Σελίδες

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ! ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΙΑΤΡΟΥ-ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ.

ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Β’ Ασκληπιείο Βούλας

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980-2004 σταθερή...


 αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες (Εθνικό Σχέδιο Δράσης. για τον Καρκίνο 2008-2012). Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο θα χάσουν την ζωή τους από τη νόσο αυτή γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ας δούμε όμως πως πραγματοποιείται η έγκαιρη διάγνωση σε διαφόρους τύπους καρκίνου και την σημασία που αυτή έχει.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας:  
Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από τους διαφόρους τύπους του ιού HPV. To test Παπανικολάου (Pap Test) στις γυναίκες 25 ετών και άνω ελαττώνει την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 80%, μιας και συντελεί ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κακοήθειας.

Καρκίνος μαστού:
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η ανεύρεση δηλαδή ενός όγκου προτού ο ιατρός ή η ίδια η γυναίκα τον ψηλαφήσει γίνεται με μαστογραφία και είναι καθοριστική για τη θεραπεία της νόσου. Η ελάττωση της θνησιμότητας σύμφωνα με  διάφορες έρευνες μπορεί να φτάσει έως και το 35%.

Καρκίνος παχέος εντέρου:
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο 135.000 -140.000 άνθρωποι από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται με την κολονοσκόπηση με ενδοσκοπικό έλεγχο όλου του παχέος εντέρου μπορεί σε συνδυασμό με το haemoccult test να ελαττώσει τη θνησιμότητα κατά 70-80%.

Καρκίνος προστάτη:
Η έγκαιρη διάγνωση γίνεται με τον περιοδικό έλεγχο όλων των ανδρών ηλικίας από πενήντα ετών και άνω  με εξέταση αίματος (PSA) και ψηλάφηση του οργάνου (δακτυλική εξέταση) από ουρολόγο για αναζήτηση πιθανής ύποπτης βλάβης.
 Εκτός από την ψηλάφηση του προστάτη με την δακτυλική εξέταση και την εξέταση του αίματος (PSA), το υπερηχογράφημα από το ορθό συμπληρώνει τον αρχικό διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος μπορεί να γίνει και βιοψία στις ύποπτες περιοχές και  παθολογοανατομικά να τεθεί η διάγνωση.
Καθίσταται σαφές από τα ανωτέρω πως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με τη χρήση ως επί το πλείστον εργαστηριακών εξετάσεων, συντελεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου και κατ’ επέκτασιν στην καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση, το βέλτιστο αποτέλεσμα, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και προφανώς στην καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να ρωτήσω, από ποιά ηλικία και πάνω και με ποιά συχνότητα πρέπει να γίνεται η μαστογραφία. Το ίδιο θέλω να ρωτήσω και για την κολονοσκόπηση σε αμφότερα τα φύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση τις τρέχουσες οδηγίες, ηπροληπτική μαστογραφία (δηλαδή η μαστογραφία σε μία γυναίκα που δεν έχει κανένα πρόβλημα) πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά σε ηλικία 35-40 ετών. Αποτελεί την μαστογραφία αναφοράς για σύγκριση στο μέλλον και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40.
      Εάν έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει ο τακτικός έλεγχος, κλινικός και μαστογραφικός, να αρχίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία της συγγενούς της που είχε καρκίνο μαστού. Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να υποβάλλονται επίσης σε υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μαστών.
      Ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αρχίζει γύρω στα 50 έτη. Εξαιρούνται βέβαια οι ομάδες που είτε έχουν παθήσεις που θεωρούνται προκαρκινικές, είτε υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
      ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ βέβαια είναι η συζήτηση όλων των παραπάνω με εξειδικευμένο συνάδελφο.
      Φιλικά
      Αλέξανδρος Ι. Νομικός

      Διαγραφή
  3. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

    κχ
    Μήπως μπορεί ο κ. συνάδελφος να μας πληροφορήσει σε ποια σειρά έρχονται τα τροχαία ; Η γνώμη μου είναι ότι προηγούνται, άσχετα αν αυτό δεν το λένε οι ειδικοί (στατιστικολόγοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2013 (Πηγή των στοιχείων αυτών είναι τα πιστοποιητικά θανάτου που υποβάλλουν οι ιατροί και, για τις περιπτώσεις αιφνιδίων ή βίαιων θανάτων, οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες), κυριότερες αιτίες θανάτου για το 2013 ήταν τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος με 46.342 θανάτους. Ακολουθούν οι θάνατοι από νεοπλάσματα που ανήλθαν σε 28.857, ενώ σε 10.924 ανήλθαν οι θάνατοι που οφείλονται σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος. Είχαμε 1096 θανάτους από τροχαία, λιγότερους δηλαδή και από άλλες κατηγορίες, όπως λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα, όπου είχαμε 1105 θανάτους. Λίγο πιο ψηλά στη σειρά από ότι στην Ελλάδα έρχονται οι θάνατοι από τροχαία στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT για το 2012, πάντως είναι πολύ πιο κάτω από τις δύο πρώτες κατηγορίες.
      Αξίζει όμως να παραθέσω και τα ακόλουθα: 1.Μια νέα μελέτη του Κέντρου Τεχνολογίας της Allianz (Allianz Zentrum für Technik, ή AZT) δείχνει ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους νέους, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής ευημερίας της κάθε χώρας. 2. Από το 2001-1010 είχαμε περίπου 16.000 θανάτους από τροχαία στην Ελλάδα! 3. Υπάρχουν όντως διαφωνίες ως προς τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις καταγραφής των θανάτων στην μία ή στην άλλη κατηγορία και ειδικά στα τροχαία.
      Με ιδιαίτερη εκτίμηση
      Αλέξανδρος Ι. Νομικός

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια Αλέξανδρε . Α. Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ τον συνάδελφο κ. Νομικό για τις πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή