Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ; ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: "Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 2018"! ΝΑΙ, ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΑ, ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ...

Κόβουν περισσότερο τις συντάξεις, ρίχνουν τοαφορολόγητο στα 5.600 ευρώ, εξαθλιώνουν όλη την κοινωνία και οι της κυβέρνησης Τσίπρα λένε....


 ότι το 2018 βγαίνουμε από ταμνημόνια! Άει σιχτιρ Δραγασάκη! 
Το παρακάτω ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα:
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο QE και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017

Σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με θέμα «Αναζητώντας ένα Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών» και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη με καταχρεωμένη την κοινωνία« υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας «η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017, ξεκλειδώνει, δηλαδή, τις διαδικασίες για την οριστική λήξη των Μνημονίων και της επιτροπείας το καλοκαίρι του 2018».

Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε για τις σχέσεις κυβέρνησης- τραπεζιτών και απάντησε «οι τράπεζες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς να έχουν μια καλή σχέση με την όποια κυβέρνηση, όμως εμείς δεν ξεκινάμε με την έννοια ποιος συμπαθεί τον άλλο. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει δικούς της τραπεζίτες και δεν θέλει να αποκτήσει», ξεκαθάρισε .

Σε ερώτηση από εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας εάν οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο κ. Δραγασάκης απάντησε αφοπλιστικά «ορισμένοι θεσμοί πρέπει να συνεννοούνται, δεν κατανοούμε πως θα ψηφιστεί ένας νόμος και δεν θα εφαρμοστεί», είπε.

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας στις ανησυχίες των επιχειρηματιών που ενδεχομένως θα επωφεληθούν από το νόμο χωρίς να πρέπει δήλωσε μεταξύ άλλων, «πρέπει να συνομολογήσουμε ότι ήδη από τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργηθεί παρασιτικά επιχειρηματικά πρότυπα, όμως για να βοηθηθεί η υγιείς επιχειρηματικότητα πρέπει να κλείσουμε το θέμα με το χρέος, εάν λύσουμε τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν τη χρηματοδότηση» σημείωσε ο κ Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ομιλία του για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε «η μείωση της ανεργίας και η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης είναι οι νέες προτεραιότητες», πρόσθεσε πως «στόχος είναι η ρύθμιση των χρεών να υπηρετήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση, να στηρίξει τη βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, να βοηθήσει τις παραγωγικά βιώσιμες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από την παγίδα της υπερχρέωσης, να βρουν πρόσβαση σε νέα υγιή και εξυπηρετήσιμη χρηματοδότηση, να στηριχτούν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να στραφούν σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως αν και «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση της οικονομίας, ο δυναμισμός τους μένει παγιδευμένος λόγω της υπερχρέωσης προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες προμηθευτές. Σε πολλές περιπτώσεις, το αρχικό χρέος έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο λόγω της διόγκωσης του με πανωτόκια, προσαυξήσεις και πρόστιμα» ενώ υπογράμμισε πως στο παρελθόν οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις αποδείχτηκαν ατελέσφορες, ενώ και ο λεγόμενος «νομός Δένδια» έπεσε στο κενό.

Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε σε αριθμούς την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία το 2008 ήταν 13,6 δισ., το 2010 ανήλθαν σε 29,7 δισ. ενώ το 2014 έφτασαν τα 78 δισ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «η ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης θα είναι ο καταλύτης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δάνειων. Εδώ που φτάσαμε όμως η ανάκαμψη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ρύθμιση των δάνειων. Πρέπει λοιπόν να σπάσουμε το φαύλο κύκλο ύφεσης και υπερχρέωσης» είπε και συμπλήρωσε «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναβλητικότητα, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο».

Στόχος του νόμου όπως τον περιέγραψε στην ομιλία του ο κ Δραγασάκης είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις και να συνεισφέρουν στην οικονομία και να δημιουργήσουν απασχόληση αλλά δεν θα επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ούτε θα δοθούν συγχωροχάρτια σε όσους πήραν και σε αυτούς που έδιναν θαλασσοδάνεια.

«Με το νόμο αυτό για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται από κοινού όλων των ειδών τα χρέη, η λύση μπορεί να περιλαμβάνει υπό προϋποθέσεις και «κούρεμα» προστίμων, προσαυξήσεων ακόμη και βασικού κεφαλαίου, δανείου ή φόρου. Επιπλέον και ειδικά για το Δημόσιο παρέχονται πλέον έως 120 δόσεις αποπληρωμής» είπε ο κ Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τον νόμο «οι μικροί πιστωτές (κυρίως προμηθευτές και εργαζόμενοι) εξαιρούνται από κάθε είδους ρύθμιση και πρέπει να εξοφληθούν εις όλον. Άρα στις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα έχουν ρητή υποχρέωση να εξοφλήσουν τους μικρούς προμηθευτές τους, που είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ Δραγασάκης επανέλαβε πως «οι αναγκαίες αλλαγές απαιτούν ένα μίνιμουμ συναίνεσης και στήριξης από ευρείες κοινωνικές πλειοψηφίες. Για αυτό είπε ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο ουσίας και όχι τυπικό, διάλογο που δεν θα γίνεται για το «θεαθήναι» αλλά θα επιδιώκει κοινούς τόπους και προωθητικές συγκλίσεις ακόμη και εκεί που υπάρχουν πραγματικές και μεγάλες διάφορες. «Και αυτό δεν είναι ανέφικτο. Επετεύχθη ως ένα βαθμό και στο θέμα του εξωδικαστικού διακανονισμού» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου