Σελίδες

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΑ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700.000 ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΘΟΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ!

Το παράνομο κυνήγι καλά κρατεί και μία αληθινή γενοκτονία συντελείται στους ουρανούς της Ελλάδας, καθώς περίπου 700.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο περνώντας από τον εναέριο ...

χώρο της χώρας μας. Οι μαύρες στατιστικές των αποδημητικών πουλιών που αποδημούν… εις Κύριον, σκιάζουν τις εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών» που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Οκτωβρίου σε ολόκληρη τη χώρα και στόχο έχουν να μας φανερώσουν έναν υπέροχο κόσμο, όπου η μετανάστευση είναι ειδυλλιακή, την μετανάστευση των πουλιών.
Χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τις περιοχές που θα περάσουν το χειμώνα στην Αφρική. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο.
Όποια τα καταφέρουν! Πυροβολημένα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International.
Η BirdLife και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτουν τη σοκαριστική έκταση του αποδεκατισμού των πουλιών στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.
Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και την Κύπρο πέμπτη με 2.3 εκατ. μετά τη Σύρια και το Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο, μάλιστα, θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο! Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η Μάλτα παρόλο που δεν μπήκε στο top 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσο όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι αυτή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τ. χλμ.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ’ εκτίμηση 2.9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με το Μαυροσκούφη (1.8 εκατ.), το Ορτύκι (1.6 εκατ.) και την Τσίχλα (1.2 εκατ.) να ακολουθούν. Ένας αριθμός ειδών, όπως η Τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.
Κώδωνας κινδύνου
«Αυτή η επισκόπηση αποκαλύπτει την φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς, και κάποια από αυτά έχουν υποστεί τόσο δραματική μείωση ώστε να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Τα πουλιά της Ευρώπης αξίζουν ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα και καλούμε για αύξηση των προσπαθειών διατήρησης τώρα, προτού να είναι πολύ αργά», θα σχολιάσει με αφορμή την έκθεση η διευθύντρια της BirdLife International Patricia Zurita.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πέρα από τις περιβαλλοντικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος, η παράνομη θανάτωση πουλιών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, τις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και τη δημόσια υγεία.
Όπως αναφέρει η κ. Ντεμίρη, για την αντιμετώπιση του φαινομένου «απαιτείται αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για το κυνήγι, καθώς και της σχέσης μεταξύ των κυνηγετικών οργανώσεων και του ελληνικού κράτους».
Οι χώρες «δολοφόνοι»
Αίγυπτος: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 5.7 εκατ., με ελάχιστο αριθμό 4,45 εκατ. και μέγιστο αριθμό 6,17 εκατ.
Ιταλία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 5.6 εκατ., με ελάχιστο αριθμό 3,4 εκατ. και μέγιστο αριθμό 7,8 εκατ.
Κύπρος: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως στην περιοχή της Αμμόχωστου είναι 689,000, με ελάχιστο 405,000 και μέγιστο 974,000

Ελλάδα: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 704,000, με ελάχιστο 485,000 και μέγιστο 922,000.
Γαλλία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 522,000, με ελάχιστο 149,000 και μέγιστο 895,000.
Κροατία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 510,000, με ελάχιστο 166,000 και μέγιστο 855,000.
Αλβανία: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 265,000, με ελάχιστο 206,000 και μέγιστο 325,000.
Μάλτα: ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 108,000, με ελάχιστο 5,800 και μέγιστο 211,000.
Ολόκληρη η έκθεση
Μια Ευρωπαϊκή Γιορτή για τα Πουλιά
Στόχος της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών είναι η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασης τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται φέτος ταυτόχρονα σε 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες.  Στην Ελλάδα, οι προγραμματισμένες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε 30 περιοχές, σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα και Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Δήμους και τοπικούς φορείς. Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των περιοχών διέλευσής τους, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της μετανάστευσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν το 2014 οργανώθηκαν 1.184 δράσεις σε 38 χώρες, συμμετείχαν περισσότερα από 33.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν περίπου 7,5 εκατομμύρια πουλιά, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της διοργάνωσης! Στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ελλάδα το 2014 συμμετείχαν περισσότερα από 7.000 άτομα σε 35 περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου