Σελίδες

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΚΟΠΙΑ: ΨΗΦΙΣΕ ΜΟΝΟΝ ΤΟ 34% ΑΛΛΑ Ο ΖΑΕΦ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΙΚΗ! ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΛΑΟΥ "ΝΑΙ" ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το δημοψήφισμα στα Σκόπια, το οποίο ...


καταλήγει σε μια μεγάλη ήττα τόσο του Ζόραν Ζάεφ, όσο φυσικά και του Αλέξη Τσίπρα, αφού η συμμετοχή είναι ζήτημα αν θα φτάσει το 35% (βασικά κυμαινόταν στο 34% μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες) και φαίνεται ότι η αντιπολίτευση που σύστηνε αποχή, πήρε μια μεγάλη νίκη.

Βέβαια ο Ζ.Ζάεφ μιλά για «νίκη» καθώς ήδη βάπτισε το δημοψήφισμα «συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό» και λέει ότι το 80% όσων ψήφισαν ψήφισε «Ναι»!

«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είπαν “ναι”», είπε. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.


«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.

Παράλληλα ανέφερε πως «θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Ακόμη και ο Ν.Κοτζιάς, στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, κυριολεκτικά έχει μπερδέψει τα λόγια του και δεν ξέρει τι να πει:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό.

Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.

Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι αλβανόφωνοι, αντίθετα με τους σλαβόφωνους, ήταν πιο «ζεστοί» αφού και ο πρωθυπουργος της Αλβανίας Ε.Ράμα είπε να πάνε να ψηφίσουν παρεμβαίνοντας έτσι στα εσωτερικά των Σκοπίων, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τις «δημοκρατίες» της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Τελικά όλοι ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια: Την συμμετοχή, η οποία αποδείχθηκε καταλυτική στην ακύρωση εκ των πραγμάτων της συμφωνίας.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 903.000 πολίτες της πΓΔΜ έτσι ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Με το ζόρι θα έχουν φτάσει τις 600.000.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν στα Σκόπια περίπου 1.800.000 πολίτες. 

Ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια εκτίμησαν προ ημερών, σύμφωνα με τη Νezavisen Vesnik, μιλώντας ανεπίσημα ότι αν ψηφίσουν 600.000 «Ναι» στο δημοψήφισμα, για τη διεθνή κοινότητα αυτό θα είναι αρκετό για να θεωρήσει επιτυχημένο το δημοψήφισμα, και νομιμοποιημένη τη Συμφωνία των Πρεσπών ανεξάρτητα αν η προσέλευση υπερβεί το 50%.

Ούτε αυτό επιτεύχθηκε: Το «Ναι» δεν συγκεντρώνει πάνω από 500.000 ψήφους!Εκλογές στα Σκόπια σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας συνταγματικής αλλαγής στη πΓΔΜ θα πάρει παράταση δύο ή τριών μηνών.

Δηλαδή, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή πια θα πραγματοποιηθεί δύο - τρεις μήνες αργότερα από το προβλεπόμενο (τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο).

Η κυβέρνηση δηλαδή θα έχει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να κινηθεί όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. 
Η αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχεται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 

Ο Ζόραν Ζάεφ θα επιχειρήσει να φέρει πλέον τη συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο επιχειρώντας να προσεταιριστεί (να εξαγοράσει, δηλαδή) αριθμό βουλευτών που θα του δώσει την περίφημη ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να κυρωθεί ότι μόνο η συμφωνία αλλά και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες παραπέμπει. Αλλά είναι αδύνατον να τα καταφέρει μετά την συντριπτική ήττα του στο δημοψήφισμα που επιχειρεί να την εμφανίσει ως νίκη.

Η άλλη δυνατότητα του Ζάεφ είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όμως με πιο σύνθημα θα κατέβει στις εκλογές αυτές, από τη στιγμή που η αποχή στο δημοψήφισμα κατέδειξε πως το σλαβικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ δεν ενστερνίζεται τις πολιτικές επιλογές του Ζόραν Ζάεφ και τον συνολικό προσανατολισμό της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Είναι «χαμένος απο χέρι».

Υπό τις παρούσες συνθήκες εκτιμάται πως το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO, από αύριο κιόλας θα ζητήσει την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ΕΕ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή είναι η επιλογή με την οποία είναι σύμφωνο το σλαβικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ

 Η κατάσταση στη χώρα μετά το δημοψήφισμα είναι περισσότερο ρευστή από πριν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διεθνών παρατηρητών στα Σκόπια, το δημοψήφισμα αυτό «έκαψε» την προοπτική της αποδοχής της συμφωνίας των Πρεσπών, τον ίδιον τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ευρωπαϊκή και ατλαντική προοπτική της χώρας. Είναι προφανές πως ένας άλλος πολιτικός πόλος ενδεχομένως να αναδειχθεί από αυτή την ιστορία, ο οποίος φέρει το όνομα Νικόλα Δημητρόφ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πρώην μέλος του εθνικιστικού VMRO και ένας νέος πολιτικός ο οποίος διακατέχεται από έντονη φιλοδοξία.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται αυτή την ώρα έξω από την Βουλή στην πόλη των Σκοπίων λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στις 16.30 το μεσημέρι, ο Ζάεφ ανάρτησε στον λογαριασμό του ένα tweet που έγραφε «Σήμερα είναι μια γιορτή για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας. Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία σήμερα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας».

Αυτό το  μήνυμα όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη σε μία κίνηση που δείχνει πολλά.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο twitter.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα είναι τόσο μικρό, που κανείς ούτε στα Σκόπια ούτε φυσικά στην Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλεστεί εγκυρότητα μιας συμφωνίας, που οι Σκοπιανοί της γύρισαν πρακτικά την πλάτη.

Γιατί αυτό σημαίνει πρακτικά η τεράστια αποχή: Αποδοκιμασία του Ζάεφ και της πολιτικής του.

Η αυριανή ημέρα για τον Ζάεφ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτό για΄τι αν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές τότε αυτό θα σημαίνει ότι η συμφωνία θα έχει καταρρεύσει  και μάλιστα με θόρυβο.

Το δύσκολη αναμένεται και για την κυβέρνηση στην Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας «επένδυσε» τόσο πολύ πολιτικά σε αυτή.

Πως θα μπορέσει να ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν μια συμφωνία την οποία οι ίδιοι Σκοπιανοί αποδοκίμασαν;

Και ποιος εγγυάται ότι η πολιτική κατάσταση που ξεπηδήσει μετά από τα Σκόπια δε θα επαναφέρει ξανά τα αγάλματα στους δρόμους  και τις ονομασίες οδών τις οποίες ο Ζάεφ είχε καταργήσει;

Το Σκοπιανό οδηγείται ξανά σε αδιέξοδο για τον Ζάεφ και πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου