H ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ,IΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 1969
-EΦΗΜΕΡΙΔΑ Β.ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ: ΧΟΛΑΡΓΟΣ-ΠΑΠΑΓΟΣ-ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
e-mail: ind.observer@gmail.com -ΤΟ ΠΡΩΤΟ site ME TΟΥΣ ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
Σελίδες
▼
Κυριακή 31 Μαΐου 2015
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΑΑΡΟΝ ΑΒΟΥΡΙ: «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ» (ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ)! ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑΙ!
Κ.Σημίτης: «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»~~ (ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ)!!!!!!!!!! Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΟΤΑΝ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ…ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ… ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ...
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ…ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ… ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ..ΑΛΛΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ… Για την προμήθεια των υποβρυχίων και ΤΟΡ Μ1 καταθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που εκλήθη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ο κ. Σημίτης, ο οποίος ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μας αν συμμετείχατε;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο Πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διεκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Σημίτης ανέφερε:
«Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι»
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις αποφάσεις να πάμε…
ΣΗΜΙΤΗΣ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι γιατί απλώς θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε: «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.
ΣΗΜΙΤΗΣ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει. Παίζει ρόλο επίσης αν θέλεις διπλωματικά π.χ. τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόριζε τιμές, αυτό το αποφασίζει ο ΥΠΕΘΑ όπως λένε και οι νόμοι.
………….
«Πέστε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;» ρώτησε ο πρόεδρος της Έδρας, με τον Κώστα Σημίτη να απαντά: «Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων».
Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της κατάθεσης του αναφέρθηκε στο περιστατικό των Ιμίων το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση του στην αύξηση των εξοπλισμών στη χώρας μας. «Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου, είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε λοιπόν 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι».
Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης μετά την απόφαση του Ελσίνκι, η οποία είναι σημαντική διότι εάν η Τουρκία ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. «Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς» εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ., πρότεινε αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο και έγραφαν «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».
Πρόεδρος: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1. Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυριςμός ότι δεν χρειάζονταν. Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο; Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Παραδείγματος χάρη, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.
Συνεχίζοντας, ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1 τις εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ.
Εισαγγελέας: Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικής σημασίας; Κ. Σημίτης: Βεβαίως αφού ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εισαγγελέα: Είχε περισσότερα εχέγγυα εισήγησή του; Κ. Σημίτης: Η βαρύτητα εισήγησης εξαρτάται και από βαρύτητα προσώπου. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε 44 φορές. Έλαβε χώρα μακρότατη συζήτηση για υποβρύχια και επανειλημμένως. Αποφασίστηκαν γερμανικά υποβρύχια και μετά από εισήγηση αρχηγού ναυτικού. Όσο για τα ΤΟΡ, η εισήγηση ήταν ότι αυτά ήταν καλά. Δεν υπήρχε καμία εισήγηση ότι αυτά είναι σκάρτα μην τα πάρετε. Ενθυμούμαι ότι και για τα 2 θέματα κάναμε περισσότερες από μία συνεδριάσεις.
Επίσης ο Σημίτης τόνισε:
Για τα υποβρύχια: «Έχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».
Για τον Άκη: «Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ασθένειας Ανδρέα Παπανδρέου, από ’76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».
Για τα ΤΟΡ: «Με τα ΤΟΡ-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητος, εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθεύονταν ρωσικά όπλα αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι».
ΟΥΤΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ........ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ, ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΙΧΑΜΑ ............ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΜΕΤΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΚΟΥΣΤΩΔΙΑ ΝΑ ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ .....
ΑπάντησηΔιαγραφή