των νεολαίων κυρίως στα νησιά προς εύρεση εργασίας.
Για τις αστικές περιοχές όμως δεν υπάρχει καμμία τέτοια επιστημονική εξήγηση.


Ειδικά για περιοχές όπως ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Φυλής (σ.σ. ο μεγαλύτερος πλέον σε πληθυσμό στην Δυτική Αττική), ο Ασπρόπυργος, ο Δήμος Αχαρνών (ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό στην Ανατολική Αττική), είναι προφανές ότι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων οφείλεται στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από την λειτουργία της χωματερής Άνω Λιοσιων-Φυλής και των άλλων οχλουσών χρήσεων με οικολογικές επιπτώσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη διάσταση αυτή την έβαλαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μόνον οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ οι οποίοι, τον Ιούνιο έδωσαν και τη διακαναλική τους συνέντευξη τύπου από το χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής και αναφέρθηκαν σε όλες αυτές τις επιπτώσεις. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκαν. Α̟πό τη µελέτη των αποτελεσµάτων ανά ̟περιφερειακή ενότητα ̟προκύπτει, επίσης, ότι η µέση ηλικία του µονίµου ̟πληθυσµού της Ελλάδας είναι 41,9 έτη µε την ̟περιφερειακή ενότητα Μυκόνου να ̟παρουσιάζει την µικρότερη µέση ηλικία κατοίκων (37,0 έτη) και την ̟περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας να ̟παρουσιάζει την µεγαλύτερη (49,0 έτη) .

Στους ̟πίνακες 3 και 4 ̟που ακολουθούν εµφανίζονται αντίστοιχα οι 10 ∆ήµοι µε την µεγαλύτερη µέση ηλικία και οι 10 ∆ήµοι µε την µικρότερη µέση ηλικία.
Η µεγαλύτερη µέση ηλικία, 57,9 έτη, ̟παρουσιάζεται στο ∆ήµο Κεντρικών Τζουµέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώ η µικρότερη µέση ηλικία, 35,3 έτη,
παρουσιάζεται στο ∆ήµο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας ∆υτικής Αττικής.

Πίνακας 3
∆ήµοι µε την µεγαλύτερη µέση ηλικία
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ∆ΗΜΟΣ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΑΡΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 57,9
ΜΗΛΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ 55,7
ΑΡΚΑ∆ΙΑΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 54,8
ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ 54,3
ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΡΟΠΕ∆ΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 54,1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ∆Ω∆ΩΝΗΣ 53,6
ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 53,6
ΑΡΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 53,3
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ 53,3
ΛΕΥΚΑ∆ΑΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ 52,95
Πίνακας 4
∆ήµοι µε την µικρότερη µέση ηλικία
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ∆ΗΜΟΣ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
∆ΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ 35,3
∆ΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 35,9
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡ∆ΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ 35,9
ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 36,2
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 36,8
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 36,9
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΩ ΚΩ 36,9
ΞΑΝΘΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 36,9
ΜΥΚΟΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ 37,0
ΘΗΡΑΣ ΘΗΡΑΣ 37,0


otanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου