Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

"156 ΥΠΕΡ" ΚΑΙ ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Με ψήφους 156 υπέρ, 72 κατά, και 22 «παρών» (από Ποτάμι και ΚΚΕ), αποφασίστηκε από τη Βουλή σε ψηφοφορία που διεξήχθη στις 2:30 σήμερα τα ξημερώματα, μετά από μια θυελώδη πολύωρη συνεδρίαση, η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια...

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εισήλθαν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, που επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό το πολιτικό κλίμα εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους: αφορμή η πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια που συζητήθηκε χθες στη Βουλή. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν θυελλώδης. Οι κ. Αλ. Τσίπρας και Αντ. Σαμαράς προειδοποίησαν αλλήλους για μελλοντική σύσταση ανακριτικών επιτροπών που θα ερευνήσουν ακόμα και ποινικές ευθύνες που τυχόν προκύψουν για τους πρωταγωνιστές σημαντικών αποφάσεων. Το πολιτικό θερμόμετρο, ωστόσο, ανέβηκε όταν επικαλούμενος το περιεχόμενο πρόσφατης συνέντευξης του προέδρου της Ν.Δ. στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά απέδωσε στον κ. Σαμαρά προθέσεις αντικοινοβουλευτικών, παρασκηνιακών ενεργειών ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης.

«Ο κ. Σαμαράς σπεύδει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπει σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν «πρωταγωνιστής στην περίοδο των Καννών, όταν δρομολογείτο η ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου» με κατάληξη τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο και πρόσθεσε: «Μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Θα μείνετε στην αντιπολίτευση για πολύ καιρό».

Αμέσως ο κ. Σαμαράς αντέδρασε. Εκανε λόγο για «δήθεν ανατροπή Παπανδρέου» και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγούμε από τους δικούς σας εφιάλτες. Με ρώτησαν αν θα σας στήριζα σε περίπτωση που δεν σας στήριζαν οι βουλευτές σας. Είπα ό,τι λέω και εδώ: Στηρίζω πολιτικές για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αποστροφή του κ. Τσίπρα, που όπως σημείωσε ο ίδιος ήταν μήνυμα και προς τους εταίρους: «Η Ελλάδα απώλεσε μεγάλο μέρος οικονομικής δύναμης, αλλά δεν είναι υποταγμένη. Σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Εχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική – δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και εκείνοι».

Νωρίτερα, ο εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ Χρ.Σταϊκούρας έλεγε: «Η μελέτη όλων των παραμέτρων πρέπει να γίνει σε περιβάλλον πολιτικής ομαλότητας, κοινωνικής ειρήνης και οικονομικής σταθερότητας, ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Στην παρούσα περίοδο δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις». «Η Επιτροπή που προτείνετε θα έρθει να διχάσει σε μια περίοδο που πρέπει να είναι εποχή αναζήτησης συναινέσεων», σημείωνε με τη σειρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, τόνισε: «Το μνημόνιο είναι η «γιατρειά» για όσα έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα; Αυτό λέει η ΝΔ; Ούτε λαϊκισμός, ούτε ρεβασνισμός, αλλά πυρήνας της δημοκρατίας είναι ο έλεγχος για όσα έγιναν με τα μνημόνια. Το έργο της Επιτροπής θα είναι η επώδυνη διαδικασία αναζήτησης αιτιών της καταστροφής. Στην Ευρώπη ουδείς μιλάει, όλοι μιλάνε για ανθρωπιστική κρίση, όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».
Είναι λάθος να μην συσταθεί η Επιτροπή στο όνομα μιας συναίνεσης, γιατί κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως κουκούλωμα, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλης. «Λυτρωτική» χαρακτήρισε την διαδικασία μιας εξεταστικής Επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Χουντής.
Σε υψηλούς τόνους, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Α. Λοβέρδος υπογράμμισε: «Και φυσικά καταψηφίζουμε την πρόταση της συμπολίτευσης, η οποία  επιχειρεί να συσκοτίσει την αλήθεια και συνθέτει ψευτοεπιχειρήματα μιας αήθους επίθεσης που στοχεύει στην πολιτική μας εξόντωση. Την οποία και βέβαια δεν θα καταφέρει, διότι η δολιότητα της κυβερνητικής πρότασης θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον της».
Από την πλευρά του, ο Κ. Μπαργιώτας (Το Ποτάμι) εξέφρασε ενστάσεις ως προς το χρονικό διάστημα που θέτει η κυβερνητική πρόταση. «Η αιτία για την οποία μπήκαμε στα μνημόνια είναι η διαχείριση από τουλάχιστον το 2001. Αρα, η κυβέρνηση δίνει συγχωροχάρτι για όσους κυβέρνησαν έως το 2010. Αρα και στο σύμμαχό της, σήμερα, τον κ. Καμμένο», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χαρακτήρα αποπροσανατολισμού, σε μια στιγμή που αναζητείται συμφωνία με τους εταίρους στη βάση μνημονιακών πολιτικών. «Αποβλέπει στην όξυνση μιας ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.
Η έναρξή της συνεδρίασης, χρωματίστηκε από την κατάθεση και μιας δεύτερης πρότασης με ανάλογο περιεχόμενο αλλά και ουσιαστικές διαφορές – σε σχέση με την κυβερνητική, εκ μέρους αυτή τη φορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία προσδιορίζει ως χρόνο έρευνας την περίοδο από το 2010 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ η ΝΔ ζητεί η διερεύνηση της υπόθεσης να ξεκινήσει από το 1981 και να «κλείσει» με την επίτευξη συμφωνίας από τη σημερινή κυβέρνηση, τον Ιούνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ τονίζει πως η όποια εξεταστική επιτροπή δεν θα πρέπει να αρχίσει τις εργασίες της πριν από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.
Οταν η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε το ζήτημα της από κοινού συζήτησης των δύο προτάσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνήθηκε, ζητώντας η δική της πρόταση να απασχολήσει άλλη συνεδρίαση, στο μέλλον.
kathimerini.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου