Σελίδες

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ (ΜΕΡΟΣ 3ο)



·         Χωρίς μισθό οι νέες προσλήψεις για ανέργους
·         Το να εργάζεται κανείς εθελοντικά είναι επιλογή, το να εργάζεται κάποιος χωρίς μισθό είναι αυτοταπείνωση
·         Οι τακτικές αυτές κάνουν τον εργοδότη πανίσχυρο
·         Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές καταψήφισαν στην κρυφή ψηφοφορία τις γερμανικές αποζημιώσεις, λειτουργώντας ανθελληνικά
·         Τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τον ετήσιο αριθμό χιλιομέτρων
·         Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές θα χάσουν το εξάμηνό τους

γράφει η Ελίνα Αναγνωστοπούλου
Μέρα παρά μέρα τα νέα για τις αλλαγές στα μέτρα, τις φορολογίες, τα θέματα παιδείας και πολιτισμού και οικονομικής πολιτικής μεταβάλλονται και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Η βελτίωση απέχει πολύ από το σήμερα όσο κι αν προσπαθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να το παρουσιάσει ως επιτυχία κι ως ανάπτυξη. Για όλα τα φλέγονται ζητήματα η κυβέρνηση σου έχει τη λύση, ποια λύση; ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο να απασχολήσει τους ανέργους προτείνοντας διαμέσω του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών την απασχόλησή τους χωρίς αμοιβή.  Στο εξωτερικό είθισται οι νέοι που δεν έχουν συμπληρώσει την πρακτική τους άσκηση ή δεν έχουν αρκετή επαγγελματική εμπειρία να εργάζονται δωρεάν μέχρις ότου να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζονται για να διεκδικήσουν μία αληθινή θέση εργασίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό το μοντέλο εργασίας έρχεται σιγά – σιγά και στην Ελλάδα, σε περίοδο, όμως, κρίσης. Δεν πρόκειται για μια λύση εναλλακτική αλλά πρόκειται για μια λύση ανάγκης, αφού τα άτομα που δεν εργάζονται πέρα από τα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολύ συχνά και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Νιώθουν απαξιωμένοι από την ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να απασχολήσουν το μυαλό τους με κάτι εποικοδομητικό ώστε να ξεχνούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε προβλήματα που μπορούν να είναι σοβαρότερα. Για παράδειγμα τα υπαρξιακά προβλήματα που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία είναι και αυτά μάστιγα της κοινωνίας μας. Μέρα με τη μέρα οι συνθήκες επιβίωσης δυσκολεύουν και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν. Το επίπεδο ζωής του μέσου Νεοέλληνα δεν σχετίζεται με αυτό του 2004 και σίγουρα όχι με αυτό του 2000, πριν δηλαδή η Ελλάδα εισχωρήσει στο Ευρώ.
Το να εργάζεται κανείς εθελοντικά από επιλογή είναι δικαίωμα και πολλές φορές για μερικούς ανθρώπους αποτελεί ανάγκη για προσφορά. Το να εργάζεται κάποιος, ωστόσο, χωρίς αμοιβή από αναγκαιότητα αποτελεί ταπείνωση. Είναι εντελώς διαφορετικός ο εθελοντισμός από την εργασία. Η εργασία χωρίς χρήματα είναι χειρότερο και από τη δουλεία.  Κάθε εργασία θα πρέπει να αποτιμάται και όποιος την αναλαμβάνει να πληρώνεται κανονικά, εφόσον έχει φέρει εις πέρας την εργασία αποτελεσματικά, είτε έχει την εμπειρία, είτε όχι.
Οι τακτικές αυτές καθιστούν τον εργοδότη πανίσχυρο και τον εργαζόμενο ουσιαστικά ένα ασήμαντο πιόνι αφού έτσι καταπατώνται τα δικαιώματά του. Παράλληλα προβλέπεται η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, κάτι που εξυπηρετεί όσους το έχουν ανάγκη. Αντί αυτού θα υπάρχει η επιταγή πρόσληψης που θα παίρνουν όταν εργάζονται οι άνεργοι.
Η ποιοτική εργασία είναι πράγματι κάτι που κάθε εργοδότης ζητά και μάλιστα δικαιολογημένα. Το να απαιτεί όμως από άτομα που δεν έχουν εργαστεί, λειτουργώντας εκβιαστικά, να δουλέψουν ποιοτικά για εκείνον χωρίς αμοιβή τότε αυτό θα πρέπει να κατακριθεί. Αντιθέτως, όμως, η Ελληνική κυβέρνηση το προτείνει ως μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας. Η έλλειψη χρημάτων εξαιτίας της ανεργίας αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Επομένως, λίγοι άνθρωποι θα ανακουφιστούν αν απλώς εργάζονται αντί να κάθονται σπίτι.
Επιπλέον, οι άνεργοι δεν θα απορροφώνται αποκλειστικά από Ελληνικές εγχώριες επιχειρήσεις αλλά θα δίνεται η επιλογή σε ξένες χώρες που υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις να διαλέξουν ορισμένο αριθμό ανέργων στο εξωτερικό. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές για όσους ενδιαφέρονται, όμως πώς μπορεί ένας άνεργος να σταθεί σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, αυτή της ταυτόχρονης ανεργίας και της μετανάστευσης; …
Από την πλευρά του ελληνικού κράτους αυτό αποτελεί μια προδοσία. Προδοτική πολιτική. Το επίθετο που προσδιορίζει πλήρως τις κινήσεις της παρούσας συγκυβέρνησης. Δεν συμβαίνει το ίδιο μόνο σε εσωτερικά θέματα, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα, έγινε από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Νότη Μαριά πρόταση για να γίνει δημόσια ακρόαση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αρχικώς είχε γίνει κλειστή ψηφοφορία. Η πρόταση υπερψηφίστηκε μόνο από τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Η πρόταση όμως καταψηφίστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και οι Πράσινοι.
Αυτό σημαίνει ότι για τις γερμανικές αποζημιώσεις οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Κυβέρνησης και του Ποταμιού τάχθηκαν κατά του Ελληνικού Κράτους. Όταν όμως ήρθε η στιγμή, έπειτα από απαίτηση ΠΑΛΙ του κ. Νότη Μαριά να τεθεί δημόσια σε συζήτηση με ονομαστική ψηφοφορία τότε άλλαξαν τα πράγματα, προκειμένου να μην εκτεθούν άλλαξαν στάση.
Όταν για τα εθνικά μας θέματα δεν συνασπιζόμαστε, πέρα από τις πολιτικές γραμμές, με βάση το εθνικό συμφέρον, τότε είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε την κρίση. Πάντα θα βρίσκεται ένα βουνό νέων δυσκολιών που θα επιβραδύνει την κατάσταση και δε θα φεύγουμε από τον πάτο. Πρέπει τα οικονομικά, τα πολιτικά και κάθε άλλο είδους συμφέροντα να μην μας επηρεάζουν όταν γίνεται λόγος για εθνικού συμφέροντος.
Ο καθηγητής Νότης Μαριάς έχει θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, δηλαδή τις πολεμικές επανορθώσεις,το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων κτλ.  Παράλληλα, λίγες μέρες πριν ξεκίνησε μια σειρά διεκδικήσεων για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Επίσης, πρόκειται να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας. Υπάρχουν κατά καιροί σενάρια για τον υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, αν, όμως, ακολουθηθεί το πρότυπο που ακολουθείται στην Ολλανδία, τότε τα μικρομεσαία αυτοκίνητα θα είναι σίγουρα επιβαρυμένα και τα αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού σίγουρα θα ελαφρώσουν. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρότυπο, τα αυτοκίνητα δεν θα φορολογούνται με βάση τον κυβισμό τους αλλά με βάση την χιλιομετρική απόσταση που έχουν διανύσει ανά έτος. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να προμηθευτούν συσκευές gps. Θα γίνει κατ΄ αναλογίαν του ψηφιακού σήματος της DIGEA που μέσα σε λίγους μόνο μήνες έπρεπε όλη η Ελλάδα να προμηθευτεί τους αποκωδικοποιητές για δήθεν καλύτερο σήμα. Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων που κατέχουν εκ των πραγμάτων αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, για να είναι πιο οικονομικά, θα αναγκαστούν να πληρώσουν παραπάνω και πιθανότητα ακόμα περισσότεροι πολίτες θα αναγκαστούν να παραδώσουν πινακίδες, αφού θα είναι δυσβάσταχτο για εκείνους να διατηρήσουν το αυτοκίνητο για ακόμα μια χρονιά.
Για το τέλος έμεινε το καλύτερο: το θέμα της παιδείας. Εδώ και τόσες εβδομάδες όλοι οι νέοι που αγωνιούν για το μέλλον τους ανησυχούν με τα προβλήματα που ανακύπτουν. Αφενός οι καθηγητές που είναι ελάχιστοι εν ενεργεία και πολλοί εν αδεία με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πρέπει να παρακολουθήσουν μικτό πρόγραμμα με άλλα τμήματα ανά εξάμηνο, αφετέρου την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το εξάμηνο πρόκειται να χαθεί για όσους ζητήσουν και λάβουν μετεγγραφή. Αναρωτιέμαι όμως, γιατί;
Όταν πέρυσι, την ίδια περίπου περίοδο οι καταλήψεις των διοικητικών υπαλλήλων είχαν φτάσει μέχρι και το Δεκέμβριο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κανείς δεν αναγνώρισε σε αυτά τα παιδιά ότι χάθηκε το εξάμηνο, αντιθέτως έδωσαν κανονικά την ύλη τους σε μαθήματα που ελάχιστα πρόλαβαν να παρακολουθήσουν και με παράταση εξαμήνου μάλιστα, όχι μεσοπρόθεσμα, φέτος τέτοια εποχή ανακοινώνεται από το Υπουργείο μια τέτοια απόφαση. Είναι ντροπή για όλους τους γονιούς που έχουν παιδιά που έχουν ματώσει για να περάσουν στη σχολή της επιλογής τους. Ειδικά για αυτές τις οικογένειες που έχουν όλες ανάγκη, γιατί ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και ειδικών κοινωνικών κριτηρίων.

Και αυτή τη βδομάδα, ήρθαμε όλοι οι Έλληνες σε δύσκολη θέση. Σίγουρα κάποιο από αυτά τα θέματα αγγίζει εμάς και την οικογένειά μας. Σίγουρα κάποιος από εμάς ανήκει σε μία από αυτές τις ομάδες. Ίσως να ανήκει και σε παραπάνω. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.  Οι εκλογές πλησιάζουν. Μην κάνεις το λάθος να ψηφίσεις τους προδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου