Σελίδες

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ο ΤΙΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: "ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟ"

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Δελτίο Τύπου 40
                                                           18 Απριλίου 2015
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) τον Νοέμβριο του 1983  όρισαν την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Λέγοντας Πολιτιστική Κληρονομιά ή Εθνική κληρονομιά ή απλά Κληρονομιά, εννοούμε το κληροδότημα από φυσικά αντικείμενα δηλαδή πολιτιστική ιδιοκτησία-περιουσία και από άυλα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις...

παλαιότερες γενιές και διατηρούνται στο παρόν ενώ παράλληλα παραχωρούνται στο μέλλον για να επωφεληθούν οι επόμενες γενιές.
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό τα μνημεία κάθε περιοχής και τα προβλήματά τους αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, στην αρχιτεκτονική των μνημείων , στην καθημερινή ζωή, στις διατροφικές συνήθειες και σε όλες τις μορφές της λαϊκής τέχνης στις διάφορες περιοχές.

Στο Δήμο μας αλλά και στην κοντινή μας ευρύτερη περιοχή του Υμηττού εκτός από τις ομορφιές της φύσης, υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

Η μονή Καισαριανής, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα και είναι κτισμένη στις πλαγιές του βουνού, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Η μονή άκμασε τον 12ο και 13ο αιώνα όπου αποτελούσε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο.
Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χτισμένη ανάμεσα στην περιοχή Χολαργού και Παπάγου.
Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού, χτισμένη στη βορειότερη κορυφή του Υμηττού τον 12ο αιώνα.
Η μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καρέα, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, κοντά στη συνοικία του Καρέα
Η μονή Αστερίου χτισμένη στη βορειοδυτική πλευρά του Υμηττού, δυτικά της μονής της Καισαριανής.
Ο Ιλισός ή Ιλισσός ή Ειλισσός και σε επιγραφές του 5ου αιώνα π.Χ. Ηιλισός, είναι ο ένας από τους δύο ποταμούς της Αθήνας που πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά της αρχαίας Αθήνας καταλήγει στο Φαληρικό όρμο. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερός ποταμός. Στις όχθες του πίστευαν πως διέμεναν οι Μούσες προς τιμή των οποίων υπήρχε και βωμός με την ιδιαίτερη ονομασία "βωμός των Ιλισιάδων". Κοντά σε αυτό το βωμό υπήρχε πλάτανος "ευθαλής" όπου συνήθιζε να μεταβαίνει ο Σωκράτης με τους μαθητές του.
Πέραν των όσων αναφέρθηκαν υπάρχουν και άλλα αξιόλογα   φυσικά μνημεία του Υμηττού όπως είναι τα μοναδικά σπήλαια που σχηματίζονται στις πλαγιές του.
Όλοι εμείς στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ πιστεύουμε στην ανάγκη  ευαισθητοποίησης των κατοίκων της πόλης μας  στο πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς .
Πιστεύουμε ότι σε συνδυασμό με τα όμορφα μονοπάτια και τις μοναδικές  τοποθεσίες του Υμηττού, θα πρέπει  να διοργανώνονται  επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Να απευθύνονται τόσο σε μαθητές όσο και σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες επιδιώκεται  να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό τα μνημεία της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι:

Η πολιτισμική κληρονομιά είναι κοινωνικό αγαθό για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου