Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

"ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ. ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΞΙΑ"!

Την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να μην συμμετέχει στην Πανορθόδοξη της Κρήτηςσχολιάζει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος. 
Σε συνέντευξή του πρότεινε τη δημιουργία ενός διοικητικού οργάνου για την Ορθόδοξη Εκκλησία σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των εκκλησιών απ 'όλο τον κόσμο. 
Σχολιάζοντας τα έγγραφα της Πανορθόδοξης επισήμανε πως ένας αριθμός τοπικών Εκκλησιώνυπέβαλαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση αυτών των εγγράφων και το ίδιο έκανε και η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.
Όσον φορά στη στάση της ρωσικής Εκκλησίας τόνισε πως αυτή έχει προσπαθήσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διορθώσει τα συνοδικά έγγραφα αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. "Έτσι ενώσαμε την άποψη μας με τις προτάσεις αυτών των εκκλησιών που πιστεύουν ότι η Σύνοδος θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα όταν θα ολοκληρωθούν τα έγγραφα που θα πρέπει να θεωρηθούν και να εγκριθούν" ανέφερε.
Επισήμανε ακόμη πως η Ρωσική Εκκλησία έκανε ότι ήταν δυνατόν για ορθόδοξη συναίνεση αλλά δυστυχώς, αυτό δε συνέβη,"Αλλά εμείς δεν χάνουμε την ελπίδα.Η διαδικασία για τη διατήρηση της αλήθειας του Θεού και την ένωση όλων γύρω από αυτή την ιερή αλήθεια  είναι μακρά και επίπονη, αλλά με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να γίνει" είπε.
Τέλος εντύπωση προκάλεσε η άποψή του για τη Σύνοδο της Κρήτης: "Η συνάντηση αυτή δεν θα είναι Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος"
"Μπορεί να  φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών μόνο κατ' άτομο, αλλά αυτή η συνάντηση δεν είναι η Μεγάλη και  Αγία Ορθόδοξη Σύνοδος αλλά απλώς ένα Συνέδριο επιμέρους Ορθοδόξων Εκκλησιών και, κατά συνέπεια, οι αποφάσεις της δεν θα έχει πανορθόδοξη αξία" τόνισε. 
Τέλος αναφερόμενος για το λεγόμενο «ουκρανικό ζήτημα» σχολίασε πως στους κανόνες του Συνόδου δεν υπήρξε καμία ερώτηση σχετικά με τη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία και τις διασπάσεις στην Εκκλησία. Στάθηκε επίσης στη στάση Ουκρανών βουλευτών που προσεγγίζουν το Φανάρι λέγοντας πως 
"Μια σχετική αναφορά στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο από ορισμένους βουλευτές του κράτους μας, είναι μια άμεση παραβίαση του καθεστώτος των σχέσεων του κράτους και της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τους νόμους μας, η Εκκλησία χωρίζεται από το κράτος, και το κράτος από την Εκκλησία. Η παρέμβαση ορισμένων μελών στις υποθέσεις της Εκκλησίας είναι μια άμεση παραβίαση του κράτους δικαίου."
Και κατέληξε: 
"Όσο για την ουκρανική Ορθοδοξία, θα πω το εξής: αν οι πολιτικοί δεν παρενέβαιναν, θα είχαμε βρει τον τρόπο της ενότητας ήδη εδώ και πολύ καιρό".
vimaorthodoxias.gr/rosiki/item/83607 (τίτλος: τροποιημένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου