Σελίδες

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ! ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ...ΑΝΑΣΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΑΛΛΑ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ! Ο ΑΙΣΧΡΟΣ ΨΕΥΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Δεν έχει την ελάχιστη τσίπα ο Τσίπρας απέναντι στον λαό. Συνεχίζει να τον εξαπατά σε κάθε στιγμή. "Βγαίνουμε από ταμνημόνια" είναι η μόνιμη...

επωδός του και πανηγυρίζει για το ότι η λεξη "μνημόνιο" άλλαξε όνομα και λέγεται "σκληρή επιτροπεία". Οι δανειστές θα είναι εδώ κάθε λίγο και λιγάκι και θα μας ελέγχουν χωρίς όμως χρηματοδότηση! 
Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από το iefimerida.gr.
Πέρασαν περίπου 3,5 χρόνια από τη βραδιά που ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη κράτησε στα χέρια του τη σκουρόχρωμη γραβάτα που του χάρισε ο Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Υπόσχομαι να τη φορέσω όταν θα βρούμε την κοινά αποδεκτή λύση με την Ευρώπη», δεσμεύτηκε ο νεοεκλεγμένος τότε Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα Ρέντσι να είναι αυτή η γραβάτα που θα φορέσει στο τέλος της κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από τις 3 Φεβρουαρίου του 2015, βραδιά που ο Αλέξης Τσίπρας έφευγε με «άδεια χέρια» από τη Ρώμη όπου αναζητούσε συμμαχίες απέναντι στο Βερολίνο κύλησε «πολύ νερό στο αυλάκι».

Μεσολάβησαν το δημοψήφισμα, ο συμβιβασμός με το τρίτο μνημόνιο, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015.    

Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες αργότερα, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει τη δέσμευση που έδωσε στον Ματέο Ρέντσι, καθώς η απόφαση του Eurogroup γίνεται δεκτή με απόλυτη ικανοποίηση από την Αθήνα που μιλά για το τέλος της ελληνικής οικονομικής κρίσης, την έναρξη αντιστροφής των πολιτικών λιτότητας και την βιωσιμότητα πλέον του ελληνικού χρέους.

Εννέα ώρες συνεδρίασης

Χρειάστηκαν 9 ώρες συνεδρίασης, διακοπή και «παρασύνοδος» μεταξύ Τσακαλώτου-Σόλτς και Λεμέρ, μέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική φόρμουλα που δίνουν οι εταίροι-δανειστές στην Ελλάδα (με βάση τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Ιούνιο του 2017), για να μπορέσουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να μιλήσουν για το ελληνικό sucess story που τόσο ανάγκη έχει η ΕΕ η οποία κλυδωνίζεται από το προσφυγικό και τις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης που πήραν τη θέση της αλληλεγγύης.     

Σκληρή εποπτεία για την υλοποίηση των δεσμεύεσεων

Σκληρή εποπτεία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι η προϋπόθεση που θέτουν για στήριξη, εκταμιεύσεις και ομαλές ροές στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ωστόσο η Αθήνα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα  εισήλθε σε καθεστώς μνημονίων, μπορεί να μιλά για αλλαγή σελίδας με τη συμφωνία που προβλέπει:

10 χρόνια (κι όχι 3 όπως αρχικά ήθελε το Βερολίνο) περίοδος χάριτος
10 χρόνια επέκταση πληρωμών για τα δάνεια του EFSF (2033 αντί του 2023)
15 δις δόση
18 δις Δημοσιονομικός “κουμπαράς”
1.2 δις/έτος επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα ευρ.κεντρικων τραπεζών
«Με όσα συμφωνήθηκαν ελαφραίνουμε κατά 4 δις το χρόνο», υποστήριζε σε συνομιλητές του κυβερνητικός αξιωματούχος, αθροίζοντας το κέρδος από τα χαμηλότερα επιτόκια για μέρος των ομολόγων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το 1.2 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που θα επιστραφούν από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, 500 εκ. από τη μη πληρωμή τόκων και 2.3 δις από την αναβολή των πληρωμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του παρέμειναν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου απ όπου παρακολουθούσαν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μέχρι τις ανακοινώσεις και τη συνέντευξη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες Τσακαλώτος Τσίπρας ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» καθ’ όλη τη διάρκεια του Eurogroup, ενώ φωτιά είχαν πάρει και τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας Βερολίνου.

Η αποτίμηση του Eurogroup

«Νιώθουμε αυτή τη στιγμή μεγάλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ ενώ ο Ζ.Κ.Γιούνκερ (που συγκαλεί άτυπη σύνοδο κορυφής την Κυριακή για το προσφυγικό με την Ελλάδα να έχει καίριο ρόλο) μίλησε με ακόμα πιο θερμά λόγια δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Η συμφωνία στο Eurogroup agreement χαράζει το δρόμο για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αντοχή τους και την αφοσίωση τους στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες τους δεν πήγαν χαμένες».

Η εποπτεία είναι στενός μεταμνημονιακός κορσές

Ως μια «ήπια εποπτεία» επιχείρησαν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και οι Ευρωπαίοι να παρουσιάσουν τον «στενό μεταμνημονιακό κορσέ» που θα φορά η χώρα βγαίνοντας πλέον.

Η λιτότητα θα παραμείνει μειούμενη υποστήριξε ο υπουργός οικονομικών ο οποίος αναφορικά με την εποπτεία σημείωσε :
«Η ατζέντα αλλάζει από μία ατζέντα που είσαι σε πρόγραμμα και έρχονται οι θεσμοί και συζητάνε για τις λεπτομέρειες της πολιτικής, άρα έχει η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ευχέρεια να ασκήσει πολιτική. Δεύτερον υπάρχει η ολιστική στρατηγική. Τριτον ακόμη και με τα πρωτογενή τα υψηλά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα εκ των προτέρων μέτρα. Αρα ενώ το επίπεδο της λιτότητας παραμένει θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα χρησιμοποιούμε αυτό το χώρο για μειώσεις φόρων ή αυξήσεις δαπανών».

Ο Επίτροπος οικονομικών Μοσκοβισί εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως το σημείο να θεωρηθεί η απάντησή του, απάντηση σε όποιον αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα ήταν απαραίτητο, αλλα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα», ανέφερε, και ειδικά για την εποπτεία σημείωσε:  «Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε όλοι μαζί».

Νέο αφήγημα για να γλιτώσει από το Μακεδονικό

Η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα αναζητά τρόπο επικοινωνιακής αντεπίθεσης, καθώς η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» με τα Σκόπια έστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας εναντίον της. Τώρα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη αξιοποιήσει τη συμφωνία και να μιλήσει για έξοδο από την κρίση και δώσει έμφαση σε «κοινωνικές» πολιτικές που μπορούν να γίνουν από τον Αύγουστο και μετά.

Η Συμφωνία στο Μακεδονικό, η παρέμβαση στο χρέος, η «έξοδος» από τα Μνημόνια με τη λήξη του προγράμματος  (20/8) και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ διαμορφώνουν το εκλογικό αφήγημα που θα αρχίσει να ξεδιπλώνει σιγά σιγά ο Αλέξης Τσίπρας. Από τα όσα πει στην Θεσσαλονίκη, θα μπορέσει να βγει ασφαλές συμπέρασμα ως προς το χρόνο των εκλογών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου