Σελίδες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ 10ΟΡΟΦΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ...ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ! ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

Ενα σύγχρονο τείχος υψώνεται στη βάση της Ακρόπολης, απειλώντας να «εξαφανίσει» τη θέα...
της. Οι υψηλοί συντελεστές δόμησης που ισχύουν για την περιοχή του Μακρυγιάννη επιτρέπουν την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων. Οι κάτοικοι αντιδρούν και έχουν συγκεντρώσει 4.100 υπογραφές διαμαρτυρίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει τον Ιερό Βράχο.
Περισσότερες από 4.100 υπογραφές πολιτών μέσα σε τρεις ημέρες έχει συγκεντρώσει η διαδικτυακή διαμαρτυρία ενάντια στην ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων στη σκιά της Ακρόπολης. Οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) προσπαθεί να κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας στο αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας, δημιούργησε επιτροπή για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή δόμησης στην περιοχή.
Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και τις 2.700 τ.μ. Οπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» με έναν συνδυασμό του μεγάλου συντελεστή δόμησης της περιοχής, του μεγάλου οικοπέδου (που προέκυψε από συνενώσεις) και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί» με συντελεστή τα πράσινα δώματα. «Ομως η μελέτη του κτιρίου δεν πέρασε από το ΚΑΣ, όπως όφειλε», αναφέρει η αρχιτέκτονας Ειρήνη Φρεζάδου, που ξεκίνησε την κινητοποίηση στην περιοχή.
«Εξαλλος ο κόσμος»
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2018 εγκρίθηκε η ανέγερση δεύτερου δεκαώροφου κτιρίου στου Μακρυγιάννη, στην οδό Μισαραλιώτου. Αμέσως ξεκίνησε κινητοποίηση, την οποία «αγκάλιασε» και η ΕΛΛΕΤ μέσω του Δικτύου Ιστορικού Κέντρου Αθήνας. «Ο κόσμος είναι έξαλλος. Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει. Το ίδιο το ΚΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις είχε “κόψει” το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως στην περίπτωση της Μισαραλιώτου», λέει η κ. Φρεζάδου. «Οι ρίζες του κακού είναι δύο: από τη μια πλευρά οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος “πολεοδομικό κέντρο”, άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει... με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα».

Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.
Οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας AVAAZ (https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_AKROPOLIMAKRYGIANNI_SOS/) και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί 4.100 υπογραφές. Αντιδρώντας στις επιστολές διαμαρτυρίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε επιστημονική επιτροπή για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκακίου. Η επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της σε δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των οικοδομικών αδειών των δύο κτιρίων.
«Είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται η ανέγερση τόσο ψηλών κτιρίων δίπλα στην Ακρόπολη», εκτιμά η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά. «Η θέα της Ακρόπολης, που δεσπόζει στην Αθήνα, είναι μέρος της ταυτότητας του λαού μας, αλλά και της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Πιστεύω ότι είναι ανθρώπινο να γίνονται λάθη. Θα ήταν συνεπώς μεγαλόψυχο από πλευράς της υπουργού Πολιτισμού και των αρμοδίων να αναγνωρίσουν το λάθος αυτό και να επανεξετάσουν την αδειοδότηση των κτιρίων».
Καθημερινή (τίτλος: δικός μας)
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου