Σελίδες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ!

Νέα αμερικανική παρέμβαση για την Ελλάδα έτσι ώστε να βρεθεί σύντομα μία λύση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να υπάρξει συμφωνία κοινώς αποδεκτή. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, λειτουργώντας με κατευθύνσεις του Μπάρακ Ομπάμα φέρεται...
να έχει κάνει σαφές προς το ΔΝΤ ότι είναι αναγκαίες οι υποχωρήσεις για να αποφευχθεί μία νέα παγκόσμια κρίση, ενώ ακόμη πιο ηχηρή θα είναι η παρέμβασή του, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στους G7, με αποδέκτη τη Γερμανία.
 
Στη Σύνοδο των ηγετών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει από το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να υπάρξει συμφωνία δανειστών-Ελλάδας προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που απειλεί ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
 
Κατά της πολιτικής που ασκεί η Γερμανία στην Ευρώπη αναμένεται να ταχθούν και άλλες χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία εξαπολύοντας ομαδικά πυρά κατά του Β.Σόιμπλε και ζητώντας περισσότερη χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας. Θα επικαλεστούν μάλιστα τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμοζόμενη πολιτική σε πολιτικό επίπεδο, όπως διαφαίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, όπου το κόμμα του Μ. Ραχόι καταποντίζεται και κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι Podemos. 
 
Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ένα πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα και εν συνεχεία ένα Grexit θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία σε μία περίοδο που ήδη το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και η ανάκαμψη «αγκομαχάει». 
 
Οι Αμερικανοί έχουν έναν ακόμη λόγο να μην θέλουν να συμβεί ένα «ατύχημα» με την Ελλάδα. Κι αυτός είναι καθαρά γεωπολιτικός. Σε καμία  περίπτωση η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πέφτει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας και να εξαρτάται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS η χρηματοδότηση της χώρας μας ενώ είναι στα σκαριά και ο αγωγός «Greek Stream».
 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο δεύτερος, σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση που διέρρευσε στους Αμερικανούς, ζήτησε από το ΔΝΤ να καμφθούν οι αντιδράσεις του Ταμείου ειδικά στους τομείς όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και να προχωρήσει η συμφωνία με την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με την ίδια απόρρητη ενημέρωση, οι ΗΠΑ θα κάνουν το παν ώστε το ΔΝΤ να μην είναι εμπόδιο στη διαφαινόμενη συμφωνία. Φράση που φάνηκε να επιβεβαιώνεται σχεδόν αμέσως με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είπε πως «θα συνεισφέρει ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη».
 
Το βασικό ωστόσο επίσης είναι πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κάνουν νέα παρέμβαση υπέρ της άμεσης λύσης Ελλάδας και δανειστών, αυτή τη φορά προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων και ειδικά της Γερμανίας με αφορμή τη σύνοδο των G7 που συγκαλείται αύριο στη Δρέσδη. Αυτό που αναμένεται να επισημανθεί είναι ότι χωρίς συμφωνία είναι πιθανή μία ρήξη και ένα Grexit που κανείς δεν θα ήθελε τη δεδομένη χρονική στιγμή. 
 
Ο Αμερικανός υπουργός φάνηκε πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πρόθεση για μια συμφωνία και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να κάνει και αυτός από την πλευρά του ό,τι είναι εφικτό, να ρίξει στο τραπέζι την καλύτερή του πρόταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ώστε να δώσει την ευκαιρία και στην άλλη πλευρά να κάνει το βήμα εμπρός.
 
Να σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τονίσει στον κ. Λιού πως βάσει των οικονομικών δεδομένων, η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουνίου και ζήτησε όλες οι δόσεις του μήνα να γίνουν «πακέτο» και να πληρωθούν τον Ιούλιο.
 
Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως μπορεί να ασκηθεί πίεση προς τους δανειστές έτσι ώστε να αναζητήσουν σοβαρά μία «έντιμη» συμφωνία, πέραν από εκβιασμούς και απειλές και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός το οποίο δεν θα ήταν μόνο σε βάρος της Ελλάδας. Αν λοιπόν εντός των επομένων ημερών δεν υπάρξει συμφωνία, τότε τα πάντα είναι ανοιχτά.  
 
defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου