Σελίδες

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η ΤΟYΡΚΙΑ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Οι γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν από κοινού με τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», υποστηρίζει η Τουρκία
Λευκωσία - Ανταπόκριση 
Τη θέση για διακοπή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι έρευνες πετρελαίου, είπε, δεν αποτελούν ένδειξη καλής πρόθεσης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν από κοινού με τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, τότε να ιδρυθεί κοινή εταιρεία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα στις δύο πλευρές.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χρησιμοποίησε την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» για να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι εργασίες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών πρέπει να επισκεφθούν σύντομα την Τουρκία και την Ελλάδα και να γίνουν δεχτοί σε επίπεδο υπουργών.
ΗΠΑ: κλειδί η συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες

Το κλειδί για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, είναι η συνεργασία των χωρών, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής πολιτικής, Άμος Χόκσταϊν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χόκσταϊν είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και να αποφευχθεί η δημιουργία δαπανηρών έργων σε κάθε χώρα.
Σε ερώτηση για τα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου, ο κ. Χόκσταϊν είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι λίγα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που διεξάγει η ιταλοκορεατική κοινοπραξία «Eni - Kogas».
Για την οδό μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντικριστεί στην ευρύτερη έννοια του. Πρέπει κάποιος, πρόσθεσε, να κοιτάξει προς όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα και ενδεχομένως στο μέλλον, ίσως και το Λίβανο. Όλες αυτές οι χώρες, επεσήμανε, έχουν τα ίδια συμφέροντα. Όση περισσότερη συνεργασία υπάρχει, είπε, τόσο αυτό συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει πηγή προμήθειας για τις παγκόσμιες αγορές, αλλά κυρίως για την Ευρώπη.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου