Σελίδες

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ. ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Τρία κομμάτια επιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκ., εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά, μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς το πρωί, για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.
Νωρίτερα πάντως είχε σημάνει συναγερμός καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με έκτακτα δελτία ενημέρωναν πως οι αρχαιολόγοι κατά την διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρήκαν επιγραφές. Μάλιστα ανέφεραν πως αυτές μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν.

Σημειώνεται πως από νωρίς στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και για λόγους ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί, σύμφωνα με τον "ΣΚΑΙ", ακόμα και δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ανακοινώσεις που αναμένονται εντός της ημέρας αναμένεται να δώσουν μια σαφή εικόνα για τα σημερινά ευρήματα.

Κ. Τασούλας: Ένημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε, όχι για ό,τι δεν βρίσκουμε
«Ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς για φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Αναλυτικά, ο κ. Τασούλας δήλωσε τα εξής:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του.
Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Νέες εκπλήξεις πίσω από τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης


Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο θαυμασμός από την πρώτη σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά. Το σχέδιο επιτρέπει στο κοινό να «εισέλθει» στο εσωτερικό του μνημείου και να θαυμάσει όλα τα εξαιρετικά ευρήματα που έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη, με τις ολόγλυφες Σφίγγες και τις εκθαμβωτικές Καρυάτιδες.

Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν και νέες μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά στο γλυπτό διάκοσμο του μνημείου όπως επίσης και στο μέγεθός του, όπως αναφέρει άλλωστε και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Στην αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση που έγινε από τον αρχιτέκτονα του υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλη Λεφαντζή, παρουσιάζονται οι δύο πρώτοι χώροι του μνημείου ενώ ακολουθεί και τρίτος σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν «κοιτάξει», σύμφωνα με το δημοσίευμα στα ενδότερα του τάφου.

Ωστόσο, γεγονός αποτελεί πως το μοναδικό αυτό μνημείο δεν μοιάζει με κανένα ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς την μορφή του και έτσι κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί πριν ερευνηθεί και το τελευταίο εκατοστό του εσωτερικού του.

Για παράδειγμα οι τρεις διαπιστωμένοι μέχρι σήμερα θάλαμοι, οι οποίοι ακολουθούν κατ’ άξονα ο ένας τον άλλο, μπορεί να αποδειχτούν περισσότεροι. «Όταν μπούμε στον τρίτο θάλαμο, δεν αποκλείουμε νέες εκπλήξεις», αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου.


(Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος)
Μίλερ: «Δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου…»

«Δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο τάφος στην Αμφίπολη», δήλωσε κατηγορηματικά ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Στέφαν Μίλερ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Ant1, εκτίμησε πως δεν πρόκειται καν για τυπικό μακεδονικό τάφο και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τη θεωρία του πρόκειται για τάφο που ανήκει σε κάποια οικογένεια και έθαψαν κατά γενιά όλους τους προγόνους τους.

Eπιθυμεί να συνδράμει στις έρευνες το επιστημονικό προσωπικό ΑΠΘ


Την πρόθεσή της να συνδράμει, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στις ανασκαφικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αμφίπολης, εκδήλωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη, παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή να υποστηρίξει συνεργατικά το έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.

Στον κατάλογο των καθηγητών που προτείνονται περιλαμβάνονται επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους. Ως παραδείγματα των τομέων, στους οποίους δύνανται να συνδράμουν, αναφέρονται "η περιγραφή του μικροκλίματος - μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, που αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής, όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες".

Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της Σχολής που προτείνονται για την ανάπτυξη συνεργασιών είναι αυτοί των Ταξινόμων Χλωρίδας, Ταξινόμων Πανίδας, Τεχνικών Μοριακών Αναλύσεων (ταυτοποίηση οργανικού υλικού προερχόμενου από οποιοδήποτε σημείο του τύμβου), Παλαιοντολογίας, Γεωφυσικής διασκόπησης, Νεοτεκτονικής, στρωματογραφίας και παλαιογεωγραφίας, Προέλευσης αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις) και Μικροκλίματος.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου