Σελίδες

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΙΓΚΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΠΑΓΟΥ...


Κύριε Τίγκα έχετε λάβει γνώση για την έρευνα της εφημερίδας μας και τις απαντήσεις που ζητούμε από τους επικεφαλής των παρατάξεων για τα καυτά θέματα του δήμου που έχουν ενσκήψει το τελευταίο διάστημα...


Κύριε Βραχιολίδη, θέλω κατ΄αρχήν να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της ιστοσελίδας σας. Η ιστορική συγκυρία εντός της οποίας δημιουργήθηκαν προβλήματα οικονομικά, ασφάλειας και ροής μεταναστών είναι ιδιαίτερη. Θεωρώ ότι ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων μας για να λυθούν τα προβλήματα. Απαιτεί να ξεφύγουμε από το γνωστό μας μοντέλο διαχείρισης και να επανασχεδιάσουμε τις προοπτικές μας. Απαιτεί συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων και διαβούλευση με τους συμπολίτες μας.
Είμαι λοιπόν στη διάθεσή σας για να απαντήσω στα ερωτήματά σας.

Πρόσφατα πάρθηκε απόφαση από την κυβέρνηση για να καταθέσετε τα αποθεματικά του ταμείου του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμά του κατήγγειλε το γεγονός, ωστόσο αν τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα σας δεσμεύσει τα αποθεματικά τι προβλήματα θα σας προκαλέσει στον δήμο και αν έχετε βρει λύσεις να τα αντιμετωπίσετε; 

Ως Έλληνας βάζω το συμφέρον της πατρίδας μας πάνω από όλα. Οι Έλληνες δεν επιθυμούμε να φύγουμε από την Ευρώπη. Η αυτοδιοίκηση έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Bασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη συνεργασία είναι να υπάρξει ο απαραίτητος σεβασμός μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς όμως η  ΠΝΠ είναι μια πράξη που αντίκειται στο άρθρο 102 παρ.5 του Συντάγματος που προβλέπει και διασφαλίζει “τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια” των Δήμων.
     Επιπλέον για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο, κρίνω θετικές τις ενέργειες και της ΠΕΔΑ, της οποίας είμαι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της ΚΕΔΕ, με στόχο τη διασφάλιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ. Τα ανταποδοτικά τέλη δεν δεσμεύονται και ελπίζω ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις του νόμου. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που θα κατατεθούν στην ΤτΕ θα γίνουν REPOS και τα οποία θα πρέπει να πουληθούν και πάλι για να ξανάρθουν  τα χρήματα στο Δήμο.
Κατά την άποψή μας η δέσμευσή των ταμειακών διαθέσιμων είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας. Είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση, που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές των οικονομικών επιτελείων των  τελευταίων ετών δημιούργησαν  αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν και τις συνέπειες των οποίων  θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας.
Είναι περισσότερο από εμφανής ο κίνδυνος αδυναμίας καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, γιατί για την ομαλή λειτουργία των Δήμων ουδείς καλοπροαίρετος και νοήμων άνθρωπος συζητά. Ποιος άραγε πιστεύει ότι μετά τις 15 Μαΐου 2015, ημερομηνία μέχρι την οποία επαρκούν τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου για το τρέχον 15θήμερο, θα αποδεσμευθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Σε ότι αφορά τα  χρήματα που απαιτούνται για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου για ένα 15θήμερο αλλά και για τα χρήματα που θα κατατεθούν στην ΤτΕ, εάν τελικά εφαρμοσθεί η ΠΝΠ, ουδεμία πρόβλεψη μας έχει γίνει γνωστή. Θα έπρεπε οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας και των Νομικών Προσώπων του να έχουν ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένα και λεπτομερή σχέδια ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν, κάνοντας πρόβλεψη για οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση ενδέχεται να προκύψει. Δεν είναι δυνατόν, αυτές τις ώρες, να προχωρούμε «βλέποντας και κάνοντας». Μην ξεχνάμε ακόμη ότι προς ΤτΕ θα οδεύσουν και τα 4.900.000Ε που είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα(όχι πλεόνασμα), για τα οποία τόσο επαίρεται η Δημοτική Αρχή..

Πιστεύω ότι η τελευταία απόφαση που ελήφθη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των Δήμων οι οποίοι ζητούν μόνο εγγυήσεις για μια συναινετική διαχείριση του θέματος. Η απόφαση που ελήφθη με ψήφους 185 υπέρ και 57 κατά αυτό ακριβώς εκφράζει «να μην παραχωρήσουν οι Δήμοι τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ μέχρι να δοθούν περαιτέρω διασφαλίσεις από την κυβέρνηση».


Εκδόθηκε και μία ανακοίνωση αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του αστυνομικού τμήματος Παπάγου. Αν τελικά το αστυνομικό τμήμα καταργηθεί, τι θα σημαίνει αυτό για τον Δήμο σας; 

Έχουμε θέσει ως συνδυασμός εδώ και μήνες το πρόβλημα της ασφάλειας των συνδημοτών μας και τούτο ανεξάρτητα από την συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων. Προτείναμε την ενημέρωση ειδικών ομάδων συμπολιτών μας, όπως ηλικιωμένων ή μοναχικών ατόμων που θα έπρεπε να έχει γίνει μέσω του ΚΑΠΗ ή άλλων φορέων του Δήμου. Ακόμη και ένα ηλεκτρονικό σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης για μοναχικά άτομα θα μπορούσε να είχε εγκατασταθεί από την δημοτικά αρχή, αφού μάλιστα τα οικονομικά του Δήμου είναι καλά, όπως τουλάχιστον λένε οι αρμόδιοι.

Είναι πλέον καιρός να συζητήσουμε τόσο για μια επιθετική ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας όσο και για ένα σύστημα δημοτικού μηχανισμού, ο οποίος μπορεί να έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Ωστόσο το θέμα της ασφάλειας συνδέεται άμεσα με προβλήματα κοινωνικής συνοχής που προκύπτουν από τα κύματα των προσφύγων που κατακλύζουν τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. 

         Από τις 30 Απριλίου 2015 βλέποντας ότι ο Δήμαρχος δεν προχώρησε σε αυτό που κατά την άποψή μας θα έπρεπε έγκαιρα να κάνει, δηλαδή σύγκληση του Δ.Σ., ψήφισμα και επίδοση από το Δήμαρχο και τους Επικεφαλής των παρατάξεων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,  έστειλα επιστολή στον κ.Υπουργό ζητώντας τη μη κατάργηση του ΑΤ Παπάγου. Σας παραθέτω το κείμενο της επιστολής και αναμένω την απάντηση.


«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου-Χολαργού, ο Συνδυασμός της Μείζονος Μειοψηφίας και ο επικεφαλής της Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας εκφράζουν τον βαθύτατο προβληματισμό τους για τη φημολογούμενη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Παπάγου και Χολαργού.

Η συγχώνευση αυτή, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά την ήδη αυξημένη εγκληματικότητα. Η έκταση του ενιαίου Δήμου και ο αριθμός των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων στην Κοινότητα Χολαργού δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στην προστασία και ασφάλεια της περιοχής.

Με την κατάργηση του ΑΤ Παπάγου η πόλη υποβαθμίζεται. Περιοχές της Άνω Ζώνης, κοντά στον Υμηττό όπου ο φωτισμός είναι ελάχιστος, θα μείνουν αφύλακτες και εκτεθειμένες στο έλεος των παραβατών. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, η εγκληματικότητα στο άλλοτε ήσυχο προάστιο έχει αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με πέρσι. Στον Χολαργό το πρόσφατο έγκλημα στο άλσος αποτελεί τραγικό παράδειγμα.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου-Χολαργού είναι πεπεισμένη ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών οργάνων ένα μόνον Αστυνομικό Τμήμα δεν θα έχει την δυνατότητα κάλυψης όλου του Δήμου, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ σας παρακαλούμε θερμά πάρτε τη σωστή απόφαση, έτσι ώστε να παραμείνει ως απολύτως αναγκαίο το Α.Τ. Παπάγου.»
Την Παρασκευή 8 Μαΐου επικοινώνησα με την αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και με διαβεβαίωσαν ότι εντός της προσεχούς εβδομάδος θα πάρω την απάντησή τους και φυσικά θα την δημοσιοποιήσω.

Αν η κυβέρνηση ζητήσει να φιλοξενήσει ο δήμος σας 50-100 αλλοδαπούς οι οποίοι καθημερινά καταφθάνουν από τα νησιά και κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας, τι θα πρέπει να γίνει κύριεΤίγκα;

Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε τη δυσκολία που είχαμε για να βρούμε ένα χώρο για να φιλοξενήσουμε  εκείνο το δυστυχισμένο άτομο που είχε κατασκηνώσει στη στάση του μετρό και που το είχε αναδείξει η εφημερίδα σας. Πού θα βρούμε χώρους για τόσα άτομα.
Παρά την ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος και για την οποία ουδείς διαφωνεί «εν τούτοις» ο Δήμος μας δεν αντέχει να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η θεωρητική προσέγγιση δεν αρκεί. Η απάντηση είναι μία και μόνη και ΣΚΛΗΡΗ, «δυστυχώς δεν έχουμε τέτοιους χώρους, δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου