Σελίδες

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΧΙΟΝΙΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ; ΙΔΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Ερώτημα όλων είναι γιατί φέτος το χειμώνα δεν χιόνιζε καθόλου στην Αθήνα και γιατί χιόνισε ελάχιστα στη Θεσσαλονίκη...


Η αλήθεια σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, είναι πως το χιόνι είναι σπάνιο για τις 2 μεγάλες Ελληνικές πόλεις γενικά τα τελευταία 100 χρόνια. Γενικότερα οι πιο παγερές και χιονισμένες δεκαετίες στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα ήταν τη δεκαετία του 60', του 80', του 90' αλλά και μεταξύ του 2000-2008. Σε αυτά τα χρόνια η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είδαν πολλά χιόνια και γενικότερα σπάνιες καιρικές συνθήκες που θύμιζαν βόρειο πόλο, με αναφορές κατοίκων να κάνουν λόγο για αποκλεισμό ακόμα και 1 μήνα το 1988 στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας πάγου και θερμοκρασιών που άγγιζαν τους -10 βαθμούς.

Αρκετοί μιλούν για κλιματική αλλαγή κάτι που βάση των καταγραφών των τελευταίων 100 ετών δεν ισχύει. Οι καταγραφές των τελευταίων 100 ετών, δείχνουν πως ανά αρκετές δεκαετίες έχουν καταγραφεί χρονιές χωρίς καθόλου χιόνια στις 2 μεγάλες πόλεις, ωστόσο έχουν καταγραφεί και χρονιές συνεχόμενων χιονοπτώσεων.

Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη χιόνισε το 2003 και Απρίλιο μήνα κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Στην Αθήνα έχει να χιονίσει από το 2008 με στρώσιμο, ενώ στη Θεσσαλονίκη από το 2006. Είναι γεγονός πως έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη τελευταία χρονιά που χιόνισε αξιόλογα στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με τη κλιματική αλλαγή, αλλά με το παράγοντα τύχη ή επιστημονικά με το παράγοντα έλλειψης ευνοϊκών διατάξεων ψύχους και χιονιού από τη Σιβηρία προς την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια η σοβαρή έλλειψη του Αζορικού αντικυκλώνα ο οποίος έφτανε παλαιότερα ως τη Σκανδιναβία και έστελνε όλο το ψύχος με τα χιόνια από τη Σιβηρία, ''καρφί'' στην Ελλάδα με τεράστιο όγκο χιονιού, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό για την έλλειψη αξιόλογων χιονοπτώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα που έρχονται είναι επιλεκτικά, δίνοντας τοπικά χιόνια ανά περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα πέρυσι είχε ρίξει μισό μέτρο χιόνι στο Βόλο ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά δεν είχε δείγμα χιονιού.

Όπως αναφέρει το Greek-Weather.Org, κατά 70% οφείλεται στην έλλειψη χιονιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η απουσία ουσιαστικών και καλά οργανωμένων διατάξεων που μπορούν να επηρεάσουν τις 2 πόλεις και κατά 30% οφείλεται η αύξηση ρύπων, η ανέγερση πολλών νεότερων κτηρίων αλλά και οι διάφορες αλλαγές πάνω στο πλανήτη, όπως από τους σεισμούς του 2004 στη Σρι Λάνκα και του 2011 στην Ιαπωνία, οι οποία βάση επιστημονικών αναλύσεων μετακίνησαν τον άξονα της γης κατά κάποιες μοίρες και αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στην αλλαγή καιρικών συνθηκών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας.

Τέλος, και φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ευνοϊκή διάταξη που να είναι ικανή να δώσει χιόνια πολλά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο απλές χιονοπτώσεις δεν αποκλείονται στις 2 πόλεις ως τα μέσα του Μαρτίου.
πηγη, volcanotimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου