Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΡΟΜΠΟΤ: ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΤΣΙΠΑΚΙ! ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕΞ!

Το μέλλον των αντισυλληπτικών μπορεί να μην είναι τα χαπάκια, αλλά τα «τσιπάκια» και μάλιστα τα…τηλεκατευθυνόμενα. Αμερικανοί ερευνητές αισιοδοξούν ότι έως το 2018 θα είναι διαθέσιμο ένα αντισυλληπτικό «τσιπάκι» που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα της γυναίκας (στο μπράτσο ή στην κοιλιά της) και το οποίο ελέγχεται ασύρματα εξ αποστάσεως. 
Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και αναπτύσσεται περαιτέρω από την αμερικανική εταιρεία MicroCHIPS της Μασαχουσέτης, χρηματοδοτείται και από τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, σύμφωνα με το BBC. Θα δοκιμαστεί κλινικά για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2015 και, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το 2018, σε τιμή που, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα είναι «ανταγωνιστική». 
Πώς λειτουργεί 
Το «τσιπ», διαστάσεων 20Χ20Χ7 χιλιοστών, απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα ορμόνης καθημερινά επί 16 μέρες, κάτι που η γυναίκα μπορεί να σταματήσει μέσω ενός ασύρματου τηλεχειριστήριου, όποτε θέλει, εφόσον δεν επιθυμεί να συνεχίσει την αντισύλληψη.
Οι ορμόνες είναι αποθηκευμένες μέσα στο «τσιπάκι» σε ξεχωριστές μικροσκοπικές θήκες. Μια ασθενής ηλεκτρική εκκένωση, που προέρχεται από μια μικρή εσωτερική μπαταρία, λιώνει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό περίβλημα που συγκρατεί κάθε θήκη, απελευθερώνοντας έτσι κάθε μέρα 30 μικρογραμμάρια μίας ορμόνης προγεστίνης (levonorgestrel) στο σώμα. Το τσιπ μπορεί να λειτουργεί έως 16 χρόνια και μετά να αφαιρεθεί (ή και νωρίτερα, αν το επιθυμεί η γυναίκα).
Αν κι έχουν αναπτυχθεί και άλλα είδη αντισυλληπτικών «τσιπ» μέχρι σήμερα, όλα απαιτούν από τη γυναίκα να πάει στον γιατρό για να τα απενεργοποιήσει, σε περίπτωση που θέλει να σταματήσει την αντισύλληψη - κάτι όμως που δεν χρειάζεται πια με τη νέα μικρο-συσκευή.
«Η δυνατότητα να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί μια γυναίκα μόνη της τη συσκευή, τής παρέχει σημαντική ευκολία, όταν κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό της», δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Φάρα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ.
Το επόμενο βήμα βελτίωσης θα είναι να διασφαλίσουν οι ερευνητές ότι το «τσιπάκι» είναι απολύτως ασφαλές, δηλαδή δεν είναι δυνατό να επέμβει κάποιος τρίτος, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας το, χωρίς η γυναίκα να το γνωρίζει (κάτι σαν «χάκερ» της αντισύλληψης!).
«Στόχος είναι να μπορεί κάποιος στον ίδιο χώρο να αναπρογραμματίσει το εμφύτευμα. Χρειάζεται ασφαλής κρυπτογράφηση, που θα εμποδίσει τον οποιονδήποτε να παρέμβει στην (ασύρματη) επικοινωνία της συσκευής», δήλωσε ο Φάρα. Μόνο τότε η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ (Food and Drug Administration-FDA) θα δώσει τη σχετική έγκριση.
news.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου