Σελίδες

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΝΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! ΔΕΙΤΕ...

Νέο μπλόκο στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην...

ΠΓΔΜ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρούν να βάλουν, αυτή τη φορά, δύο μικρά αλβανικά κόμματα στη γείτονα, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών που θα απαιτηθεί στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, δυο μικρά εθνοτικά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, είπαν πως η στήριξή τους στη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα εξαρτηθεί από το αν τα άλλα κόμματα θα δεχθούν την απαίτησή τους για συνταγματική αλλαγή που θα καθιστά την αλβανική επίσημη γλώσσα σε όλη τη χώρα.

«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα κάποια από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης και φυσικά να υιοθετηθούν ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε» δήλωσε ο βουλευτής του BESA, Φαντίλ Ζεντέλι, εκτιμώντας ότι η αλλαγή του συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα.

Σημείωσε δε, πως το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς για τις επιπλέον προσθήκες που σκοπεύουν να υποβάλουν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, είχε προηγουμένως δηλώσει πως και το δικό του κόμμα θέλει αλλαγές στην εισαγωγή του συντάγματος ώστε να αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι Αλβανοί είναι και συνταγματικά λαός της χώρας.

Σημειώνεται πως το BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών της ΠΓΔΜ, που ίσως αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας στις επόμενες ψηφοφορίες για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της αλλαγής ονομασίας της χώρας με πρόσθετες απαιτήσεις.

Στην ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί αποτελούν το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού, με το ζήτημα της βελτίωσης των δικαιωμάτων τους να συζητείται πολύ έντονα, ιδιαίτερα το 2017. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα, ωστόσο δεν έγιναν συνταγματικές αλλαγές για το θέμα αυτό. 

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου