Σελίδες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ...ΝΕΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: ΑΥΞΗΣΗ 10% ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΛΟΓΩ...ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΡΥΠΑΣ! ΤΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΤΡΥΠΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΩΣΕΤΕ ΡΕ ΦΕΛΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;

Το νέο ξέσκισμα του λαού από τους ξεφτίλες της κυβέρνησης Τσίπρα είναι γεγονός. Και όπως φαίνεται το ανακοινώνει (σχεδόν περιχαρής, πάντως σίγουρα αναίσθητος) ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης! Η έκτακτη εισφορά αυξάνεται στο 10% λόγω δημοσιονομικής τρύπας! Μια κυβέρνηση η οποία είναι γεμάτοι φελούς και τρύπες οι οποίοι...

χρειάζονται γενικό ρεκτιφιέ, θέλουν να παριστάνουν τους σωτήρες! Μόνο για το τομάρι τους και την καρέκλα τους νοιάζονται και σιγά μην τους νοιάζει που ξεσκίζουν τον λαό. 
Ιδού τι απάντησε ο κ. Σταθάκης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του scoops.gr
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αύξηση της έκτακτης εισφοράς και αναδρομικές επιβαρύνσεις ο κ. Σταθάκης διέψευσε μόνο τον αναδρομικό χαρακτήρα τονίζοντας ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αλλά δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδρομική έκτακτη εισφορά, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογων αποφάσεων.
«Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.
«Τώρα έχουμε μηδέν πλεόνασμα, 0,5 είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καλούμαστε να το κάνουμε 3,5% το 2018. Για το 2018, ούτε για το 2016, ούτε τίποτα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Αθήνας-δανειστών προτάσεις σοκ, για αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καθώς αναζητά τρόπους για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 που αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια».
Η πρόταση για αύξηση της έκτακτης εισφοράς
H πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές προβλέπει αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% σήμερα σε 10% με καθιέρωση οριακών συντελεστών οι οποίοι θα επιβάλλονται σε κλιμάκια ανάλογα (ίσως όχι ίδια αλλά σχετικά κοντά) με αυτά της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν και στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.
Για παράδειγμα σήμερα, ο ανώτατος συντελεστής 8% επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Με τη νέα πρόταση, σύμφωνα με Τα Νέα, η εισφορά θα επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος, χωρίς επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Με δεδομένο όμως ότι μόνη της αυτή η πρόταση δεν φτάνει, στο τραπέζι πέφτει εκ νέου και η αναδρομική φορολόγηση του 2015, παρά την κατηγορηματική άρνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στόχος είναι να προκύψουν έσοδα όχι μόνο 290 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, αλλά το ποσό να διπλασιαστεί σχεδόν και να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό.
Τι ζητούν οι δανειστές
Οι δανειστές πάντως, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.
Αυτό που προτείνουν είναι η δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Ωστόσο, έτσι, το αφορολόγητο, εάν δεν καταργηθεί εντελώς (κάτι που αποτελεί και κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης), θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα.
Οι νέες αλλαγές έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ακύρωση των ελαφρύνσεων, σε σχέση με το 2014, για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι, ακυρώθηκε η έκπτωση 30% στους συντελεστές της εισφοράς και παράλληλα επιβλήθηκε ανώτατος συντελεστής 8% (από 2,8%) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πρόσθετα έσοδα 63 εκατ. ευρώ το 2015 και 377 εκατ. ευρώ για το 2016, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Οι ανακατατάξεις σε κλιμάκια και συντελεστές είναι άγνωστο ποιους θα επιβαρύνουν, με αρμόδιες πηγές να υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν προκύπτουν πρόσθετα έσοδα, αλλά αντίθετα οριακή μείωση εσόδων κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Οι κλίμακες
Η τελευταία κυβερνητική πρόταση, αναφέρουν πληροφορίες φέρνει πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ. Προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια κλίμακα για τους μισθωτούς-συνταξιούχους με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, μια ίδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά χωρίς έκπτωση φόρου και μια τρίτη κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια.
Στην ισχύουσα σήμερα κλίμακα των μισθωτών, οι πρώτοι δύο συντελεστές παραμένουν ως έχουν: 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και 32% όχι όμως για τα επόμενα 17.000 ευρώ αλλά έως τα 30.000-35.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος εισοδήματος -αν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές- αρχίζουν οι επιβαρύνσεις καθώς επιβάλλεται ο συντελεστής 42% από πιο χαμηλά.
Οι επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια διευρύνονται καταλυτικά καθώς καθιερώνονται –πάντα σύμφωνα με την πρόταση η οποία δεν έχει κλειδώσει- συντελεστές 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και 55% ή 60% για άνω των 100.000 ευρώ.
Στα εισοδήματα από ενοίκια, ο συντελεστής 11% αυξάνεται σε 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ), ο συντελεστής 33% σε 35% και καθιερώνεται νέος συντελεστής 40%-45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου