Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LEVY ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 208% ΤΟΥ ΑΕΠ!!!

Το χρέος της χώρας όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί αλλά θα φτάσει στο απίστευτο νούμερο του 208% το 2015, λόγω της λιτότητας που "κόβει τα πόδια" σε οποιαδήποτε ανατυξιακή προοπτική και συνεπώς σε αύξηση του  ΑΕΠ!

Η ετήσια μελέτη του σοβαρού και με σειρά επιτυxημένων προβλέψεων (είχε διειδεί την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ ένα χρόνο πριν ξεσπάσει) Οικονομικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία που φέρνει στο φως η "Αυγή",εκτιμάται ότι εκτός ελέγχου δεν είναι μόνο το χρέος, αλλά και η ανεργία.

Κάτι που σημαίνει ότι θα βαθαίνει η ύφεση (ήδη ακόμα και με την πρώτη "αισιόδοξη" πρόβλεψη" η ύφεση κλείνει για το 2013 στο 3,7%, ενώ οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι τελικά θα φτάσει το 4% καθώς δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμα πολλά στοιχεία).

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο της μόνο για το έλλειμμα, ενώ εκτιμάται ότιη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο δεν οφείλεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά στα πετρελαιοειδή.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ώς και το τρίτο τρίμηνο του 2013 και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους αντίστοιχους δείκτες, η έρευνα καταλήγει στο ότι οι αισιόδοξες, όπως τις χαρακτηρίζει, προβλέψεις του ΔΝΤ για επίτευξη θετικού ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας της τάξεως του 0,6 % για το 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα.

Επίσης, με βάση τα δεδομένα για τους διαφόρους τομείς δραστηριότητας, διαβλέπουν όντως μείωση του ελλείμματος, αλλά θεωρούν ότι η αξίωση που έχει η κυβέρνηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ευσεβής πόθος, εκτός αν ληφθούν και νέα μέτρα λιτότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση που γίνεται για τη μείωση των κρατικών δαπανών που αναμένεται να είναι περιορισμένη κατά 8 δισ. ευρώ το 2013 σε σχέση με το 2012.

Οι μειώσεις αυτές προέρχονται κατά κύριο λόγο από περικοπές κοινωνικών παροχών (5,4 δισ. ευρώ) και μειώσεις αποζημιώσεων εργαζομένων (2,7 δισ. ευρώ).

Ακόμα, οι προβλέψεις για την επίπτωση των πολιτικών λιτότητας είναι ότι τόσο η ανεργία θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις έως και το 2015 όσο και το δημόσιο χρέος, το οποίο θα φτάσει στο 208,02% του ΑΕΠ για το έτος 2015.

«Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα, αλλά ταυτόχρονα θα αποτύχει παταγωδώς στην αποκατάσταση της μεγέθυνσης και της απασχόλησης για τα επόμενα δύο χρόνια».

Οι αναλυτές του Levy δεν μένουν μόνο στις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της επεκτατικής λιτότητας. Προτείνουν τρεις εναλλακτικές πολιτικές για να βγει η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο: α) ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, β) πάγωμα του χρέους και αναστολή της αποπληρωμής των τόκων και γ) δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Α. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ Η πρόταση αυτή συνεπάγεται αύξηση της κρατικής κατανάλωσης και των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από ειδικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ή οποιοδήποτε άλλο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτής της εξωγενούς δημοσιονομικής βοήθειας -που έχει συζητηθεί σε πολλές συνόδους της Ευρωζώνης- έχει υποθετικά υπολογιστεί σε 30 δισ. ευρώ και χρησιμοποιείται αναλογικά περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο. Αυτό κατά το Ινστιτούτο Levy θα βοηθούσε στη βελτίωση του συνολικού εξωτερικού ισοζυγίου, χωρίς αύξηση του δημόσιου ελλείμματος ή χρέους, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν θα είναι απαιτητά.

Η αρχική επίδραση των κινήτρων αυτών θα μπορούσε να φέρει ισχυρή μεγέθυνση του ΑΕΠ, αν και η άμεση επίπτωση στην απασχόληση θα ήταν περιορισμένη, καθώς η απασχόληση τείνει να υστερεί επί της αύξησης της παραγωγής. Το ινστιτούτο εκτιμά ότι μετά από τρία χρόνια αυτή η πολιτική που δεν στοχεύει απευθείας στην απασχόληση θα δημιουργούσε περίπου 130.000 θέσεις εργασίας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα κρατούσε το σύνολο του χρέους ανέγγιχτο και θα συνέχιζε να πληρώνει τους τόκους.

Β. Πάγωμα του χρέους και αναστολή της αποπληρωμής των τόκων. Σε αυτό το σενάριο γίνεται η υπόθεση ότι όλες οι πληρωμές τόκων από την κυβέρνηση θα ανασταλούν και τα ισοδύναμα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την υποστήριξη της άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι οι πιστωτές θα συμφωνούσαν να ανανεώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω του ότι η βιωσιμότητα της οικονομίας καθίσταται όλο και πιο σίγουρη όταν η μεγέθυνση αποκαθίσταται από ό,τι όταν μια οικονομία αγωνίζεται να εξέλθει από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση. Η αγοραία αξία των δημόσιων υποχρεώσεων θεωρούν ότι δεν θα μειωθεί ανεξέλεγκτα και έτσι η επίδραση στην κατανάλωση από τις αναμενόμενες απώλειες κεφαλαίου θα είναι περιορισμένη.

Η αναστολή πληρωμής των τόκων συνεπάγεται πτώση στο εισόδημα των ομολογιούχων, ωστόσο καθώς τα ίδια κεφάλαια θα δαπανηθούν για δημόσιες επενδύσεις και κατανάλωση, θα παράξουν περισσότερο εισόδημα για χαμηλόμισθους ή ανέργους, συνεπώς το καθαρό αποτέλεσμα για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι θετικό.

Γ. Η δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα στον τομέα των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας, η εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα πρέπει να αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των τιμών, αλλά στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, στην επανεκκίνηση των επενδύσεων, στην παροχή ρευστότητας για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, χωρίς έξοδο από το ευρώ και τη διατήρηση των σημερινών συμφωνιών για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Αντί επιλόγου, αξίζει να σημειωθεί, όπως ρητά αναφέρεται και στην έκθεση του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, ότι στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και κοινωνία μόνο ριζοσπαστικές λύσεις στήριξης της κοινωνίας είναι αυτές που θα μπορούσαν να βγάλουν την ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο.

monidadias-news.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. Αν επαληθευτεί το 208%, αυτό σημαίνει ύφεση - μείωση του ΑΕΠ - κατά τουλάχιστον 9% τη διετία 2014 - 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LEVY .
    ΞΕΡΩ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΓΩ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗ.
    ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.
    ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΕΠ ,ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250% ΣΧΕΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ % / ΑΕΠ .
    ΕΝΤΕΧΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ 130% ΤΟΥ ΑΕΠ .
    ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 70-80% ΤΟΥ ΑΕΠ .
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ.
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ .
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ "ΑΛΛΑ" .
    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΝΩ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ .
    ΕΚΕΙ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ή ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ;
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
    ΑΡΑ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ;
    ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ , ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΔΑΝΕΙΣΤΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ .
    ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

    ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ "ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ"
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΕΗ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΕΑ ΧΡΕΗ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΧΡΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ;

    ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΕΣ .
    ΑΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή