Toυ Θανάση Μαυρίδη
Τα stress tests πέρασαν κι οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, ξεπερνώντας σχετικά εύκολα την ευφορία που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μπροστά τους αδιέξοδα! Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες πήραν προφανώς το μήνυμα! Έτσι δείχνει το ταμπλό κι αυτό, δυστυχώς, σπάνια κάνει λάθος... 
Απομένει  μεγάλη απόσταση ακόμη μέχρι τον Μάρτιο του 2015 για να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά τι θα συμβεί σε αυτή τη χώρα. Το καινούργιο στοιχείο, πάντως, είναι αυτό που υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η Ευρώπη θα ζητήσει στο τέλος την υπογραφή και του Τσίπρα για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. 

Το σενάριο λέει ότι μόλις τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας και ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, η Ευρώπη θα ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει το σεβασμό της από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Κι εκεί θα ξεκινήσει η περιπέτεια που θα μας οδηγήσει γρήγορα σε εκλογές! 

Ποιός θέλει να βρίσκεται μέσα σε μία χρηματιστηριακή αγορά με τέτοιες συνθήκες; Κι αν ο κ. Τσίπρας υπογράψει; Είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει απελπιστικά λίγες πιθανότητες. Μακάρι να συμβεί, αλλά οι αγορές δεν κινούνται με βάση τα "μακάρι" και τις προσευχές. Ακόμη κι αν ήθελε ο Αλέξης να πάει σε μία λογική συναίνεσης, ξέρει ότι αυτή δεν θα περάσει μέσα στο κόμμα του. Ο δρόμος που έχει ήδη πάρει τον οδηγεί στην όξυνση και στην μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη. 

Εκτός κι αν πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι θα καθίσουν οι Ευρωπαίοι να συζητήσουν την προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους,  αποδεχόμενοι να πάρουν το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα που δεν θα αναγνωρίζει τις όποιες συμφωνίες έχουν γίνει μέχρι τώρα. 

Και ποιός ενδιαφέρεται για το περιθωριακό μας χρηματιστήριο; Σωστή παρατήρηση! Κι αυτό μπορούμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο να το ξεπεράσουμε. Αλλά δεν είναι μόνο το χρηματιστήριο. Είναι συνολικά το θέμα των επενδύσεων. Ποιός τρελός θα επενδύσει σε αυτή τη χώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν; Και δεν είναι μόνο η προοπτική της πολιτικής αστάθειας. Και τώρα που κάποιοι θεωρούν ότι όλα πάνε καλά, τι είναι εκείνο που γίνεται για να πειστούν οι επενδυτές να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας; 

Κάθε ημέρα που κυλάει κι οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα ασχολούνται με το τι λέει η Βούλτεψη και ο Σκουρλέτης, η Ελλάδα μας μικραίνει. Χάνει φίλους, χάνει ερείσματα και έρχεται πιο κοντά σε προκλήσεις που δεν ξέρουμε αν είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει. 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr