Σελίδες

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΜΥΡΑ! ΑΠΑΘΗΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!!

Δεν...κουνιέται φύλλο! Απαθής η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τους βάρβαρους της ISIS να καταστρέφουν τον ένα αρχαιολογικό τόπο μετά τον άλλο! Η βαρβαρότητα αυτή έρχεται και σε μας! Εμείς όμως ασχολούμαστε πώς θα επιβάλλουμε νέα μέτρα στον λαό και πώς θα φτιάξουμε τέμενος στους λαθρομετανάστες! 
Το ρεπορτάζ από το zougla.gr:
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ-Δία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε...


απόψε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας. «Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS) τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό» είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, και δυστυχώς ίσως η ενέργεια αυτή να αποτελεί προμήνυμα για τα χειρότερα
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, και δυστυχώς ίσως η ενέργεια αυτή να αποτελεί προμήνυμα για τα χειρότερα, δηλαδή την ολοκληρωτική καταστροφή των αρχαιοτήτων. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη της ISIS πυροδότησαν μία «μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών» που είχαν τοποθετήσει πέριξ του ναού, από τους καλύτερα διατηρημένους στην αρχαία Παλμύρα, αλλά πλέον σχεδόν ολικά κατεστραμμένος από την έκρηξη, όπως δήλωσε ο Αμντούλ Καρίμ.



Η καταστροφή του ναού συνιστά «έγκλημα πολέμου» και «οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» κατήγγειλε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον Θεό των Φοινίκων Βάαλ, στον οποίο αποδίδονταν χαρακτηριστικά ουράνιας θεότητας (κυρίαρχος του κεραυνού και της καταιγίδας). Σε κείμενα της περιοχής, ο Θεός Βάαλ ταυτίζεται με τον Δία. Ο ναός είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Γνωστή και ως το «μαργαριτάρι της ερήμου», η αρχαία Παλμύρα, που σημαίνει πόλη των Φοινίκων, είναι μία καλά διατηρημένη όαση βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από έναν μήνα. Ο ίδιος, έτσι, δεν πρόλαβε να δει το ξεκίνημα των καταστροφών της περιοχής όπου είχε αφιερώσει τη ζωή του...

Πριν από την κατάληψη της πόλης, σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν ληστεία, πώληση ή καταστροφή τους. 

Το ελληνικού υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αλλά πολύ περισσότερο την καταπάτηση κάθε έννοιας ηθικής.

Επιστήμονες εκτελούνται με αποτρόπαιο τρόπο και πολιτιστικά αγαθά καταστρέφονται συστηματικά. Σήμερα με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι ένα μοναδικό μνημείο, οικουμενικής σημασίας, ο ναός του Διός - Βάαλ (στην Παλμύρα της Συρίας) υπέστη εκτεταμένες και ανυπολόγιστες ζημιές από τα χέρια βανδάλων, φανατικών και μισαλλόδοξων ανθρώπων, οι οποίοι επιδεικνύουν το μένος τους σε κάθε μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς - δημιουργίας της ανθρωπότητας. Αγάλματα, Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια εξαλείφονται από την κληρονομιά του κοινού παρελθόντος. Ουσιαστικά πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ασκεί την Προεδρία της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης της Χάγης (1954). Βασικές αρμοδιότητές της είναι η εξασφάλιση ενισχυμένης προστασίας σε μνημεία και χώρους υψηλού συμβολισμού καθώς και η παροχή βοήθειας (οικονομικής αλλά και τεχνικής) σε κράτη - μέλη που τη χρειάζονται. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και του Ιράκ και συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς των παραπάνω κρατών.

Στο προαναφερθέν πλαίσιο, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε στις 29 Μαΐου 2015, στο Μουσείο Ακρόπολης, διεθνή ημερίδα για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της εν λόγω συνθήκης, με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά: Προστασία και αντιμετώπιση κινδύνων», όπου πολλοί ομιλητές (Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες) αναφέρθηκαν και σε θέματα αντιμετώπισης της κρίσης σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη, ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Επιπλέον, το υπουργείο έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, και στις προσπάθειες επανένωσης και επανάκτησης των πολιτιστικών αγαθών (π.χ. Γλυπτά Παρθενώνα, δεκάδες επαναπατρισμοί πολιτιστικών αγαθών στην πατρίδα μας).

Οι συγκεκριμένες βίαιες και τρομοκρατικές πράξεις αντιβαίνουν σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα προτίθεται να πράξει ό,τι είναι δυνατό δεδομένων των συνθηκών και σε συντονισμό με την ηγεσία της Unesco. Πρωταρχικό μας μέλημα η επαγρύπνηση των διωκτικών αρχών για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από τις εμπόλεμες περιοχές, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, καθώς και η προσπάθεια να υπάρξει σαφής καταδίκη από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονηθεί η στενή πολιτιστική σχέση της Ελλάδος με τη Συρία, από την εποχή των επιγόνων του Μεγάλου Αλέξανδρου, των ελληνιστικών βασιλείων, των βυζαντινών χρόνων αλλά και κατά τους νεώτερους χρόνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου