Σελίδες

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΣΕΙΣΜΟΣ-ΣΟΚ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ! ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ!

Αποστολή στη Ζάκυνθο: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το...

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στη 01.54 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας πάντως -όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες- μόνο υλικές ζημιές, μεταδίδουν ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το zougla.gr βρίσκεται από το πρωί στο νησί. Δείτε video από το λιμάνι του νησιού. 

Ο σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Μετά τον σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις. 

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και σε άλλες περιοχές του νησιού, ενώ πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους.
Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επεσήμανε πως, αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί, «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια.

Χαρακτηριστικό της έντασης του σεισμού είναι ότι ο προβλήτας του λιμανιού της Ζακύνθου υπέστη καθίζηση. Στη φωτογραφία αυτό που βλέπετε μέσα στην κόκκινη σήμανση δεν είναι το πεζοδρόμιο, αλλά η καθίζηση μισού μέτρου του λιμανιού της Ζακύνθου.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στη θάλασσα.
Υλικές ζημιές

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, προκλήθηκαν ζημιές στην προβλήτα.






Εικόνα από την οδό Λεωνίδα Ζώη στην πόλη της Ζακύνθου. Κολώνα της ΔΕΗ έπεσε πάνω σε σπίτι


Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα -ευτυχώς ακατοίκητο- σπίτι στο χωριό Άγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει πλέον αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο. 

Ζημιές σε κτίσματα στην πόλη της Ζακύνθου
Ζημιές σε κτίσματα στην πόλη της Ζακύνθου


Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κατέρρευσε ο πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια Ζακύνθου.


Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του 13ου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στην κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο. 

Έγινε αισθητός έως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας «Il Messaggero», η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, ωστόσο το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με περισσότερους από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ είχαν προκληθεί επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου