Σελίδες

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΤΩΡΑ ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΗΠΑ-ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ! ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ(;)

Η ανταλλαγή των εδαφών, τα "εθνικά κράτη", το Κόσσοβο, η Μεγάλη Αλβανία, οι φόβοι για ντόμινο εξελίξεων και αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης".
Βασίλης Σκουρής
Η αναθέρμανση των σεναρίων για επαναχάραξη των συνόρων στα...

Βαλκάνια, “τρομάζει” την Αθήνα και δημιουργεί έντονη ανησυχία για αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης.

Επίκεντρο των εξελίξεων η Πρίστινα, καθώς Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν και πιέζουν για “λύση- εξπρές” στο Κόσσοβο ή δυνατόν και εντός του Σεπτεμβρίου. Η πρόταση για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, προκαλεί ήδη τεράστιες αντιδράσεις στη Σερβία, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Τυχόν ανταλλαγή πληθυσμών, ωστόσο, οδηγεί σε επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια, αλλά και στην επαναφορά και επικράτηση της θεωρίας των “εθνικών κρατών έναντι των πολυεθνικών κρατών”, δηλαδή στα “καθαρά κράτη”!

Παράλληλα, τυχόν ανταλλαγή πληθυσμών στο Κόσσοβο, ενδέχεται να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Δυτικά Βαλκάνια και σε ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, το Κόσσοβο ενδέχεται να αποτελέσει προηγούμενο και ανάλογες “ρυθμίσεις” να ζητήσουν οι αλβανόφωνοι της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι Σέρβοι της Κροατίας και της Βοσνίας, η ουγγρική μειονότητα της Βοϊβοντίνα κοκ. Κάποιοι, μάλιστα, ανησυχούν μήπως και αποτελέσει “πειρασμό” για κάποιους στην Τουρκία κυρίως ως προς τα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά και για να προκαλέσουν εντάσεις και με τη μειονότητα της Θράκης.

Την Αθήνα, βεβαίως, ανησυχεί ιδιαιτέρως και το ενδεχόμενο της “Μεγάλης Αλβανίας”, μετά και τις δηλώσεις αλβανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Διασποράς, ότι “την Πρωτοχρονιά του 2019 θα ανοίξουν τα σύνορα Αλβανίας -Κοσσόβου” ώστε να ξεκινήσει η ελεύθερη κίνηση μεταξύ των πολιτών των δυο χωρών, ενώ έχει γίνει λόγος και για “κοινό Πρόεδρο”! Παράλληλα, η τυχόν ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας αναζωπυρώνει τα σχέδια συνένωσης όλων των Αλβανών της πρώην Γιουγκοσλαβίας για την ίδρυση ενός “Μεγάλου Κοσσόβου”.

Είναι δε σαφές πως, εφόσον υπάρξει συμφωνία Πρίστινας- Βελιγραδίου, η Αθήνα θα πιεστεί ιδιαίτερα για την αναγνώριση του Κοσσόβου -κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, με δεδομένη (και) την ύπαρξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.
news247.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου