Σελίδες

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ!

Παγωτό ή παγωμένο γλύκισμα: Όλη η αλήθεια

Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού που είναι συνήθως τα παγωτά.
Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:

Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν
Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα; γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως βλέπετε παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό; απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.
Φυτικό λίπος
Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις, αφαιρούν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιό επικίνδυνο φυτικό λίπος.
Στερεά ορού γάλακτος
Ο ορός γάλακτος είναι κυρίως νερό
Γαλακτοματοποιητές
Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος, αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Σταθεροποιητές
Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλαδή γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.
Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιο ή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.
Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν πρέπει να έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε το χαρτί συσκευασίας του παγωτού, αν είναι σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο, αν έχει ή όχι παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν πρέπει να είναι μαλακό ή με υφή που να θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή να είναι ξινό, να μην εμφανίζει ίζημα ούτε να θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, να μην περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε να έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.Είναι γεγονός ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε πρέπει να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαίσθητα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι μέχρι τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.
Έφη Κ.
arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου