Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ; ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΕΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Έρευνα του Global Fire Power, επιβεβαιώνει τη μεγάλη ισχύ και την ικανότητα των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, τις οποίες και κατατάσσει στην 8η θέση των παγκόσμιων δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, απογοητευτική είναι η κατάταξη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εμφανίζονται να είναι οκτώ φορές λιγότερο ικανές από αυτές της Τουρκίας και να έπονται Στρατών «τριτοκοσμικών» χωρών.
Η έρευνα βασίσθηκε σε έναν συγκεκριμένο σύνθετο δείκτη που μετρά την ισχύ των Ένοπλων Δυνάμεων με κριτήρια, μεταξύ των οποίων, πληθυσμιακά και οικονομικά, δίδοντας πάντως ιδιαίτερη βάση στις ετοιμότητες και τις διαθεσιμότητες.
Εν τέλει βγάζει τις δυνατότητες των Ένοπλων Δυνάμεων κάθε χώρας (106 χωρών του κόσμου).
Βάσει αυτού του δείκτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται έγκυρος, (δεν περιλαμβάνεται η πυρηνική ισχύς των χωρών) προκύπτει πώς η Τουρκία βρίσκεται στην 8η θέση των παγκοσμίως ισχυρών από πλευράς Ένοπλων Δυνάμεων χωρών και η Ελλάδα στην… 57η θέση.
Σαφώς και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι έτσι τα πράγματα, αφού δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπολειπόμεθα τριτοκοσμικών χωρών σε ισχύ ενόπλων δυνάμεων. Π.χ.η Πολεμική Αεροπορία, αναμφίβολα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες όλου του κόσμου.
Και οι επίσημες διαθεσιμότες εμφανίζονται υψηλές. Και το ΠΝ δεν είναι σε τόσο μεγάλα χάλια. Μπορεί ο Στόλος των κύρων σκαφών επιφανείας να αποτελείται από πλοία 40ετίας, αλλά γενικά στέκεται σε καλό επίπεδο.
Την πρώτη 10αδα, αποτελούν οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία. Κάποιες ακόμη χώρες με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Ιταλία έπονται και πολύ πίσω έρχονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το ανησυχητικό, δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 8η θέση (αυτό είναι γνωστό), αλλά το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση και ακολουθεί χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Αλγερία, η Ρουμανία, η Λευκορωσία και η Πορτογαλία.
Βρίσκεται πίσω ακόμη και από χώρες «τριτοκοσμικές», όπως η Αιθιοπία, η Υεμένη, η Νιγηρία, το Ουζμπεκιστάν και το Μπαγκλαντές.
Αν είναι δυνατόν, δόθηκαν τόσα δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά από το 1996 και μετά για εξοπλισμούς και η Ελλάδα υστερεί όσον αφορά στη στρατιωτική ισχύ της ακόμη και από το ανύπαρκτο στρατιωτικά Μπαγκαλντές. Κι όμως είναι.
Σκεφτείτε τι έχει να γίνει τα επόμενα χρόνια που πολιτικοί και τρόικα αφοπλίζουν εντελώς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κοντεύει δεκαετία να προχωρήσει ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, οι δαπάνες που έχουν εγκρίνει οι δανειστές αρκούν μόνο για τη συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Και αυτό με δυσκολία αν κανείς λάβει υπόψη του πώς δεν υπάρχει επάρκεια ούτε καν σε καύσιμα και σε λάδια και γράσα για τις ερπύστριες των αρμάτων.
Τα επόμενα δε χρόνια που η Τουρκία «τρέχει» βαριά εξοπλιστικά προγράμματα και αναμένει οπλικά συστήματα που αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, όπως τα αεροσκάφη F-35, η Ελλάδα πασχίζει να εκσυγχρονίζει τα F-16 (κι αυτό μέχρι το 2020) και να παραλάβει τα υποβρύχια που έχει πληρώσει 3,2 δισ. ευρώ και έπρεπε να έχει παραλάβει εδώ και χρόνια. 
Για κάτι άλλο ούτε cent. Η τρόικα αποφάσισε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε κονδύλια μόνο για τα απαραίτητα. Για κανένα ανταλλακτικό και συντήρηση των οπλικών συστημάτων χωρίς πολλά πολλά.  
Σίγουρα αυτό που δεν λαμβάβει υπ'όψιν ο δείκτης είναι η αξία του ελληνικου προσωπικού και η υψηλή ποιοτική στάθμη του... Αλλωστε και το 1940 ποιος περίμενε ότι θα νικούσαμε την Ιταλία;
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου