Είναι βέβαιον ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνονται σκοπίμως από τους τοκογλύφους προκειμένου να επιταχύνουν την κατάρρευση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας με συνέπεια και τις τράπεζες να αρπάξουν οι δανειστές και να οδηγήσουν τη χώρα σε νέο μνημόνιο. Ο Πρωθυπουργός της συμφοράς (κατά πολύ χειρότερος του ΓΑΠ) παραμένει άβουλος και γκα-γκά!
Το παρακάτω ρεπορτάζ από το info sofokleousin σκιαγραφεί το σκηνικό τρόμου που επικρατεί στις τράπεζες από τις καθυστερήσεις στις "διαπραγματεύσεις" με τους τροϊκανούς.
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και τα όσα έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων κρέμονται από μια κλωστή, και όσο η κυβέρνηση Σαμαρά δεν βρίσκει τη "χρυσή τομή" με την τρόικα για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα, τίθεται εν αμφιβόλω η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς το 2014.
Οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα ξεκινούν σήμερα Πέμπτη το απόγευμα, με στόχο την οριστικοποίηση όλων των εκκρεμών θεμάτων έως τις 16 Μαρτίου. Παρ' όλο που έχει επιτευχθεί πρόοδος, υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν και για τα οποία η ελληνική πλευρά ζητά περισσότερο χρόνο. H τρόικα αρνείται να τον παράσχει, ζητώντας άμεση υλοποιήσει των δεσμεύσεων και διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων. Το μήνυμα του Eurogroup ήταν σαφές: Κλείστε άμεσα όλα τα ανοιχτά ζητήματα-προαπαιτούμενα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δε θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα.
Eurobank: Κίνδυνος "ανάφλεξης" από τις καθυστερήσεις
Για κίνδυνο "ανάφλεξης" κάνει λόγο από την πλευρά της η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, προειδοποιώντας ότι οι καθυστερήσεις βαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων ανοιχτών θεμάτων. Παράλληλα, η τράπεζα κρίνει ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, ωστόσο επισημαίνει πως προβληματίζουν οι εξελίξεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο μήνασυνεχίζουν να εισπράττονται φόροι για το 2013 ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.
«Εδώ και πολλούς μήνες συνιστούμε σύνεση στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2014 σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης του στόχου του Προϋπολογισμού 2014. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πρότεινε τη χρήση μέρους του πλεονάσματος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου με δεδομένο ότι στον Προϋπολογισμό 2014 δεν προβλέπεται κονδύλι για αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά απλά μετατέθηκε η τελευταία δόση του 2013 για την πληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (1,5 δισ.) εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του προγράμματος», αναφέρεται στο δελτίο.
Αναφερόμενοι στα στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν πως τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 εμφανίζουν μείωση κατά 0,6 δισ. ευρώ ή -6,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μηνιαίο στόχο. Όπως λένε, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό για την επίτευξη του σχετικού ετήσιου στόχου για το 2014, καθώς υπάρχει υστέρηση εσόδων ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
«Για να εξασφαλισθεί η διατηρησιμότητα και η σταδιακή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτείται επιπλέον προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας», υποστηρίζει η Eurobank, σημειώνοντας πως η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα κριθεί στην ορθολογική χρήση των κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 που δεν θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών και στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Αντίστροφη μέτρηση για κλείσουν οι διαπραγματεύσεις
Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση στενεύουν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες συζητήσεις με την τρόικα για τα ανοιχτά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στα φορολογικά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμμένουν στη διατήρηση χαμηλών τόνων, και αναφέρουν πως η επικαιροποίηση του κειμένου του Μνημονίου (MEFP) έχει προχωρήσει και ότι τα σκέλη που απομένουν σε εκκρεμότητα είναι συγκεκριμένα, παρ' όλο που οι αρνήσεις και ο "τοίχος" που συναντά η κυβέρνηση στις συζητήσεις προδίδουν το αντίθετο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το φλέγον ζήτημα για τη διανομή του πλεονάσματος του 2013, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει μέσω συνεργατών του πρωθυπουργού πως η επιστροφή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης και μόνον. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ανυποχώρητος και εμμένει στην απόφαση για διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Η τρόικα από την πλευρά της εμμένει στο ότι η συμφωνία του 2012 με την ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε πως τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ μέχρι και 70% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υποστηρίξει προσωρινές πολιτικές που στοχεύουν την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής αυτόματα, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, θέτει και θέμα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, π.χ. τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του νόμου των ανακεφαλαιοποιήσεων καθώς δεδομένο θεωρείται ότι το ΤΧΣ θα χάσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε αρχικά για να σώσει τις τράπεζες. Η συνθήκη αυτή θεωρείται αναπόφευκτη, υποστηρίζουν οι τραπεζίτες, για να μπορέσουν οι ξένοι επενδυτές να μπουν σε ελκυστικές τιμές.
Κρίσιμες θεωρούνται και οι εκκρεμότητες στα εργασιακά. Ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, η αλλαγή του νομού για τις απεργίες, η επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας και η επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αποτελούν τα βασικά ζητήματα στις συζητήσεις των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση. Στο επίκεντρο παραμένει πάντα και το ασφαλιστικό, για το οποίο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, προειδοποιούν ότι αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά. Τέλος, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη η τρόικα ζητά δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις και πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου