Σελίδες

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ! ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΔΕΙΤΕ...

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Αξελός γράφει για τον Σεραφείμ Φυντανίδη: 
"Έντιμος, πολυγραφότατος, με απεριόριστες γνώσεις αλλά και με διαφορετικό ήθος και ύφος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία από πολλά μετερίζια πάντα με μεγάλη επιτυχία. Κοντά στους νέους, τίμησε με το δικό του τρόπο τη δημοσιογραφία και ανέδειξε όλα τα μέσα που εργάστηκε με επίκεντρο την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" τίς οποίας υπήρξε επί σειρά πολλών ετών διευθυντής. Θα σε θυμόμαστε δάσκαλε με αγάπη και θα τιμούμε τη μνήμη σου. Καλό σου ταξίδι....".
Το newsbeast.gr μας ενημερώνει με λεπτομέρειες για το ποιος ήταν ο Σεραφείμ Φυντανίδης:


Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα "Έθνος" ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Κατά την περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στην "Απογευματινή", αρχικά ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης.

Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα "Ακρόπολη", ενώ από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής "Ελευθεροτυπίας". Τα τελευταία χρόνια ήταν συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας "6 ημέρες" ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού "Ε".

Ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ο Σεραφείμ Φυντανίδης αφήνει, εκτός των άλλων, και το βιβλίο του, με τίτλο «31 αξέχαστα χρόνια», που εκδόθηκε πρόσφατα. Σε αυτό αφηγείται την ιστορία του και μαζί την ιστορία μιας κραταιάς εφημερίδας-σημαίας, την ιστορία του πολιτικού, οικονομικού, πολιτιστικού χάρτη και κυρίως της ανθρωπογεωγραφίας του όλα αυτά τα χρόνια. Τα καθοριστικά χρόνια που διαμόρφωσαν μια νέα εικόνα της Ελλάδας, μια ταυτότητα με ανωδομές και προεκτάσεις, για να φτάσει μέχρι λίγο πριν τη σαρωτική καταιγίδα της κρίσης.

Στο αφήγημά του αυτό, ο Φυντανίδης ξεκινάει από τον Κίτσο Τεγόπουλο, περιγράφει τις συζητήσεις-εξομολογήσεις με πολιτικούς, ενώ περιγράφει τα ταξίδια του και τις σχέσεις του με σημαντικούς καλλιτέχνες. Από αυτά τα ταξίδια, χαραγμένα στη μνήμη του είναι το χάραμα στον ποταμό Γάγγη, οι καταρράγκες του Ιγκουασού, εκεί όπου συναντώνται Αργεντινή, Παραγουάη, Βραζιλία, ο Πήλινος Στρατός στο Σιάν της Κίνας, το Ταζ Μαχάλ στην Άκρα της Ινδίας, το Σινικό Τείχος και οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέας Υόρκης.

«Επειδή πολλά ακούγονται για το επάγγελμά μας και όχι πάντοτε καλά, ήθελα να πω ότι πολλοί επιδιώκουν να γίνουν δημοσιογράφοι, μερικοί από αυτούς για να το εκμεταλλευτούν για άλλα πράγματα. Θυμάμαι ότι λέγανε παλιά “η δημοσιογραφία είναι ένα θαυμάσιο επάγγελμα, αρκεί να το εγκαταλείψεις εγκαίρως” . Δηλαδή, να μπεις για να μπορέσεις να διοριστείς, να βολευτείς, να γίνεις πολιτικός. Υπάρχουν και οι άλλοι που έχουν αγαθές επιδιώξεις», είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου