Σελίδες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

'Ενα κράτος που στηρίζει την επιβίωσή του στους «άδηλους πόρους» και στην παραοικονομία, είναι προφανές πως δεν έχει στέρεες βάσεις... 

Στην πραγματικότητα η Αλβανία πληρώνει την σημαντική εξάρτηση της οικονομίας της από τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών, νομίμων και μη. Τα χρήματα που εισέρρεαν στα κρατικά Ταμεία δεν ήσαν λίγα. Απεναντίας μάλιστα.

Ήδη, από πέρσι τον Ιανουάριο ο Economist είχε προβλέψει τι θα συμβεί, σε ένα άρθρο του με τίτλο: "Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα". Εκεί είχε αναφέρει, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχει απότομη πτώση των εμβασμάτων. Και σημειώνει πως το 2007, οι μετανάστες έστειλαν...
Πίσω περίπου 950 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 το ποσό αυτό υποχώρησε στα 690 εκατ. ευρώ. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, το ποσό μετά δυσκολίας έφθασε τα 475 εκατ. ευρώ.


Πρέπει να πούμε εδώ, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009 τα εμβάσματα προς την Αλβανία των μεταναστών της μπορούσαν να αναπληρώσουν το 9% του ΑΕΠ της χώρας. Δεν είναι μικρό το ποσοστό. Βέβαια, κάποια στιγμή υπήρξε αύξηση στο εισρέον ρευστό στην Αλβανία, που προήλθε όμως από το γεγονός ότι οι Αλβανοί που εργάζονταν στην Ελλάδα μετέφεραν τις καταθέσεις τους πίσω στην πατρίδα τους.
Οικονομικοί κύκλοι το απέδιδαν στο γεγονός ότι αφενός τους φόβισαν οι συζητήσεις για μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και αφετέρου -λόγω της κρίσης- βρέθηκαν σε θέση ανεργίας και επέστρεψαν στην Αλβανία.

Να θυμίσουμε, ότι και στην παρούσα στήλη (Απρίλιος, 2012) είχαμε γράψει ότι «αν και η αλβανική κυβέρνηση αρνείται σε μεγάλο βαθμό να το παραδεχθεί, αρκετοί οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν επικίνδυνα σημάδια ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο του 2012, έπειτα από επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη κατά τα τελευταία δυο χρόνια», όταν υπήρχαν κάποιες αναλύσεις στον ελληνικό Τύπο, που μιλούσαν για ισχυρή αλβανική οικονομία (ακόμη και ο κ. Θ. Πάγκαλος!).
Αλλά υπάρχουν και γεγονότα στην Ελλάδα που δημιουργούν επίσης προβλήματα στην αλβανική οικονομία. Μπορεί να φανεί αστείο, όμως όπως είχε αποκαλύψει ο ηπειρωτικός Τύπος, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για σύλληψη των Αλβανών δραπετών επέφερε κάμψη στην εισροή χρήματος στην Αλβανία, επειδή είχε εμποδίσει για πάρα πολλές ημέρες τα κυκλώματα των ναρκωτικών να περάσουν το εμπόρευμά τους στην χώρα μας, αφού οι αστυνομικοί έλεγχαν όλα τα μονοπάτια από και προς την Αλβανία.

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες αποκαλύψεις που περιέχονται στην Έκθεση της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, η παραοικονομία της γειτονικής χώρας -ιδιαίτερα η καλλιέργεια χασίς στο Λαζαράτι- καταγράφει ποσά που φθάνουν στο ήμισυ του αλβανικού προϋπολογισμού.
Να σημειώσουμε δε, πως παρ’ όλο που έχουν περιορισθεί οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία (το 2011 είχαν περιορισθεί στο 27%, από το 55% που ήσαν το 2005), εξακολουθεί η Ελλάδα να προηγείται της Ιταλίας (15% των επενδύσεων) και της Αυστρίας (14%).
Εξάγεται από τα παραπάνω το συμπέρασμα, ότι ένα κράτος που στηρίζει την επιβίωσή του στους «άδηλους πόρους» και στην παραοικονομία, είναι προφανές πως δεν έχει στέρεες βάσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Αλβανία, μεταξύ των ετών 2004 και 2008, ήταν της τάξης του 6%, ενώ περιορίσθηκε στο 3% το 2009-2011, καταλήγοντας στο 0,5% το 2012 (ενώ ο κ. Μπερίσα είχε προϋπολογίσει ότι θα φθάσει στο 3%).
Για μία τόσο φτωχή οικονομία, με μηδενικές σχεδόν υποδομές, ο ρυθμός αυτός είναι απολύτως απογοητευτικός, πόσο μάλλον όταν τα μεταναστευτικά εμβάσματα, που έφθασαν κάποια στιγμή και στο 15% του ΑΕΠ πριν από την κρίση (περί τα 2 δισ. $), μειώθηκαν στο 8% το 2010 (προερχόμενα κυρίως από Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία).
Το analyst.gr. παραθέτει και τα εξής στοιχεία. Ότι στον τομέα της γεωργίας απασχολείται σχεδόν το 50% των εργαζομένων, αλλά «παράγεται» μόλις το 20% του ΑΕΠ, ενώ χαρακτηρίζεται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με σοβαρές ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό.

Αν και το δημόσιο χρέος τους ως προς το ΑΕΠ είναι χαμηλό, η ανυπαρξία υποδομών, καθώς επίσης τα μηδενικά περιουσιακά στοιχεία που ευρίσκονται απέναντί του, στην άλλη πλευρά δηλαδή του ισολογισμού, είναι ακόμη χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί απολύτως κανένα πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου