Σελίδες

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΙΑΣΠΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ! ΑΠΟΣΠΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΩΝ!!!

Κοινότητες Ελλήνων αποσπώνται από περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό
 Αντιδρά η ελληνική μειονότητα στη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας
Τη σκληρή αντίδραση των παραγόντων και φορέων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προκάλεσε η τελική μορφή του χάρτη της νέας διοικητής διαίρεσης στην Αλβανία, που προτείνει η αρμόδια κοινοβουλευτική και κυβερνητική επιτροπή. 

Η αντίδραση αφορά το γεγονός ότι η τελική μορφή της διοικητικής διαίρεσης που προτείνεται, αποσπά ελληνικές μειονοτικές κοινότητες από τις περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό σε όφελος δήμων με αλβανικό πληθυσμό. Τέτοιες περιπτώσεις, κατά τον έλληνα μειονοτικό βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση, Ανδρέα Μάρτο, αφορούν τις μειονοτικές επαρχίες Αλίκου, Μεσοποτάμου, Λιβαδιάς και Φοινικιού, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου. 

Κατά την απόφαση της επιτροπής αποσπούνται προκλητικά τέτοια ελληνικά μειονοτικά χωριά όπως της Τσούκας, που ενώνεται με το δήμο των Αγίων Σαράντα, η κοινότητα Βαγγαλιάτες, που ενώνεται με το δήμο της Κονίσπολης αποτελούμενος από αλβανικά τσαμοχώρια, του Γαρδικακιού, που ενώνεται με το δήμο Δελβίνου κλπ. Το γεγονός στάθηκε αφορμή ώστε ο κ. Μάρτος, να καταψηφίσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Στην αντίδραση του ο κ. Μάρτος επικαλέστηκε την βασική αρχή της διοικητικής διαίρεσης στην Αλβανία. Κατά την αρχή αυτή η νέα διοικητική διαίρεση θα στηρίζονταν μόνο διοικητική συνένωση των υπαρχόντων επαρχιών σε δήμους και όχι αλλοίωση αυτών. Αλλοίωση ωστόσο παρατηρείται μόνο στις ελληνικές μειονοτικές παραδοσιακές επαρχίες. Ταυτόχρονα, η απόφαση της επιτροπής παραβιάζει ωμά και το άρθρο 16 της Σύμβασης Πλαίσιο για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει περιοχές με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό από παρόμοιες αλλοιώσεις.

Οι τροποποιήσεις αυτές στο χάρτη έγιναν την τελευταία στιγμή και αφού στην επιτροπή προσήλθε το Κόμμα το Τσάμιδων PDIU, το οποίο μέχρι τώρα απείχε με κοινή απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την συμμετοχή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το κόμμα των Τσάμιδων τη συνέδεσε με την ικανοποίηση και του αιτήματος σχηματισμού δήμου της Τσαμουριάς με κέντρο την Κονίσπολη. Το Κόμμα των Τσάμιδων έχει στη Βουλή 5  βουλευτές και η μεταβίβασή του από την αντιπολίτευση στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημαίνει ώστε η κυβέρνηση θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ από 84 σε 89 έδρες από 140 που αποτελείται η αλβανική βουλή.

Ξεκινώντας από το παρασκήνιο αυτό ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες σε σημερινή συνέντευξη τύπου στα Τίρανα μίλησε για αποφάσεις της Επιτροπής Διοικητικής Διαίρεσης, που ξεκινούν από ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Ντούλες έκρινε ότι απόφαση αυτή αντιβαίνει τις αρχές που έθεσε για την διοικητική διαίρεση η ίδια η κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ιστορική, παραδοσιακή και εθνική πραγματικότητα. Κάλεσε το πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα να μη ψηφίσει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χάρτη. Δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά και ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας , σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει το συγκεκριμένο χάρτη.

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, ΜΕΓΑ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μαγειρέματα που έχουν στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων του κόμματος των Τσάμιδων και θεωρεί βαρύ πλήγμα στην ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε σήμερα κεντρικό θέμα στον αλβανικό τύπο και ΜΜΕ.
newsbeast.gr

1 σχόλιο: