Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΔΙΑΛΥΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΛAΙΜΗΤΟΜΟΣ! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

Τσουνάμι" μέτρων από το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σαρώνει τους πάντες και τα πάντα και διαλύει ό,τι...

είχε απομείνει από την ελληνική οικονομία. Κι όλα αυτά για να πειστούν οι δανειστές να κλείσουν την συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου και να σφραγιστεί στο Eurogroup του Άμστερνταμ. Κάτι πάντως που θα φανεί από το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ο Αλέξη Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία επισήμανε την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat βάσει των οποίων καταγράφεται 0,2% πλεόνασμα το 2015 σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για 2,3% ύφεση. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για «υπεραπόδοση» της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, την υλοποίηση από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων από τον Ιούλιο του 2015 και τη συνομολογημένη από όλους εντός και εκτός συνόρων ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης τα τέσσερα διαπραγματευτικά χαρτιά έναντι των δανειστών.
Εκτιμάται πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες το επόμενο διάστημα σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση. Το τίμημα ωστόσο για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού τα μέτρα στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση είναι πραγματική λαιμητόμος.
Κι ακόμη δεν έχει αποδεχθεί τα 3 δισ. ευρώ που προτείνουν οι δανειστές ως μέτρα-ρεζέρβα σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018. Κάτι πολύ πιθανό δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πλέον εξαντληθεί προ πολλού.
Όσον αφορά τώρα στη λυπητερή, αυτή θα αφορά τους "έχοντες και κατέχοντες". Από εισόδημα 650 ευρώ το μήνα έως 2.000 ευρώ το μήνα. Δεν πρόκειται να γλυτώσει κανείς από τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Αν μάλιστα ψηφιστεί το νομοσχέδιο μετά το Πάσχα, θα δουν να τους κόβεται ο μισθός λόγω παρακράτησης του νέου φόρου.
Συγκεκριμένα οι χαμηλόμισθοι θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και, επειδή είναι πολλοί, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από τα 1,8 δισ. ευρώ που αναζητεί από άμεσους φόρους. Έτσι, το «μαχαίρι» των μειώσεων των εισοδημάτων θα νοιώσουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βγάζουν από 650 ευρώ το μήνα (650Χ14 μήνες) αφού φόρο θα πληρώνει πλέον όποιος βγάζει από 9.100 ευρώ και άνω.
Στην πράξη βέβαια, οι επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερες. Κι αυτό γιατί ένας μισθωτός των 10.000 ευρώ το χρόνο (πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα) θα πληρώσει φέτος για τα περσινά εισοδήματά του, φόρο εισοδήματος 100 ευρώ. Του χρόνου για τα φετινά 200 ευρώ.
Αν και δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης, από τα λεφτά που θα του μείνουν θα πρέπει να πληρώσει πλήθος άλλων έμμεσων φόρων, όπως φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ΦΠΑ 23% ή 24% για τις οικογενειακές δαπάνες του κλπ. Στην πραγματικότητα φορολογείται και για μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που έχει πραγματικά για να ζει.
Ελάφρυνση θα δουν, θεωρητικά μόνον όσοι βγάζουν περίπου 2.000-3.000 ευρώ το μήνα (δηλαδή 28.000-45.000 ευρώ το χρόνο) αλλά και όσοι βγάζουν 50.000-55.000 ευρώ ετησίως.
Ανεπηρέαστοι από τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος μένουν μόνον όσοι βγάζουν κάτω από 650 ευρώ το μήνα και παραμένουν αφορολόγητοι. Όλοι οι άλλοι, με εισοδήματα κάτω από 28.000 ή πάνω από 55.000 θα δουν επιβαρύνσεις.
Και μετά το φορολογικό έρχεται το ασφαλιστικό όπου προβλέπει πραγματική... σφαγή για συντάξεις, εφάπαξ, ΕΚΑΣ τα πάντα. Εν ολίγοις μειώσεις παροχών και επιβαρύνσεις για 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Οι σημαντικότερες από τη μακριά λίστα των περικοπών είναι:
- μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%.
- μείωση των αναπηρικών έως και 40%.
- μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.
Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1170 ευρώ καθαρά (1300 μικτά) που σημαίνει ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς σε περισσότερους συνταξιούχους από όσους υπολογιζόταν αρχικά. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό (που ξεπερνά τα 1170 ευρώ) να μηδενιστεί σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία των συντάξεων να υποστεί μείωση έως και 40%. Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων.
- μείωση του εφάπαξ έως 15%.
- μείωση του μερίσματος κατά 32%.
- μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ νωρίτερα ( εμπροσθοβαρής μείωση δαπάνης) από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου. Η παροχή καταργείται από 1/1/2020.
- μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου.
- μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.
- ακόμα και οι εκπτώσεις που προβλέπονται στις εισφορές των νέων επαγγελματιών συνιστούν «Ασφαλιστική οφειλή» η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί ως τη συνταξιοδότηση.
Παράλληλα με την ανάρτηση του νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση θα αναζητηθεί η επίτευξη συμφωνίας ώστε το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών.
Τα τεχνικά κλιμάκια που έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει συνεχίζουν την ποσοτικοποίηση των περικοπών για να διαπιστωθεί αν «πιάνεται» ο δημοσιονομικός στόχος. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσουν οι επικεφαλής.
Η διάταξη που ενδεχομένως να μην γίνει αποδεκτή αφού δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία αφορά στην αύξηση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ (η νέα ονομασία του ΕΤΕΑ). Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 0,50% για τον εργοδότη και κατά 0,50% για τον εργαζόμενο από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019 και κατά 0,25% για τον εργοδότη και κατά 0,25% για τον εργαζόμενο από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022. Μετά το πέρας της εξαετίας, το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.
Από την 1/1/2017 το ποσό των παροχών θα βρίσκεται διαρκώς υπό αίρεση καθώς κάθε τρία χρόνια θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να μην «ξεφύγει» η συνταξιοδοτική δαπάνη. Αυτό σημαίναι πώς ανα πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν και νέες μειώσεις.
Αναλυτικά  το σχέδιο νόμου προβλέπει σαρωτικές αλλαγές για τις νέες συντάξεις που θα υπολογίζονται πλέον με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι νέες συντάξεις θα κυμαίνονται από 400 έως 1200 ευρώ. Αυξήσεις σημειώνονται για τους συνταξιούχους με λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα . Αντίθετα θα είναι ψαλιδισμένες έως και 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%) για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ.
Για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 35ετία στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση θα λάβει σύνταξη 891,2 ευρώ καθαρά από 1072 ευρώ που θα εισέπραττε σήμερα. Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με 35 έτη ασφάλισης σε υψηλές κατηγορίες θα λάβει σύνταξη 956 ευρώ από 1210 σήμερα.
Οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Για όσους αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το μέσο μηνιαίο μισθό που προκύπτει από το 2002 (ολοκλήρωση μηχανογράφησης ΙΚΑ) και μετά. Ετησίως, η περίοδος αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος, προκειμένου να περιληφθεί το σύνολο  του ασφαλιστικού βίου.
Όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 θα λάβουν το μισό της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% το ποσό που θα λάμβαναν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε έως τις 31.12/2014 ενώ για όσους θα αποχωρήσουν εντός του έτους 2017 ή εντός του έτους 2018, η κατά τα ανωτέρω προσωπική διαφορά, ανέρχεται στο ένα τρίτο (1/3) της διαφοράς και στο ένα τέταρτο (1/4) αυτής, αντίστοιχα.

 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου