Σελίδες

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΤΙΔΗΣ: Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ!

Ο Γιώργος Κιουρτιδης είναι ο γείτονάς μας. Ο Χολαργιώτης που βλέπουμε πολλοί από εμάς στο Super Market ή στην τράπεζα για να διεκπε­ραιώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Ο Γιώργος όμως είναι σημαντικός λογο­τέχνης που εμπνεύσθηκε από τον Χολαργό. Ένα μυθιστόρη-μα,μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, με πρω­ταγωνιστές που θα στοιχημά­τιζες ότι τους συνάντησες· πως τους ξέρεις! Ο Γιώργος Κιουρτίδης μας παρουσιάζει \ το νέο του έργο: "Οι κληρο­νόμοι του Μίδα".

Ο Χολαργιώτης συγγραφέας Γιώργος Κιουρτίδης έγραψε μυθιστόρημα με ήρωες από τον Χολαργό και με γνωστά σημεία του Χολαργού. Σε εμπνέει ο Χολαργός και ποιο κυρίως ερέθισμα από τον Χολαργό προκάλεσε την έμπνευσή σου;

Μάλλον θα έλεγα, πως ο Χολαργός μου χαρίζει την αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας. Ζω σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, με τις τόσες ομορφιές του και τον αγαπώ. Γι’ αυτό και τοποθέτησα τους κύριους χαρακτήρες αυτού του μυθιστορήματος, να κατοικούν και να κινούνται σε γνωστά σημεία του Χολαργού. Θέλησα μ’ αυτόν τον τρόπο, να τον τιμήσω!

Έχει ξαναγραφεί μυθιστόρημα για τον Χολαργό; Είσαι σε θέση να γνωρίζεις, γιατί εμείς νομίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά.

Δεν το ξέρω. Μέχρι σήμερα, παρότι διαβάζω -θα έλεγα- πολύ, δεν έτυχε να πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο.

Η δημοτική αρχή Παπάγου-Χολαργού σίγουρα γνωρίζει το γεγονός. Ο Δήμαρχος της πόλης ενδιαφέρθηκε για το περιεχόμενο του βιβλίου σου; 

Δεν είμαι και πολύ σίγουρος  ότι είναι ενήμεροι για το βιβλίο και το περιεχόμενο του. Βέβαια, όπως και τα προηγούμενα βιβλία μου, έτσι κι αυτό, ήδη το έχω στείλει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί θα μπορεί να τα βρει όποιος θελήσει να τα διαβάσει.
Όπως είπα και προηγουμένως,  κάνοντας σημείο αναφοράς  -μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητα των ηρώων μου- τον Χολαργό, θέλησα να τον τιμήσω. Θα έλεγα μάλιστα, πώς αποτελεί ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης που με φιλοξενεί στα χώματά του τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όσο για το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής, νομίζω πως είναι πολύ νωρίς ακόμα. Το βιβλίο, «Οι κληρονόμοι του Μίδα», έχει πολύ λίγο καιρό που κυκλοφόρησε.

Η προτίμησή σου στον Χολαργό και όχι στου Παπάγου υπονοεί κάτι από μέρους σου;  Ή απλά προσφέρεται ο Χολαργός ως αρχαίο όνομα που ταιριάζει με το αρχαίο όνομα του Μίδα;

Και ο Παπάγος και ο Χολαργός, είναι δυο πανέμορφες περιοχές για να ζει κανείς, αλλά και για να τις επισκέπτεται. Το ότι προτίμησα να αποτυπώσω σημεία του Χολαργού, είναι επειδή σ’ αυτό το μέρος ζω, κινούμαι, περπατώ, συναντώ φίλους… Τον ξέρω! Είναι κομμάτι της ζωής μου. Της καθημερινότητάς μου.

Πες μας δυο λόγια για το δημιούργημά σου.  Τι είναι αυτό το ιδιαίτερο  που προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να το διαβάσει; Φαντάζομαι το ότι γράφει για το Χολαργό από μόνο του δεν αρκεί.

Ο Χολαργός, είναι σημείο αναφοράς μέσα στο βιβλίο και αυτό, επειδή κάποιοι από τους πρωταγωνιστές είναι κάτοικοί του. Ζουν σ’ αυτήν την περιοχή. «Οι κληρονόμοι του Μίδα», όμως, είναι κάτι πολύ παραπάνω απ’ αυτό. Αυτό το βιβλίο, κουβαλάει στις σελίδες του, πολύ περισσότερα...
Είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με μυθοπλασία πάνω σε αληθινά γεγονότα και παρακολουθεί τις ζωές των ηρώων του μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Θέτει πολλά ζητήματα, όπως: της οικονομικής εξαθλίωσης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αριβισμού, του νεποτισμού, της υποκρισίας, κ.α. Μέσα στους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, θα συναντήσει κανείς, διαβάζοντάς το, τον αγανακτισμένο, τον συμβιβασμένο, τον αναρχικό, τον εργαζόμενο, τον φέρελπι συγγραφέα, τον άνεργο, τον νεόπλουτο, τον αλτρουιστή!  Με λίγα λόγια, θα συναντήσει αρκετές φορές, μέσα από τους ήρωες του μυθιστορήματος, ανθρώπους της καθημερινότητας που θα στοιχημάτιζε πως ήδη τους αντάμωσε και τους ξέρει. Κάποιες φορές, θα νιώσει πως, μέσα στις σελίδες του βιβλίου, βρίσκει και τον ίδιο τον εαυτό του!

Η κρίση μαστίζει την ελληνική οικογένεια και με αυτή καταπιάνεσαι. «Οι κληρονόμοι του Μίδα» προσφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ή μήπως το γεγονός ότι ο Μίδας αυτοκτόνησε όταν οι Κιμμέριοι κατέλυσαν το βασίλειό του υπονοεί απαισιόδοξο τέλος;

Αντίθετα, ο δικός μου Μίδας, μπορεί να ταπεινώνεται και να  φθάνει στα κατώτερα όρια της εξαθλίωσης, όμως, μέσα από κει ξαναγεννιέται. Επαναπροσδιορίζει τις αξίες της ζωής και προχωράει… Η κρίση, για τον δικό μου Μίδα, η οικονομική και η προσωπική του, ήταν μια ευκαιρία να δει τη ζωή από άλλο πρίσμα. Από άλλη οπτική. Και έτσι πρέπει να βλέπουμε τις κρίσεις. Σαν ευκαιρίες επαναπροσδιορισμού των πραγμάτων. Η δική μας η κρίση, στη χώρα μας, είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Από κει πρέπει να ξεκινήσουμε. Και να είστε σίγουρος, πως τα υπόλοιπα, θα βρουν μετά τις απαντήσεις τους.

Γιατί επέλεξες τον τίτλο «Κληρονόμοι του Μίδα»; Ο Μίδας δεν ήταν Έλληνας αλλά βασιλιάς των Φρυγών.          Ποιοι λοιπόν είναι οι «κληρονόμοι του Μίδα»;  

Ο Μίδας, είχε το χάρισμα… Την κατάρα; Όπως θέλεις πες το, κάθε τι που άγγιζε να γίνεται χρυσάφι. Κάπως έτσι -τόσο καλά!- του συμπεριφέρθηκε η ζωή και του δικού μου Μίδα. Του Μίδα του μυθιστορήματός μου. Μέχρι, που ήρθε η στιγμή της αλήθειας και συνειδητοποίησε ξαφνικά, πως ζωή, δεν είναι μόνο υλικά αγαθά. Είναι και άλλα πράγματα, απαραίτητα! Kαι την ομορφαίνουν. Όσο για το ποιοι είναι «Οι κληρονόμοι του Μίδα», θα τολμούσα να πω, πως ο Μίδας, θα μπορούσε να είναι η ίδια η χώρα μας και κληρονόμοι του όλοι εμείς! 

Η πένα σου είναι εκπληκτική και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Ποιοι μεγάλοι Έλληνες λογοτέχνες θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει;

Γενικά, διάβαζα και διαβάζω πολύ. Η φιλοσοφία, η ποίηση, η Αγία Γραφή, η κλασσική ελληνική γραμματεία, ήταν και συνεχίζουν να είναι συντροφιά μου. Από τους πιο κοντινούς: Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης, ο Κακναβάτος, Ο Σκαρίμπας, ο Βενέζης, ο Θεοτόκης, ο Τερζάκης, ο Καζαντζάκης,  είναι κάποιοι μόνο από τους αγαπημένους. Δεν ξέρω αν κάποιος, από όλους αυτούς, με έχει επηρεάσει στη γραφή μου. Το σίγουρο είναι, πως από όλους, διαβάζοντάς τους, έχεις να πάρεις φως! Όπως, σίγουρο επίσης είναι, πως τα διαβάσματα που κουβαλάς, μετουσιώνονται μέσα σου και κάποια στιγμή γεννιέται ο δικός σου λόγος. Η δική σου γραφή.

Ο σύγχρονος Έλληνας διαβάζει; Κι αν όχι, τι φταίει;

Σ’ αυτό, έχουμε ένα θέμα σαν λαός. Δεν διαβάζουμε. Τουλάχιστον όσο θα ήθελα εγώ. Και δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού ακόμα και όταν διαβάζει, χαραμίζει τον χρόνο του, σε φτηνού τύπου και ελαφρά βιβλία. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι και πολλοί συγγραφείς δεν διαβάζουν. Το καταλαβαίνεις από αυτά που λένε στις συνεντεύξεις τους κι από αυτά που γράφουν. Επίσης θεωρώ, ότι το βιβλίο είναι ακριβό για τα Ελληνικά δεδομένα. Δεν μπορεί να κοστίζει στον αναγνώστη 15 και 20 Ευρώ. Κοντά ένα μεροκάματο! Το πρόβλημα λοιπόν με το διάβασμα, έχει πολλά επίπεδα. Όμως η βάση του, είναι στην παιδεία. Είναι στα σχολεία. Από ‘κει γίνεται η αρχή. Από εκεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Κι ύστερα, από τις βιβλιοθήκες, τις εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Θα πρέπει επίσης, να προκαλέσουμε την παρουσίαση πνευματικών ανθρώπων σε πολιτιστικούς συλλόγους και γενικότερα στις τοπικές κοινότητες. Πρέπει από παιδιά, να μάθουμε ν’ αγαπούμε το βιβλίο, το διάβασμα, τη γνώση. Γιατί, είναι πολιτισμός! Είναι ποιότητα ζωής!

Εσύ ωστόσο «γεννάς» το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Κάτι σημαίνει αυτό…

Η γραφή για μένα, είναι σαν την ανάσα. Δεν μπορώ να τη σταματήσω. Έρχεται! Γι’ αυτό και αυτή η συνεχής γέννα. Ξέρεις, δεν το επιλέγω. Με επιλέγει!

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Προς το παρόν, προετοιμάζω για το Φθινόπωρο κάποιες παρουσιάσεις του τελευταίου μου μυθιστορήματος: «Οι κληρονόμοι του Μίδα», στην Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις. Θα ήθελα επίσης, να κάνω και μια παρουσίαση του συνολικού συγγραφικού μου έργου στον Χολαργό. Νιώθω ότι το οφείλω στους συμπολίτες μου! Παράλληλα με όλα αυτά, γράφω αυτή την εποχή μια ποιητική συλλογή και ολοκληρώνω πολύ σύντομα και ένα αφήγημα που βασίζεται σε αληθινά, σύγχρονα γεγονότα με τον τίτλο: «Ένας πρόθυμος Ιούδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου