Σελίδες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!

Στο μέσο ενός νέου γύρου «μπρα ντε φερ» μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται η κυβέρνηση, που δέχθηκε χθες κεραυνό από την Ουάσιγκτον, με την υπόδειξη για νέα μέτρα 6,5 δισ. ευρώ έως το 2016.
Η υπόδειξη από την έκθεση του ΔΝΤ ήρθε, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διεμήνυε στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ταμείο κλιμακώνει έτσι την πίεση ώστε να υποχρεωθεί η ευρωζώνη να δεχθεί μια ριζική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Μια λύση που θα περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με ενδεχόμενη - εναλλακτική - παράταση του ελληνικού προγράμματος έτσι ώστε να μη ληφθούν όλα τα μέτρα μαζί. Αυτό όμως θα σήμαινε περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους για τη χρηματοδότησή του.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε έντονα στην έκθεση του ΔΝΤ θυμίζοντας τις «εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις» του Ταμείου στο αρχικό Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της χώρας μας. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι το όποιο κενό υπάρχει έως το 2017 θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.
Το «μπρα ντε φερ» των τροϊκανών αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες αφού στόχος είναι έως το Eurogroup του Νοεμβρίου, ή το πολύ του Δεκεμβρίου, να βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, το οποίο έχει αυξηθεί στα 5,5 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος - σύμφωνα με τις χθεσινές υποδείξεις του ΔΝΤ - πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δέχεται ότι θα αρκέσουν 1 δισ. ευρώ μέτρα και αυτά «επιλεκτικά» και όχι οριζόντια. Το θέμα του χρέους θα αντιμετωπιστεί τον Απρίλιο αφού επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ θα επιδιώξει στο ενδιάμεσο διάστημα να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή δέσμευση για διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013. Σημειώνεται όμως πως η περαιτέρω προσαρμογή θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα μέχρι το 2016 που ισοδυναμούν με 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η τρόικα θεωρεί πως φέτος δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 έχει κλειδώσει. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου όταν έλθουν στην Αθήνα οι Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς θα ασχοληθούν με τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν είναι πολιτικά αποδεκτά, αλλά δεν τα αποκλείουν.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως η προσοχή των δανειστών επικεντρώνεται στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης καθώς η τρόικα θεωρεί πως από τη συλλογή των φόρων θα εξαρτηθεί η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος συνολικά. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει κλειδώσει ακόμη η αποσύνδεση του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις αν θα καταστεί δυνατή η είσπραξή του από τις εφορίες. Επίσης η τρόικα δίνει βάρος στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικά στα έσοδα των Ταμείων επιζητώντας παρεμβάσεις (ειδικά στις επικουρικές συντάξεις). Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων θα αυξηθούν το διάστημα 2013-2050 κατά 20,9% του ΑΕΠ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ οι δαπάνες για παροχές Υγείας θα αυξηθούν το ίδιο διάστημα κατά 37%. 
 tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου