Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT! ΘΑ ΤΗΝ... ΥΠΟΒΙΒΑΣΟΥΝ! ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ!!!

Βαρύ το πολιτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που έδειξε Brexit.

Με τις αγορές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες από το...



οικονομικό κραχ το 2008 και τον οίκο αξιολόγησης Moody’ s να προειδοποιεί για τις αρνητικές προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εσωτερικές εξελίξεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και στα άλλα επακόλουθα που διαγράφονται. 

Περί τα τρία εκατομμύρια πολίτες ήδη προσυπέγραψαν στο διαδίκτυο πρωτοβουλία που ζητά διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit. Κύρια αιτήματα των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας είναι η αλλαγή των όρων διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ζητούν ελάχιστη συμμετοχή σε ποσοστό 75% και συγκέντρωση τουλάχιστον 60% των ψήφων υπέρ ή κατά του Brexit προκειμένου να έχει νομική ισχύ το δημοψήφισμα.

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας προετοιμάζει δεύτερο δημοψήφισμα (μετά από εκείνο του
 Σεπτεμβρίου 2014) για την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία και επιθυμεί να ξεκινήσει διμερείς διαβουλεύσεις με την ΕΕ. 

Τα αναγκαία νομικά βήματα θα προετοιμαστούν τώρα, δήλωσε η τοπική πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον στο Εδιμβούργο έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου. «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να προστατευθεί η θέση της Σκωτίας εντός της ΕΕ», σημείωσε η Στέρτζιον.

Τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια αυτά προανήγγειλε ήδη το κόμμα των Πρασίνων της Σκωτίας.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του κόμματος ένα δημοψήφισμα σαφώς και συνιστά επιλογή, αυτή την ώρα είναι πάντως ακόμη νωρίς να αποφασιστεί το αν και το πώς.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) θα πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» του τοπικού κοινοβουλίου. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από το αν το SNP εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων στη βουλή. 

Γιβραλτάρ: Συγκυριαρχία στον Βράχο ζητά η Ισπανία 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, πρότεινε σήμερα «συγκυριαρχία» της Ισπανίας και της Βρετανίας επί του Γιβραλτάρ, η οποία θα επιτρέψει στον βρετανικό θύλακα την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ισπανός υπΕξ. στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

«Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την βρετανική υπηκοότητα εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. 

Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κάτοικοί του ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραίτηση Κάμερον προκαλεί τριγμούς στους Συντηρητικούς

Από τη στιγμή της δραματικής ανακοίνωσης της παραίτησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ξεκίνησε στο Συντηρητικό Κόμμα η κούρσα διαδοχής του. 
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που διεκδικεί μεγάλο μερίδιο της νίκης του Brexit, κι ας είναι γνωστή σε όλους ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του. 

Στις πρώτες αντιδράσεις του, περιλαμβάνεται ότι «η επικράτηση του «Leave» δεν σημαίνει αυτομάτως ρήξη με την Ευρώπη, αλλά αποτελεί αφετηρία για μια νέα συμφωνία μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, το φιλόδοξο σχέδιο του κ. Τζόνσον να διαδεχθεί τον Ντ. Κάμερον δεν θα πρέπει να θεωρείται εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Η παραμονή για άλλους τρεις μήνες του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, αλλά και του Τζορτζ Όσμπορν στο υπουργείο Οικονομικών -των δύο άσπονδων εχθρών του Μπόρις Τζόνσον- προϊδεάζει για σφοδρή μάχη διαδοχής. 

Κι αυτό επειδή μπορεί ο Τζόνσον να είναι δημοφιλής σε τμήματα των ψηφοφόρων, αλλά δεν είναι και τόσο συμπαθής στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις του διδύμου Κάμερον-Όσμπορν στους βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων τάσσεται στο πλευρό τους, θα οδηγήσουν σε επιλογή εναλλακτικού υποψηφίου, με επικρατέστερη την Τερίζα Μέι, υπουργό Εσωτερικών ή κάποιου «outsider» όπως η Άμπερ Ραντ, υφυπουργός Ενέργειας.

Κρίση και στους Εργατικούς

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την επικράτηση του Brexit. Επειδή και στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, προκαλούνται σοβαροί τριγμοί, με την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να θεωρεί μοναδικό υπεύθυνο τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Δύο γυναίκες βουλευτές κατέθεσαν ήδη πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κόρμπιν, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.

Αλλά και ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, καθαίρεσε τον
 σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του κόμματός του, τον Χίλαρι Μπεν.

Ο Μπεν ωστόσο, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ σήμερα, διαμηνύει πως θα αντικρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσής του. 

Ο Κόρμπιν δέχθηκε πολλές επικρίσεις από μερίδα των βουλευτών των Εργατικών, διότι όπως υποστηρίζουν «δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και δεν έπεισε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της εκστρατείας Remain.

Μέσα σε μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ. 

Ο Κόρμπιν αντέδρασε καθαιρώντας τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του κόμματός του Χίλαρι Μπεν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer. 

Ο Μπεν φέρεται να «κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές το Σαββατοκύριακο για να πει ότι θα ζητήσει από τον Κόρμπιν να παρατηθεί εάν υπήρχε σημαντική υποστήριξη σε μια κίνηση εναντίον του», ανέφερε η εφημερίδα. 

«Ζήτησε επίσης από άλλους σκιώδεις υπουργούς να παραιτηθούν όπως και αυτός εάν ο Κόρμπιν αψηφούσε το αίτημά του». Εκπρόσωπος του Μπεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας. 

Ο Κόρμπιν πληροφόρησε τον Μπεν ότι τον καθαιρεί διότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του, φέρεται να είπε εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών στον Ομπσέρβερ.

Ο Μπεν είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον Κόρμπιν τον Σεπτέμβριο του 2015, για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η απόφαση να επεκταθεί η δράση της RAF στη Συρία είχε διχάσει τους Εργατικούς: Ο Κόρμπιν αντιτάχθηκε σε αυτή, αλλά ο Μπεν είχε κάνει παθιασμένη ομιλία υπέρ της στη Βουλή των Κοινοτήτων. Περίπου το ένα τρίτο των παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών, πιστεύεται ότι ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. 

Ο Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών και, ερωτηθείς εάν θα την διεκδικήσει εκ νέου, απάντησε «Ναι, εδώ είμαι». Ωστόσο η μαζική παραίτηση έξι στελεχών του δημιουργεί νέο πονοκέφαλο.

Η Μέρκελ δεν πιέζει για επίσπευση Brexit
Η Άγκελα Μέρκελ δεν έδειξε διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα πρέπει να κρατήσει αιωνίως. Αλλά δεν θα κατέβαλα και εξουθενωτικές προσπάθειες προκειμένου να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας διαβουλεύσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στο Πότσνταμ. 

Υποστήριξε ακόμη, την αναγκαιότητα οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο να διεξαχθούν με «κατάλληλο και ουσιαστικό τρόπο», δεδομένου, όπως είπε, ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Μ. Βρετανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε πολυάριθμoυς ακόμη διεθνείς οργανισμούς.

Γαλλογερμανική πρόταση για «ευέλικτη» ΕΕ

Oι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου στο Βερολίνο

Μήνυμα ενότητας μετά το Brexit επιχείρησαν να στείλουν από το Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου, των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ το 1957. 

Οι έξι υπουργοί συζήτησαν για τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος και συμφώνησαν ότι θα να ξεκινήσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ «προκειμένου να περιορισθεί η περίοδος αβεβαιότητας».

Η συνάντηση αυτή συνιστά προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν-Μαρκ Ερό, να συμβάλουν στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον μελλοντικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και τι απαιτείται για να διατηρηθεί η συνοχή της. 
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν στους υπόλοιπους συναδέλφους τους κείμενο με τους προβληματισμούς τους. Κεντρικό σημείο του κειμένου είναι η πρόταση για μια «ευέλικτη» ΕΕ. 

Οι δύο υπουργοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της διαρκώς μεγαλύτερης σύγκλισης της ΕΕ. Όπως προτείνουν, σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να δοθούν τα αναγκαία περιθώρια που θα τους επιτρέψουν να μην ακολουθήσουν αυτή την πορεία.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

zougla.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου