Σελίδες

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!

Η κρίση στην Κριμαία επηρεάζει, δυστυχώς, πολύ σοβαρά και την Ελλάδα, πολύ νωρίτερα από όσο υπολογίζαμε, όχι μόνο γιατί απειλεί να τινάξει στον αέρα το διεθνές σύστημα, όπως αυτό είχε κατά κάποιον τρόπο σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και γιατί δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο για τη Ελλάδα διεθνές προηγούμενο, δεδομένης της πολιτικής της Άγκυρας στη Θράκη.


Αν και, παρά τις τερατολογίες από τις συνήθεις πλευρές, ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει από την όλη αναταραχή και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Βασικός παράγοντας είναι η ενδεχόμενη εκ νέου αύξηση της γεωστρατηγικής αξίας της Τουρκίας για τη Δύση, με όποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό για την Ελλάδα και η συνεπαγόμενη επίπτωση στην πάγια επεκτατική διάθεση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Πέραν των τυχόν πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν για τη χώρα μας από τις «αλλαγές πορείας» των διαφόρων αγωγών, το ζήτημα της Θράκης αποκτά ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία, ειδικά μετά την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, η οποία, όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, «αδειάζει» την Ελλάδα…


Η έκθεση κατηγορεί ουσιαστικά την Αθήνα, γιατί απαγορεύει στους «Τούρκους» της δυτικής Θράκης να αυτοπροσδιορίζονται, να εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες, να διαθέτουν δικά τους ΜΜΕ. Η έκθεση αυτή, δεν έτυχε της άμεσης εκμετάλλευσης της Άγκυρας και των ενεργούμενων της στη Θράκη. Περίμεναν προφανώς την κατάλληλη ευκαιρία, η οποία τους δόθηκε χθες, μετά την δήλωση Πούτιν ότι αποδέχεται την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Από εχθές, λοιπόν, παράλληλα με τις δηλώσεις Πούτιν, οι «τουρκικές» εφημερίδες, με πρώτη τη Birlik, που εκδίδονται στη δυτική Θράκη, θυμήθηκαν την αμερικανική έκθεση, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι τα ενεργούμενα της Άγκυρας, από τον Ιανουάριο, έχουν ξεκινήσει δύο εκστρατείες «διαφώτισης», μια στο εξωτερικό και μια στην ίδια δυτική Θράκη, περιοδεύοντας από χωριό σε χωριό, δίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες και «γραμμή» για τις επικείμενες δημοτικές / περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, προφανώς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τη Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, σωστά, κρατά τους τόνους χαμηλά, όσον αφορά την Κριμαία, παρά τους διάφορους κύκλους, είτε ιδιοτελείς είτε στρατηγικά αφελείς, που πιέζουν προς την κατεύθυνση πρόσδεσης της χώρας στο «άρμα» της Ρωσίας, με επιχειρήματα τα οποία στηρίζονται στο κοινό θρήσκευμα (λες και η Ουκρανία δεν αποτελείται από ορθοδόξους…) και τη διαφορετική «ταυτότητα» που υποτίθεται έχει η Ελλάδα σε σχέση με τη Δύση.

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα το δούμε εν καιρώ. Θα ήταν πάντως σκόπιμο η ελληνική εξωτερική πολιτική να μην βρεθεί πάλι ενώπιον τετελεσμένων και να επιδείξει την απαραίτητη διορατικότητα, επί του προκειμένου. Δυστυχώς, φαίνεται πως η Κριμαία σήμερα βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα, από ότι το Κόσοβο το 2008.

Συμπέρασμα πρώτο, η κυβέρνηση γνωρίζει ποιο είναι το ένα ζήτημα που πρέπει να θέσει μετ’ επιτάσεως, εφόσον η Ελλάδα επιδεικνύει συμμαχική αλληλεγγύη όταν άλλοι δεν θα πρέπει να θεωρούνται και τόσο δεδομένοι.

Συμπέρασμα δεύτερο, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία… με τα χέρια κάτω, διότι οι ένοπλες δυνάμεις της ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες. Τώρα εάν ορισμένοι επιμένουν ότι πρέπει «να το ρισκάρουμε»…

netakias.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου