Σελίδες

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ! ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ!

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι έντονες αντιδράσεις από τις διάφορες πλευρές του κόμματος, ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές...

Οι διαφωνίες από τις επιμέρους τάσεις, εφόσον εκφραστούν στην ψηφοφορία που θα γίνει στην Βουλή μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η αντιπολίτευση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ότι μπορεί η συμφωνία να περάσει με τις δικές τους ψήφους, ωστόσο αν η κυβέρνητική πλειοψηφία χάσει περισσότερους από 13 βουλευτές και πέσει κάτω από τους 150 τότε θα υπάρχει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης. Η κρίσιμη ψηφοφορία οψέποτε έλθει η συμφωνία στην Βουλή προκαλεί αναταράξεις και στα άλλα κόμματα και κυρίως στη ΝΔ όπου τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και οι καραμανλικοί διαμηνύουν στον Σαμαρά να αλλάξει την γραμμή της καταψήφισης για να μην βρεθεί προ δύσκολων καταστάσεων.
Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου
Η θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το βράδυ, που έφερε σε δύσκολη θέση τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ηγεσία της κυβέρνησης επιχειρεί πλέον να αποκλιμακώσει την ένταση και να συνθέσει τις διαφορετικές τοποθετήσεις που υπάρχουν γύρω από την ενδεχόμενη συμφωνία.

Δεν ήταν μόνο η αριστερή πτέρυγα που εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για την τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση και για την συμφωνία που “μαγειρεύεται με τους δανειστές” -όπως λένε κάποιοι από αυτούς-, αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου που άσκησε σκληρή κριτική παίρνοντας αποστάσεις, όπως και ο αντιπρόεδρος κ. Αλέξης Μητρόπουλος. Κοινή συνισταμένη των διαφορετικών κριτικών που εκφράζονται είναι ότι “η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την προοπτική υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και έχει υποχωρήσει ακόμη και από τις κόκκινες γραμμές της στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό”. Επίσης ότι δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες για μία αποτελεσματική διαπραγμάτευση κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη πια μία ενδεχόμενη ρήξη. Αν και “τα άκουσε” ο κ. Δραγασάκης οι βολές είναι και κατά του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά αφού οι δύο τους είναι που έχουν δώσει την συμβιβαστική γραμμή έναντι των δανειστών.
“Θα κριθούμε όλο από την ψήφο μας”
Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης που βρέθηκε ο κ. Δραγασάκης ήταν ότι την επόμενη ημέρα καίτοι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε με ανάρτηση στο Facebook, όπου τόνιζε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το εγχείρημα της κυβέρνησης είναι συλλογικό και συλλογική θα είναι και η ευθύνη. Σημειώνε δε ότι δεν απαντά στα δημοσιεύματα -περί της θυελλώδους συνεδρίασης- παρότι κανείς δεν τα διέψευσε. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” απευθύνεται σε όσους σκέφτονται “ανταρσία” λέγοντας ότι “θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεοπαράθυρα αλλά το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο”. Παραλλήλως σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την Παρασκευή non-paper στο οποίο προβάλλει ότι οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης υλοποιούνται και ότι η κυβέρνηση δεν καταπατά τις κόκκινες γραμμές της. Αν και είχε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρέθετε συγκριτικά οικονομικά στοιχεία οι κύριοι αποδέκτες ήταν οι εσωκομματικές τάσεις. Σε γραμμή συγκερασμού κινείται ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης ο οποίος δήλωσε ότι “δεν θα μετατρέψουμε τον ελληνικό λαό σε Σίσυφο των μνημονίων” ενώ το έτερο κομματικό στέλεχος που έχει αναλάβει την εξομάλυνση των σχέσεων κόμματος κυβέρνησης, η εκπρόσωπος κα Ράνια Σβίγγου έβρισκε σε δηλώσεις της ότι “οι οι διαφωνίες που απορρέουν από την αφγωνία να είναι αποτελεσματικός ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προωθητικές”. Υπό άλλο πρίσμα όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης αναγνωρίζει ότι “η συμφωνία έχει δύσκολες πλευρές” αλλά εκφράζει την βεβαιότητα ότι “όποια συμφωνία φέρει ο πρωθυπουργός στην Βουλή θα περάσει. Όποια φέρει”. Πιο σκληρός ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι “κανένας κορυφαίος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ευνοήσει την πτώση της κυβέρνησης και ότι η πιο αντιλαική θέση είναι η χρεοκοπία”.
Οι αριστερές τάσεις και οι επίφοβοι
Καθώς όμως η κυβέρνηση επείγεται πλέον για μία συμφωνία, η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν πιθανές απώλειες στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή. Η ανησυχία δεν είναι για την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου ή για τον κ. Μητρόπουλο. Τα κλειδιά κρατά κατ αρχήν ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης καθώς με την Αριστερή Πλατφόρμα του επηρεάζει περί τους 30 βουλευτές. Φυσικά αν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας καταψηφίσουν συντεταγμένα τότε πέφτει η κυβέρνση. Όμως με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίβολο αν ακόμη και στην περίπτωση συμφωνίας του κ. Λαφαζάνη ευθυγραμμιστούν όλοι μαζί του. Για παράδειγμα η κα Ευαγγελία Αμανατίδου έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την οποιαδήποτε συμφωνία ενώ σκληρές δηλώσεις έχει κάνει και ο κ. Θανάσης Πετράκος. Αλλά και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας είναι ερωτηματικό αν θα ψηφίσει μία συμφωνία για την οποία πιστεύει ότι απλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα της χώρας και θα εντείνει το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η ευρύτερη αριστερή πτέρυγα όμως έχει και βουλευτές που προέρχονται από άλλες τάσεις όπως η ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλου -στην οποία είναι η κα. Γαιτάνη που επίσης κατά καιρούς έχει κάνει σκληρές δηλώσεις -και η ΚΟΕ του κ. Ρούντι Ρινάλντι -που έχει πέντε βουλευτές. Ο κ. Νταβανέλος έχει από την αρχή της διαπραγμάτευσης ασκήσει σε όλα τα όργανα αλλά και με αρθρογραφία του σκληρή κριτική στην τακτική της κυβέρνσης τόσο όσον αφορά στην διαπραγμάτευση όσο και σε ότι αφορά την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Παρομοίως αποστάσεις από την ηγεσία έχει πάρει και ο κ. Ρινάλντι μετά από μία περίοδο προσέγγισης με τους προεδρικούς. Αλλά και πέραν των τάσεων υπάρχουν κι άλλοι αριστερόστροφοι που δεν εντάσσονται κάπου και που η τελική τους σταση δεν μπορεί να προβλεφθεί. Φυσικά αυτά αφορούν το ενδεχόμενο να έλθει στην Βουλή μία όχι απλώς δύσκολη συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα καταπατά τις κόκκινες γραμμές άσχεται από το επικοινωνιακό πλασάρισμα που θα κάνει η ηγεσία. Για παράδειγμα ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Μανιός δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα καταπατά τις κόκκινες γραμμές. Στην κυβερνητική πλειοψηφία όμως ανήκει και η κα Ραχήλ Μαρκή που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει μία συμφωνία που δεν θα είναι έντιμος συμβιβασμός αλλά και βουλευτές όπως ο κ. Στάθης Παναγούλης και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια την στάση τους.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου